Rim in Vatikan s hitrim vlakom; peš romanje k sedmim rimskim cerkvam

ZAGOTOVLJEN ODHOD!
Od379 €
ZAGOTOVLJEN ODHOD!
Od379 €
Potovanja še ni možno rezervirati.

Nadaljujte z rezervacijo

Shrani na seznam želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

5094

Potovanje
je odlično
darilo!


Prelistajte
katalog
doživetij!

3 dni
Odhodi: 14.4.2024 – 14.4.2024
Ljubljana, Maribor
Rim
Max potnikov: 45

duhovno vodstvo: dr. Miran Sajovic

Peš romanje prinaša svoj blagoslov, še zlasti v večnem mestu, kjer je že od srednjega veka, še zlasti pa od sv. Filipa Nerija (16. st.) dalje znano t.i. romanje k sedmim rimskim bazilikam. Danes se romarji v enem dnevu in peš podamo na malo več kot 20km dolgo pot in obiščemo sedem svetih rimskih krajev (Sveti Peter v Vatikanu, Sveti Pavel zunaj obzidja, Sveti Sebastijan, Sveti Janez v Lateranu, Bazilika Svetega križa v Jeruzalemu, Sveti Lovrenc zunaj obzidja in Sveta Marija Velika (Snežna). Na teh svetih krajih na kratko postojimo in v skupni in osebni molitvi prosimo za namene, ki jih prinesemo s seboj na romanje. V petek po prihodu si prav tako peš ogledamo glavne rimske trge, v nedeljo pred odhodom pa poromamo še k votlini Marijinega prikazanja pri kraju Tre fontane v Rimu.

Čas v destinaciji

Vreme

Valuta

Cene in termini

Cene in termini

Termin Št. oseb Cena Sklic
12.04.2024 – 14.04.2024 30 oseb 379,00 € 24061
12.04.2024 – 14.04.2024 22 oseb 399,00 € 24061
12.04.2024 – 14.04.2024 14 oseb 439,00 € 24061

Za zgodnjo prijavo do 31. januarja vam agencija Aritours PODARJA zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini!

V ceno je vključeno

  • V ceno je vključeno: povratni avtobusni prevoz do železniške postaje v Italiji, povratni prevoz s hitrim vlakom v ekonomskem razredu (2. razred), dostava prtljage od železniške postaje do Slovenika in nazaj, 2 polpenziona v romarskem domu Slovenik (dvoposteljne sobe, TWC), obvezen najem audio-guide sistema v baziliki sv. Petra in baziliki Marije Snežne, vsi zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila

  • Doplačila: vožnja z javnim prevozom po programu pribl. 20 EUR.
  • Možna doplačila: zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 6,40 EUR (za osebe starejše nad 75 let 9,60 EUR), enoposteljna soba 60 EUR.

Prijavnina

  • 18 EUR na pogodbo.

Način plačila:

  • 100 EUR ob prijavi.

Odstopnina

  • 5% od vrednosti aranžmaja (v primeru dokumentirane višje sile).

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali potovanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program

1. dan: Slovenija – Rim

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev in transfer do tržaške (ali beneške) železniške postaje. V Rim odpotujemo s hitrim vlakom, ki nas bo na cilj pripeljal v približno petih urah. Po prihodu oddamo prtljago, le-ta nas bo počakala v romarskem domu Slovenik, ki bo tokrat naš dom v večnem mestu. Mi pa se odpravimo z metrojem in avtobusom na popoldansko raziskovanje Rima. Oglede pričnemo na enem najlepših trgov Navona, ki slovi po svoji fontani, posvečeni štirim rekam, in cerkvi sv. Neže, na sosednjem trgu pa stoji najbolje ohranjena zgradba antičnega Rima – Pantheon. Za konec še sprehod po najbolj romantičnih rimskih trgih: na trgu Trevi kraljuje svetovno znana istoimenska fontana, nedaleč vstran pa se že stoletja bohoti Španski trg s Španskimi stopnicami. Po maši se odpravimo v romarski dom Slovenik. Večerja in nočitev.

2. dan:peš romanje po sedmih rimskih cerkvah

Po zgodnjem zajtrku se odpravimo v VATIKAN, kjer naredimo kratek ogled mogočnega trga z Bernninijevimi arkadami, obeliskom, apostolskimi palačami, … ter bazilike sv. Petra s svetnikovim grobom. Po maši se odpravimo na peš romanje, s postanki bomo prehodili malo več kot 20 km. Med hojo bo čas za molitev, tišino in tudi prijeten klepet, ob katerem bolje spoznamo svoje soromarje. Med potjo bo priložnost tudi za sveto spoved. Hrana in pijača bosta ta dan praviloma iz lastne popotne torbe, čas pa bo tudi za kosilo in kavico.

Čez ves dan obiščemo in se na kratko ustavimo za molitev v sedmih cerkvah:

BAZILIKA SV. PETER

MOLITEV ZA DUHOVNIKE – JEZUS OBLJUBI PETRU NAJVIŠJO OBLAST (Mt 16,18-19)

Jaz pa ti povem: »Ti si Peter in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala. Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva; in kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.«

BAZILIKA SV. PAVEL, ZUNAJ OBZIDJA

SPREOBRNENJE – BOG NIKOMUR NI DOVOLIL GREŠITI (Sir 15,15-20)

Če hočeš, boš izpolnjeval zapovedi. Zvestobo ohraniti je stvar tvoje dobre volje. Predte je polóžil ogenj in vodo, roko boš iztegnil, po čemer boš hotel. Pred ljudmi sta življenje in smrt in kar bo komu po volji, mu bo dano. Zakaj velika je Gospodova modrost, Gospod je silen v mogočnosti in vidi vse. Njegove oči zrejo na tiste, ki se ga bojijo, pozna vsako človekovo dejanje. Nikomur ni ukazal, naj bo brezbožen, nikomur ni dovôlil grešiti.

