SRBIJA in SEVERNA MAKEDONIJA

PONOVITEV USPEŠNICE
Od379 €
PONOVITEV USPEŠNICE
Od379 €
26. aprila, 2022
* Prosimo, izberite vsa obvezna polja za nadaljevanje na naslednji korak.

Nadaljujte z rezervacijo

Shrani na seznam želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

1879

Potovanje
je odlično
darilo!

5 dni
Odhodi: 26. 04. 2022 - 30. 04. 2022
Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana
Max potnikov: 45

»Naš škof Gnidovec je bil svetnik. Vsi smo ga klicali s tem imenom. Bil je pravi duhovnik po Jezusovem Srcu; blagega in ponižnega srca. Ko sem odhajala v misijone, je zame maševal, obhajal me je, me blagoslovil in rekel: ›V misijone greste. Dajte Jezusu vse, samo Zanj živite, bodite samo Njegova, samo Njega ljubite, samo Zanj se žrtvujte. Naj vam bo Jezus vse v vašem življenju.‹  Prepričana sem, da prosi zame in da imam v njem pri Jezusu zaščitnika.«  (sv. Mati Terezija)

Čas v destinaciji

Valuta

Cene in termini

Cene in termini

Termin Št. oseb Cena Sklic
26.04.2022 – 30.04.2022 45 oseb 379,00 € 2225
26.04.2022 – 30.04.2022 35 oseb 399,00 € 2225

V ceno je vključeno

  • avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 3 polpenzioni in 1 nočitev z zajtrkom v hotelih 3* in 4* (dvoposteljne sobe, TWC), večerja v restavraciji, vstopnine v samostana sv. Jovan Bigorski in sv. Naum, v mavzolej Oplenac, Ćele Kulo ter cerkvi sv. Sofije in sv. Klimenta, avdio guide sistem (slušalke), duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila

  • enoposteljna soba 60 EUR, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 8,91 EUR (za osebe starejše nad 75 let 13,36 EUR).

Prijavnina

  • 15 EUR na pogodbo.

Način plačila:

  • 100 EUR ob prijavi.

Odstopnina

  • 18 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali potovanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program

1. dan: Slovenija – Beograd

Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah in vožnja na Hrvaško ter naprej mimo Zagreba preko Slavonije v Srbijo, do BEOGRADA. Popoldne namenimo odkrivanju znamenitosti srbske prestolnice, enega najstarejših evropskih mest z bogato zgodovinsko preteklostjo: trdnjava Kalemegdan, največja pravoslavna cerkev sv. Sava, zvezni parlament, trg Republike, Terazije, Narodno gledališče, Narodni muzej, vedno živahna Knez Mihajlova ulica, kjer začutimo utrip sodobnega Beograda, … Zapeljemo se še do nadškofijskega dvorca in stolnice, kjer imamo mašo in ogled lepih mozaikov v kapeli škofijskega dvorca, delo p. Marka Ivana Rupnika. Za konec dneva si privoščimo večerjo ob starogradskih pesmih v znanem boemskem delu Beograda na Skadarliji ali na katerem od splavov na reki Donavi. Nočitev v hotelu.

2. dan:Beograd – Niš – Skopje

Zjutraj vožnja do NIŠA. Drugo največje srbsko mesto je središče jugovzhodne Srbije, za nas pa je Nais/Naissus (kot se je Niš imenoval v rimskih časih) pomemben kot rojstno mesto Konstantina Velikega. Prvi krščanski rimski cesar je s socesarjem Licinijem leta 313 izdal milanski edikt, s katerim je po vsem cesarstvu razglasil versko svobodo. V Nišu in okolici je veliko pričevanj njegove burne preteklosti: turška trdnjava, starokrščanska kripta in nekropola iz 4. stol., Ćele-kula z vgrajenimi glavami padlih srbskih vojakov v bitki s Turki 1809. leta in arheološki kompleks Mediana z ostanki poletnih rezidenc rimskih cesarjev. Za konec obiščemo še obnovljeno katoliško župnijsko cerkev, ki jo je ob praznovanju 1700. obletnice milanskega edikta z mozaiki obogatil p. Marko Ivan Rupnik. Po maši nas pot vodi mimo Vranja in Kumanovega do SKOPJA, prestolnice Republike Severne Makedonije in hkrati njenega največjega mesta, kjer živi četrtina vsega prebivalstva. Večerja in nočitev v hotelu.

