ROMANJE ZA MLADE

SLOVENIJA

ROMANJE ZA MLADE

 

4 dni

ROMANJE ZA MLADE
ROMANJE ZA MLADE
ROMANJE ZA MLADE
ROMANJE ZA MLADE
ROMANJE ZA MLADE
ROMANJE ZA MLADE
ROMANJE ZA MLADE
ROMANJE ZA MLADE
 

PRIMORJE in KRAS

Prevoz

avtobus

 Romanje za mlade v organizaciji škofijskega odbora za mladino:

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

26.10.2020 - 29.10.2020 

40 oseb

0,00 €

2076

Cena vključuje:

CENA:  199 EUR (40 oseb),  229 EUR (30 oseb) ter koriščenje turističnega bona v vrednosti 105 EUR (na osebo v dvo ali večposteljni sobi)

REDNA CENA: 304 EUR (40 oseb),  334 EUR (30 oseb)     

 

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine, 3 nočitve z zajtrkom in večerjo v romarskem domu (dvo in več posteljne sobe, TWC), vsi zunanji ogledi po programu, vstopnina v Hrastovlje, obisk Šavrink, ogled istrske hiše, najem koles 1 dan, vstopnina v Sečoveljske soline, obisk in degustacija v oljarni, Škocjanska jama, obisk kamnoseka in čebelarstva, degustacija pršuta, pozno kosilo na kraški domačiji, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Odstopnina:10EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Način plačila: 50EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan: ponedeljek, 26. oktober     Hrastovlje – Gračišče – Šmarje pri Kopru – Krkavče

Odhod iz dogovorjenih krajev in vožnja v smeri naše prelepe Primorske. Znani obrazi, dobra volja in prijazna beseda aritoursovega vodnika nas uvedejo v tokratno štiri dnevno druženje, ki ga preživimo v pokrajinah oljk, soli, refoška, terana, Šavrink,… Prvi postanek namenimo obisku značilne primorske vasice HRASTOVLJE, ki naj bi dobila ime po številnih hrastih, ki so nekoč tu rasli. Največja znamenitost kraja je romanska cerkvica iz začetka 12. stol., ki sodi med najlepše kulturne spomenike in je tudi uvrščena na seznam svetovne kulturne dediščine. Nekoč je imela značaj utrdbe in stoji na skalni vzpetini nad vasjo. Obdaja jo obzidje in dva obrambna stolpa iz konca 16. stol. Notranjost je okrašena s freskami, ki prekrivajo vse stene. Poslikave segajo v leto 1490 in prikazujejo prizore iz stare in nove zaveze, najznamenitejša je upodobitev mrtvaškega plesa. Na griču nasproti cerkve stoji kip Šavrinke, delo kiparja Jožeta Pohlena. In že smo na poti v slikovito zaledje slovenske Istre, kjer obiščemo vasico GRAČIŠČE, ki velja za središče Šavrink. Med Črnim Kalom, Slavnikom, reko Dragonjo in morjem so nekoč živele Šavrinke, dekleta in žene, imenovane tudi jajčarice, ki so pred sto leti in več tovorile z oslički ali peš v Trst v košari jajca pobrana v notranjosti Istre. S tem so se ukvarjale vse do poroke, če pa je bila revščina velika, tudi dlje. V Gračišču nas sprejmejo Šavrinke in Šavrini v njihovi noši ter nam s skeči, glasbo ter plesom predstavijo življenje v preteklosti. V največji razpotegnjeni vasi sredi Šavrinskega gričevja nas v ŠMARJU pri Kopru sprejme domači župnik. Po maši še vožnja v KRKAVČE, ki veljajo za eno najstarejših in najprivlačnejših vasi z značilno istrsko arhitekturo in strnjenimi kamnitimi hišami številnih zanimivih detajlov kot so klesani kamni, stopnišča, črna kuhinja,... Sprehod po ozkih ulicah do cerkve sv. Mihaela. V tradicionalni istrski hiši nas navduši etnološka zbirka, ki nas popelje v čas 19. in začetek 20. stol. Vožnja do romarskega doma v Strunjanu, večerja in nočitev.