KATAKOMBE–BAZILIKA SV. SEBASTIJANA

SPOMIN NA RAJNE – KDOR VAME VERUJE, BO ŽIVEL (Jn 11,17-27)

Ko je torej Jezus prišel, je odkril, da je Lazar že štiri dni v grobu. Betanija pa je blizu Jeruzalema, približno petnajst stadijev od njega. Veliko Judov je prišlo k Marti in Mariji, da bi ju tolažili zaradi njunega brata. Ko je Marta slišala, da prihaja Jezus, mu je šla naproti; Marija pa je sedela doma. Marta je tedaj rekla Jezusu: »Gospod, ko bi bil ti tukaj, bi moj brat ne umrl; a tudi zdaj vem, da ti bo Bog dal, kar koli ga zaprosiš.« Jezus ji je rekel: »Tvoj brat bo vstal.« Marta mu je dejala: »Vem, da bo vstal ob vstajenju poslednji dan.« Jezus ji je rekel: »Jaz sem vstajenje in življenje: kdor vame veruje, bo živel, tudi če umre; in vsakdo, ki živi in vame veruje, vekomaj ne bo umrl. Veruješ v to?« Odgovorila mu je: »Da, Gospod. Trdno verujem, da si ti Mesija, Božji Sin, ki prihaja na svet.«.

BAZILIKA SV. JANEZA V LATERANU

ZAPOVED LJUBEZNI – NOVA ZAPOVED (Jn 13,34-35)

Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj! Po tem bodo vsi spoznali, da ste moji učenci, če boste med seboj imeli ljubezen.

BAZILIKA SVETEGA JERUZALEMSKEGA KRIŽA

PRED KRIŽEM – JEZUS UMRE NA KRIŽU (Jn 19,28-30)

Nato je Jezus, ker je vedel, da je že vse izpolnjeno, in da bi se izpolnilo Pismo, rekel: »Žejen sem.« Tam je stala posoda, polna kisa. V kis namočeno gobo so nataknili na hizop in mu jo podali k ustnicam. Ko je Jezus vzel kisa, je rekel: »Izpolnjeno je.« In nagnil je glavo in izročil duha.

BAZILIKA SV. LOVRENCA ZUNAJ OBZIDJA

PRIČEVANJE-MUČENIŠTVO – NOVO ŽIVLJENE V KRISTUSU (Kol 3,12-17)

Kot Božji izvoljenci, sveti in ljubljeni, si torej oblecite čim globlje usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, krotkost, potrpežljivost. Prenašajte drug drugega in odpuščajte drug drugemu, če se ima kateri kaj pritožiti proti kateremu. Kakor je Gospod odpustil vam, tako tudi vi odpuščajte. Nad vsem tem pa naj bo ljubezen, ki je vez popolnosti. In Kristusov mir naj kraljuje v vaših srcih, saj ste bili tudi poklicani vanj v enem telesu, in bodite hvaležni. Kristusova beseda naj bogato prebiva med vami. V vsej modrosti se med seboj poučujte in spodbujajte. S psalmi, hvalnicami in duhovnimi pesmimi v svojih srcih hvaležno prepevajte Bogu. In vse, kar koli delate v besedi ali v dejanju, vse delajte v imenu Gospoda Jezusa in se po njem zahvaljujte Bogu Očetu.

BAZILIKA MARIJE SNEŽNE (SVETA MARIJA VELIKA)

MARIJINA NAVZOČNOST – KAR KOLI VAM REČE, STORITE (Jn 2,1-5)

Tretji dan je bila svatba v galilejski Kani in Jezusova mati je bila tam. Na svatbo so bili povabljeni tudi Jezus in njegovi učenci. Ko je vino pošlo, je rekla Jezusu njegova mati: »Vina nimajo.« In Jezus ji je dejal: »Kaj imam s teboj, žena? Moja ura še ni prišla.« Njegova mati je rekla strežnikom: »Kar koli vam reče, storite.«

Naše peš romanje sklenemo pri baziliki Marije Velike (Snežne), kjer je v 9. stol. papež Hadrijan II. potrdil slovansko bogoslužje in verjetno je prav tu sv. Metod sprejel mašniško posvečenje. Vrnitev v Slovenik, večerja in nočitev.

3. dan: Rim – Slovenija

Po zajtrku in maši se poslovimo od naših prijaznih gostiteljev v Sloveniku, ki poskrbijo, da nas prtljaga popoldne počaka na železniški postaji. Mi pa še zadnje dopoldne izkoristimo za naše nekoliko drugačno romarsko obarvano raziskovanje Rima. Najprej obiščemo opatijo TRE FONTANE, kjer naj bi bil, po ukazu cesarja Nerona, sv. Pavel obglavljen 29. junija leta 67. Izročilo pravi, da je njegova glava trikrat odskočila od tal in na vsakem od teh treh mest je na dan prižuborel studenec. Zato se kraj njegove smrti še danes imenuje Tre fontane (trojni studenec). Za konec našega peš romanja se sprehodimo še do bližnje votline Marijinega prikazovanja in se v tamkajšnji kapeli priporočimo Materi Božji. Z glavne železniške postaje se popoldne s hitrim vlakom vrnemo v Trst (ali Benetke). Prevoz z avtobusom v kraje odhoda, kamor se vrnemo v poznih večernih urah.

Zemljevid romanja

Fotogalerija
To ponudbo si trenutno ogleduje toliko obiskovalcev: 1