»Historia testis temporum, lux veritatis, vita memoriae, magistra vitae, nuntia vetustatis.« Cicero
(Zgodovina je pričevalka časov, luč resnice, življenje spomina, učiteljica življenja, glasnica davnine.)

Namen teh besed nas je vodil v večno mesto Rim. Želeli smo spoznati rimsko zgodovino, njihove običaje in pretekle navade in dijaki tretjih letnikov Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor smo se odpravili proti večnemu mestu. Vsak je imel svoja pričakovanja. Nekateri so se želeli zabavati, drugi videti starorimske znamenitosti, spet tretji so imeli neke druge želje in pričakovanja. Osebno sem se najbolj veselila Španskih stopnic. Vedeli smo, da nas čaka dolga pot, zato smo mnogi s seboj vzeli odeje in vzglavnike, v upanju, da nam bodo olajšali nočno vožnjo. Zjutraj smo najprej prispeli v Assisi in lepote mesta so nas hitro predramile. Ogledali smo si baziliko sv. Klare, kjer so shranjene njene in Frančiškove relikvije, ter baziliko sv. Frančiška, kjer smo pred baziliko opazili travnik, na katerem so bile podobe grške črke tau, viteza s sklonjeno glavo in beseda pax (mir) – znaki, ki jih povezujemo s sv. Frančiškom. Pot smo nadaljevali proti prestolnici Italije, kjer nas je ob prihodu že čakalo tipično italijansko kosilo – makaroni. Zelo lačni, smo pridno izpraznili vse krožnike in se kmalu odpravili na oglede. Najprej smo se ustavili pred baziliko sv. Pavla izven obzidja. Bila je veličastna, ogromna, zlata, okrašena. Ko sem stopila v vanjo sem bila popolnoma prevzeta, bila sem brez besed. V baziliki najdemo medaljone, na katerih so naslikani vsi dosedanji papeži. Zvečer pa so nas v hotelu čakale tople postelje, v katere smo hitro zlezli in sladko zaspali, saj smo vedeli, da bo za naslednji dan potrebno veliko energije.
Zjutraj smo se odpravili proti Vatikanu, majhni papeški državici. Naši fotoaparati so bili v pripravljenosti, saj smo želeli ujeti vsako malenkost. Hitro smo se postavili v vrsto pred senzornimi napravami, kjer so nas pregledali in nam odobrili vstop v baziliko sv. Petra. Pot na vrh kupole je bila dolga in naporna, a poplačana s čudovitim razgledom na trg sv. Petra. Ustvarila se je prava vrsta za fotografiranje čudovitega razgleda. V nadaljevanju dneva smo se peš odpravili proti Panteonu, ki stoji v srcu rimskega mestnega vrveža. Lasti si mnogo superlativov: najbolje ohranjena antična zgradba v Rimu, vzorčen primer vseh kasnejših kupol in zgradba z največjo kupolo v zgodovini arhitekture. Proti večeru smo se odpravili proti fontani di Trevi, znani iz številnih filmov. Legenda pravi, da kdor pije iz te fontane ali vrže vanjo novec, se bo po izročilu vrnil v Rim. Kdor vrže dva, bo našel novo ljubezen, kdor vrže tri, se bo poročil ali ločil. Tudi sama sem v fontano vrgla nekaj kovancev, točno število naj ostane skrivnost. Za konec smo se zbrali na Španskih stopnicah za skupno fotografiranje. Polni vtisov smo se odpravili proti hotelu in začeli sanjati o novih izkušnjah in spoznanjih, ki smo jih doživeli in ki so naš še čakala. Naslednji dan smo se na vse zgodaj odpravili proti katakombam svetega Kalista. Kasneje smo prišli do Ust resnice, v katere le najbolj pogumni položijo dlan in preverijo, ali usta res govorijo resnico. Škofijci smo dokazali, da smo iskreni in pogumni, saj smo vsi obdržali svoje roke in se v popolni postavi odpravili proti Koloseju. Tu so, da bi zadostili ljudstvu, ki si je želelo PANEM ET CIRCENSES (kruha in iger), prirejali gladiatorske boje. Pogled na to veličastno zgradbo nas je pustil brez besed. In če samo pomislimo, da je bil Kolosej nekoč obdan še z marmornatimi ploščami! Pred Kolosejem stoji tudi znameniti Konstantinov slavolok, cesarju na čast. Kasneje smo se odpravili še proti Palatinu, griču, kjer je bil leta 753 pred našim štetjem ustanovljen Rim. Zadnji dan smo obiskali še Lateransko baziliko, v kateri je uradni sedež papežev in v kateri je je bila podpisana Lateranska pogodba, ki določa mejo med Vatikanom in Italijo. V baziliki se je naša, prva skupina Škofijcev, srečala z drugo skupino Škofijcev, ki so jih vsi izzivi in nove izkušnje še čakali. Skupaj smo imeli sveto mašo. Po tem svečanem dogodku pa smo se odpravili na dolgo pot proti Sloveniji.
Izlet nam bo ostal v čudovitem spominu, videli smo najpomembnejše delce antične zgodovine Evrope in prepričana sem, da se bomo mnogi še velikokrat vračali v večno mesto.
Hojka Sukič, dijakinja Škofijske gimnazije AMS