3. dan:Skopje – samostan sv. Janeza Krstnika (sv. Jovan Bigorski) – Ohrid

Pot do Ohridskega jezera nas vodi po slikoviti dolini reke Črni Drim mimo jezera MAVROVO, ki je nastalo po zajezitvi reke leta 1953. Pri tem je del vasi poplavila voda in danes je zanimiv pogled na vrh zvonika potopljene cerkve, ki sega nad gladino jezera. Daljši postanek naredimo v samostanu sv. Janeza Krstnika (SV. JOVAN BIGORSKI). Tukaj hranijo edinstven ikonostas, delo bratov Filipovski, ki predstavlja več kot petsto človeških in dvesto živalskih figur, le-te pa sestavljajo zgodbo stare in nove zaveze. Nadaljevanje poti do OHRIDA, enega najlepših mest Severne Makedonije. Sprehod skozi staro mestno jedro, ki je pod zaščito UNESCA in ga krasi značilna arhitektura. Nekdaj je mesto imelo tristo petinšestdeset cerkva, po eno za vsak dan v letu in od tod tudi ime – »makedonski Jeruzalem«. Ogled glavnih znamenitosti: cerkve sv. Sofije, sv. Jovana Kanea, sv. Klementa, Klementove univerze, Samuelove trdnjave, rimskega amfiteatra, … Maša. Prosto za sprehod po ohridski »čaršiji« in možnost nakupa pravih ohridskih biserov, ki jih po starodavnem receptu, s skrivnimi metodami izdelujejo iz lusk male ribe Plasice. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: Ohrid – samostan sv. Naum – Skopje

Vožnja do znamenitega samostana SV. NAUM, ki stoji na skalni gmoti, nad Ohridskim jezerom, v katerega se zlivajo deviški izviri Črnega Drima. Proti koncu svojega življenja je sv. Naum zgradil samostan in cerkev sv. Nadangela, v kateri je tudi pokopan. Še posebej impresivne so freske in ikone, ki upodabljajo njegovo življenje in čudeže. Po ogledu vožnja nazaj v Skopje, mesto, kjer se je rodila velika dobrotnica in Nobelova nagrajenka za mir sv. Mati Terezija in od koder jo je v misijone poslal svetniški škof Gnidovec. Ogled glavnih znamenitosti pričnemo v orientalskem delu mesta, ki je dobil današnjo podobo v 16. in 17. stol. in je v tistem času veljal za najbogatejše trgovsko središče na Balkanu: skopska čaršija, Kuršumli ban, Daut-pašin haman, javno kopališče iz 16. stol, Begova džamija, znamenit kamniti most čez reko Vardar, pravoslavna cerkev sv. Spasa, … Ogled mesta zaključimo na glavnem trgu pri spomeniku sv. Materi Tereziji, ki stoji na mestu nekdanje cerkve, kjer je bila krščena. Njene rojstne hiše danes ni več, so pa v neposredni bližini kraja, kjer je nekoč stala, uredili muzej, ki si ga ogledamo. Maša. Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan:Skopje – Oplenac – Slovenija

Zajtrk. Pred slovesom od Severne Makedonije še maša v skopski stolnici Srca Jezusovega, kjer je deloval škof Gnidovec, potem ko je leta 1934 sedež škofije preselil iz Prizrena v Skopje. Vožnja v Srbijo in naprej v osrčje pokrajine Šumadije, do TOPOLE, kjer je bilo središče srbskega upora proti Turkom. Na hribu OPLENAC si ogledamo mavzolej dinastije Karadjordjević in cerkev, posvečeno sv. Juriju. Njena notranjost je okrašena z lepimi mozaiki, ki so kopije fresk iz mnogih srbskih samostanov in cerkva. Nadaljevanje vožnje mimo Beograda in Zagreba v Slovenijo. V kraje odhoda se vrnemo v poznih nočnih urah oz. v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

Zemljevid romanja

Fotogalerija
To ponudbo si trenutno ogleduje toliko obiskovalcev: 1