Ko stojim zgoraj ob velikem svečniku s sedmerimi loki, se prižge luč ob njem, luči v mestu in v daljavi, na nočnem nebu sveti luna. Zdi se mi, da stojim v neznanem svetu, ki me prevzema.

Štefka Lang

SHALOM, IZRAEL: Sveta dežela

V mnogih pripovedih stare in nove zaveze se prepletajo motivi potovanja. Pomembni dogodki v življenju Jezusa Kristusa so se zgodili na potovanjih skozi deželo. Najpomembnejše je potovanje v obljubljeno deželo.

Prvi dan našega potovanja se vzpnemo na goro Tabor, kjer se je Jezus razjasnil trem apostolom. Pred njihovimi očmi se je spremenil, njegova oblačila so postala bela, njegov obraz se je zasvetil kot sonce. »Stvari se spreminjajo v življenju,« poslušamo lep nagovor našega duhovnega voditelja gospoda Vinka.

Na serpentinasti poti do Tabora doživim srečanje z redovnico Mirjam, ki že dvajset let pomaga v Jordaniji otrokom in starejšim pomoči potrebnim. »Morda se še vidiva v Jeruzalemu, » mi reče ob slovesu.

Neverjetno, v petek zvečer se v množici ljudi zares srečava v Jeruzalemu ob zidu objokovanja. K temu zidu prihajajo mnogi Judje, stari in mladi, glasno proslavljajo in se veselijo, plešejo in vzklikajo, pojejo, klanjajo se in molijo, tudi mladi vojaki in vojakinje. Čudim se temu prizoru, spoštovanje začutim do njihove močne tradicije, ki jo gojijo z vzgojo in znanjem. Razseljenost Judov po vseh deželah sveta in njihova vrnitev v Izrael povzroča konflikte. Vrnitev domov ni nekaj samo judovskega. Oblika brezdomstva se lahko razume kot prehod k novi domovini. Pred tem vprašanjem stoji tudi Evropa.

Ko stojim zgoraj ob velikem svečniku s sedmerimi loki, se prižge luč ob njem, luči v mestu in v daljavi, na nočnem nebu sveti luna. Zdi se mi, da stojim v neznanem svetu, ki me prevzema.

Jeruzalem. »Sveto mesto«, »Zlato mesto«, »Davidovo mesto«, »Zion«. Mesto, ki je bilo priča mnogim vojaškim spopadom, mesto, za katero še do današnjega dne velja goreča prošnja psalmista za mir v Jeruzalemu.

Sabah El-her. Sabah El-nur. Dobro jutro!

»Smo vsi?« Ljubeznivo vpraša naš šofer Toni, kot ga je naučila naša vodnica gospa Slavica. Prijazno nas seznanja z zgodovinskimi in svetopisemskimi dogodki, gospod Vinko pa mašuje vsak dan na drugem kraju in v drugi cerkvi, preseneča nas s svojim znanjem in globokim spoznanjem.

Danes gremo na Oljsko goro. Za Jude je Oljska gora Sveta gora, tu želijo biti pokopani, zato je na gori mnogo grobov. Na Oljski gori je Jezus poučeval svoje učence, prerokoval je padec Jeruzalema in ga objokoval, na vrtu Gethsemane je bil ujet, na Oljski gori se je povzpel v nebo. Molitev Očenaša je zapisana v številnih jezikih na glaziranih tablicah, tudi v slovenskem jeziku. Gospod Vinko nam govori o velikopomenski molitvi Očenaša, o kraljestvu ljubezni in miru, o božjem kraljestvu.

V Kani Galilejski, kjer se je zgodil prvi čudež, podeli gospod Vinko čudežni blagoslov vsem poročenim oziroma poročenim parom s prošnjo za ljubezen in spravo, sožitje in mir. Ganljiv dogodek bo ostal vsem parom v posebnem spominu. Ob Galilejskem jezeru je Gora blagrov, cerkev v obliki osmerokotnika z osmeroblagri, ki vsebujejo najpomembnejše Jezusove besede. Brez resnice o Bogu je človek nekaj drugega. Koliko vsega bi še lahko naštevala kaj vse smo doživeli in kje smo bili, hodili smo po postajah križevega pota, počastili Jezusov grob in kraj Jezusovega rojstva.

Tudi kopanje v Mrtvem morju je bilo posrečeno doživetje na spolzkih tleh v blatu in soli. Videli smo tudi najstarejše mesto na svetu Jericho, Izraelski parlament, obiskali spominski muzej holokavsta Yad Vashem, …

Lep dogodek je bil tudi, ko se je na nebu prikazala mavrica, mi pa smo v avtobusu zapeli pesem sužnjev iz Nabucco.

Ob zaključku našega potovanja nam je naša gospa Slavica pripravila lep družabni večer.

To, kar se dogaja v Izraelu, je pomembno za ves svet, tu je v žarišču naloga celega človeštva, kajti vsi smo v določenem smislu Izrael.

Shalom, Izrael!

Merhaba – hvala za vsa lepa doživetja in nepozabne spomine!

Štefka Lang, Pesnica