Kaj vzeti na pot: dokumenti, viza

V ročni prtljagi, ki jo imate na poti vedno pri sebi naj bodo osebni dokument, denar, kartica za dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino in obvestilo o potovanju. V kolikor potujete z letalom tudi letalska karta in viza če je potrebna za vstop v državo kamor ste namenjeni.

Dokumenti: ob prijavi na potovanje vedno navedite ime in priimek kakor je zapisan v osebni izkaznici ali potnem listu. Ko prejmete obvestilo pred odhodom preverite ali je vaše ime pravilno zapisano. Pravočasno preverite veljavnost osebnega dokumenta. Za nekatere države mora biti potni list veljaven še 6 mesecev. Z osebno izkaznico lahko potujete v vse države Evropske unije, Lihtenštajn, Norveško, Islandijo, Švico, Bosno in Hercegovino, Makedonijo, Črno goro, Albanijo, Srbijo.

Priporočamo, da si pred odhodom v tujino naredite kopijo osebnega dokumenta, ki ga hranite ločeno od originala. Obvestilo  o potovanju prejmete najmanj 7 do 14 dni pred odhodom. V kolikor ga ne prejmete obvestite agencijo. Letalske karte ima praviloma vodnik za celotno skupino. Vedno več letalskih družb pa daje karte v elektronski obliki, ime potnika je vneseno v sistem in ob prijavi na polet zadošča osebni dokument.

Če ste v tujini izgubili ali so vam ukradli dokument, to prijavite na policijski postaji in poiščete pomoč na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Republike Slovenije, da si uredite dokument za vrnitev v Slovenijo. Pogrešan dokument morate naznaniti v roku 8 dni po prihodu v Republiko Slovenijo.

Denar: priporočamo, da vzamete s seboj nekaj gotovine v valuti veljavni v državi kamor potujete (v kolikor jo je možno menjati). Če je mogoče, imejte gotovino v manjših enotah. Gotovinski dvig v tujini opravite v bančni poslovalnici. Poleg gotovine je priporočljivo imeti plačilne kartice ali potovalne čeke. Preden odpotujete, se pozanimajte, kako lahko plačilne kartice ali potovalne čeke nadomestite v primerih kraje/izgube. S seboj vzemite kontaktne številke, če bi morali kartico preklicati.
Preden odpotujete, preverite, ali se država, v katero potujete, nahaja na seznamu držav, kjer je zaradi preprečevanja morebitnih zlorab, omejeno dvigovanje gotovine s plačilno kartico. Dvigovanje gotovine s karticami Maestro pa je povsem onemogočeno na številnih bankomatih v ZDA in na vseh bankomatih na Japonskem. Preko spleta preverite seznam bankomatov, na katerih boste lahko poslovali. Pravočasno si priskrbite plačilno kartico z odloženim plačilom, s katero lahko nemoteno poslujete po vsem svetu.
Svetujemo vam, da ne nosite ves denar pri sebi na istem mestu, da si ga porazdelite.

Prtljaga: kovček ali torba naj bo označena z vašim naslovom. V kolikor potujete z letalom, v osebni prtljagi, ki jo nesete s seboj na letalo ne sme biti kovinskih predmetov: nož, pilica, škarje…parfum, spray, tekočine. .
Priporočljivo je imeti s seboj pokrivalo za glavo, ki ščiti pred soncem in vetrom, dežnik ali ogrinjalo. V kolikor se med potovanjem povzpnete v višine, upoštevajte nizke temperature. Obutev naj bo udobna in varna.
Na potovanje v EU lahko vzamete s seboj tobačne izdelke in alkoholne pijače, namenjene osebni uporabi in ne ponovni prodaji.
Svojo prtljago imejte pod nadzorom, ne sprejemajte paketov od tujcev ali znancev, ki vas prosijo, da jih le prenesete nekomu v tujino. Bodite pazljivi pri sprejemanju daril, saj so droge lahko skrite tudi v npr. igračah ali kozmetiki.

Informacije o vremenu: pozanimajte se o predvidenem vremenu v krajih kjer boste potovali in si vzemite s seboj temu primerno garderobo.
www.wunderground.com

Slavica Arih