PAELLA je tradicionalna španska jed, ki ne sme manjkati na praznovanjih, po tradiciji pa jo pripravljajo moški. Primerna je za samostojno ali glavno jed, pripravlja pa se zelo različno. Vsak kuhar ima svoj recept. Uporabimo lahko različne vrste mesa: piščančje, puranje, zajec, svinjina…morski sadeži. Jed je dobila ime po litoželezni posodi z ravnim dnom in dvema ročajema v kateri se pripravlja in servira.

Sestavine za osebi: 20 dkg piščančjih prsi, 50 dkg svežih dagenj, 20 dkg škampov, 50 dkg riža, ki se pri kuhanju ne sprijema, 20 dkg graha, 2 čebuli, 5 strokov česna, 1 paprika, 2 paradižnika, žafran, sol, poper,
peteršilj, limona, olivno olje, juha, ki je naj bo trikrat več kot riža

Očiščene dagnje kuhamo v vodi da se odprejo, zaprte zavržemo. Odcedimo.
Piščančje prsi narežemo na koščke in zlato zapečemo.
Pripravimo juho iz kocke, ki smo ji dodali pol žličke žafrana, premešamo da se obarva rumeno.
Riž prepražimo na olju da postekleni, tako se ne bo sprijemal.
V ponvi segrejemo olje, na katerem prepražimo nasekljano čebulo, dodamo narezano papriko, česen in narezane paradižnike (lahko so pelati). Malo pokuhamo, nato dodamo juho. S tem zalijemo riž, dodamo piščanca in grah, pokrijemo in pustimo rahlo kuhati 15 minut brez mešanja. Previdno vmešamo na vrhu dagnje in škampe in še kuhamo 10 minut. Pokapamo z limoninim sokom, okrasimo s peteršiljem in pustimo stati par minut pred serviranjem.

Dober tek.

Slavičin namig: v spodnjem videu prikaz kako najlažje olupite granatno jabolko.