ČEDAD, STARA GORA, ŠPETER SLOVENOV in VIDEM – tradicionalno jesensko romanje

0
tradicionalno jesensko romanje
Od55 €
tradicionalno jesensko romanje
Od55 €
1. oktobra, 2022
* Prosimo, izberite vsa obvezna polja za nadaljevanje na naslednji korak.

Nadaljujte z rezervacijo

Shrani na seznam želja

Za dodajanje programa na seznam želja, potrebujete račun

1999

Potovanje
je odlično
darilo!


Prelistajte
katalog
doživetij!

1 dan
Odhodi: 1.10.2022
Maribor, Ljubljana, Murska Sobota
Čedad, Videm, Špeter Slovenov
Max potnikov: 45

Aritours in pastoralna služba mariborske nadškofije vabita na tradicionalno jesensko romanje v ITALIJO.

Čas v destinaciji

Vreme

Cividale del Friuli
16°
Mostly Cloudy

Valuta

Cene in termini

Cene in termini

Termin Št. oseb Cena Sklic
1.10.2022 45 oseb 49 € 2271

V ceno je vključeno

 • avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila

  Prijavnina

  Način plačila:

  • 20 EUR ob prijavi, razlika do teden dni pred odhodom

  Odstopnina

  • 3 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

  Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali potovanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

  Program

  1. dan: ČEDAD, STARA GORA, ŠPETER SLOVENOV in VIDEM

  Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja mimo Ljubljane, po Vipavski dolini v Italijo do starodavnega mesteca ČEDAD. Mesto, ki ga je ustanovil Julij Cezar z imenom Forum Iulii, je odigralo v svoji preteklosti pomembno vlogo; tukaj je bil sedež langobardskih vojvod in oglejskih patriarhov, nekaj časa pa tudi prestolnica Furlanije. Vse do današnjega časa je Čedad ostal središče beneških Slovencev. Sprehod po mestu čez Hudičev most, pod katerim teče reka Nadiža, mimo stolnice, mestne hiše in langobardskega templja. Prosto za kavico. Pot nadaljujemo na STARO GORO nad Čedadom, ki velja za eno izmed najstarejših krščanskih svetišč v Furlaniji. Svetišče, posvečeno Devici Mariji, ki leži na vrhu hriba na 618 metrov nadmorske višine, je bil najprej kraj utrdba starih Rimljanov in je nudil zavetišče okoliškim prebivalcem pred barbarskimi napadi. Hrib so tako ljudje začeli častiti kot sveto mesto, ki ga je varovala Devica Marija, kateri so se priporočali za varstvo. Marijin kip v cerkvi je iz začetka 15. stol. in po sodbi strokovnjakov sodi med najlepše Marijine upodobitve. Zato ni prav nič nenavadno, da mu slovenski romarji pravijo Lepa Marija pa tudi »stara Slovenska Marija«, saj so na goro prihajali romarji iz Goriške, Kranjske, Koroške in tudi Štajerske. Napisi in informacije v cerkvi pa razodevajo, da je to ne samo furlanska, ampak tudi slovenska božja pot. Po maši nadaljevanje poti v ŠPETER SLOVENOV, središče Slovencev v Benečiji. V modernem centru – muzeju SMO slovensko multimedijsko okno nas sprejmejo domačini in nam s pomočjo sodobnega video in zvočnega prikaza predstavijo Beneško Slovenijo od Mangarta pa vse do Tržaškega zaliva. Špeter Slovenov je danes poznan tudi po svojem dvojezičnem šolskem centru, ustanovljenem 1984. leta. Z konec še vožnja v VIDEM (Udine), kulturno in gospodarsko središče Furlanije. Med sprehodom po tem slikovitem mestu si ogledamo lepo stolnico ter mestno hišo, povzpnemo se tudi do gradu, od koder je krasen razgled po Furlaniji in Benečiji. Sledi povratek proti domu. V kraje odhoda se vrnemo v večernih urah.

  Zemljevid romanja

  Fotogalerija
  To ponudbo si trenutno ogleduje toliko obiskovalcev: 1