2. dan: torek, 27. oktober     Markovec – obisk oljarne – Koper  –  popoldansko druženje (duhovne vaje)

Po zajtrku se zapeljemo na MARKOVEC, hrib nad Koprom, kjer stoji lepa moderna cerkev posvečena sv. Marku. V njej se nahajajo mozaiki, velika umetnina Prešernovega nagrajenca patra Marka Ivana Rupnika. Za vrhunsko stvaritev, 115 m2 velik mozaik v cerkvenem prezbiteriju, je bilo porabljenih več kot milijon različnih kamnov iz vseh koncev sveta in mnogo ur trdega dela umetnikov. Predvsem pa nas nagovori  njegova vsebina, saj se skozi vrsto prizorov »sprehodimo« od Mojzesa v Stari zavezi do odrešenja v Novi zavezi. Maša. Jesen je čas, ko se v Istri obirajo oljke. Radi bi vam predstavili kako to poteka in zato obiščemo enega izmed večjih OLJARJEV v okolici Kopra. Obisk oljarne in degustacija oljčnega olja. Po ogledu se zapeljemo v središče KOPRA. V glavnem obmorskem mestu obiščemo stolnico, ki je bila zgrajena v drugi polovici 12. stol., njena največja dragocenost sta velika oltarna slika »Marija z Jezusom in svetniki na prestolu«, delo slikarja Carpaccia in sarkofag sv. Nazarija. Pred odhodom se sprehodimo ob morju in po starem mestnem jedru, ki je prava paša za oči, saj je v njem ohranjenih veliko kulturno zgodovinskih spomenikov in palač. Nekaj prostega časa. Vrnitev v romarski dom ter prosto za druženje oz. duhovne vsebine. Večerja in nočitev.

3. dan: sreda, 28. oktober     Kolesarski dan: Koper – Sečoveljske soline – Portorož – Piran – Koper  –  popoldansko druženje (duhovne vaje)

Zajtrk. V kolikor bo vreme dopuščalo se ta dan odpravimo s kolesi po znameniti Parenzani. Parenzana je urejena kolesarska pot, ki po poti bivše železnice vodi od Trsta do Poreča. Mi bomo opravili le del poti, ki vodi po Sloveniji – od Kopra do Sečoveljskih solin. V krajinskem parku SEČOVELJSKE SOLINE se seznanimo s solinarstvom ter ročnim tradicionalnim pridobivanjem soli na Slovenskem. Po pismenih virih sodeč so Sečoveljske soline stare več kot sedemsto let, nekateri avtorji pa prisegajo, da so znatno starejše. Ogled muzeja ter multivizijske predstavitve. V nadaljevanju se mimo Portoroža zapeljemo v PIRAN, slikovito srednjeveško mesto na polotoku med Piranskim in Strunjanskim zalivom. Zametki današnjega mesta segajo daleč nazaj v 5. stol., ko je prvotno naselbino porušil hunski kralj Atila. V nadaljnjih stoletjih postane pomembno trgovsko in pomorsko središče, ki so mu Benečani vtisnili najmočnejši pečat. Iz tistih časov so v starem mestnem jedru ohranjene imenitne meščanske hiše, razkošne palače, cerkve,… Ustavimo se na Tartinijevem trgu, ki predstavlja srce mesta, ob kipu slavnega violinista in komponista G. Tartinija. Trg obkrožajo klasicistična cerkev sv. Petra, baročna hiša, Tartinijeva rojstna hiša, beneška stebra z drogom za zastave, vrata sv. Jurija, sodniška palača, občinska palača, loža, gotska hiša,… Po ozkih ulicah se povzpnemo do mogočne cerkve sv. Jurija, ki kraljuje nad mestom. Po maši si ogledamo njeno bogato opremljeno notranjost: slike holandskih in italijanskih slikarjev, lepe oltarje, cerkveno zakladnico in novi župnijski muzej. Na cerkveni terasi stojita še krstilnica in zvonik od koder se ponuja prekrasen razgled na mesto, tržaški zaliv ter na Alpe in Dolomite v ozadju. Sprehod do samostana sv. Frančiška, kjer domujejo patri minoriti. V cerkvi so ohranjene številne kiparske in slikarske umetnine, samostanski križni hodnik je velika mojstrovina iz 17. stol., v pinakoteki pa so na ogled imenitne slike beneških slikarjev. Seveda ne smemo spustiti sprehoda do Prvomajskega trga, kjer so snemali še zmeraj priljubljen slovenski mladinski film Poletje v Školjki. Prosto za kavico, nato pa še zadnja etapa do Kopra, kjer zaključimo kolesarsko popotovanje in se z avtobusom vrnemo v romarski dom. Večerja in nočitev.

4. dan: četrtek, 29. oktober    Škocjanske jame – Štanjel – Pliskovica s poznim kosilom in zaključnim druženjem – Oberšljan

Zajtrk. Slovo od slovenske obale in vožnja do ŠKOCJANSKIH JAM. V spremstvu jamskega vodnika se podamo na ogled kraških jam z največjim podzemnim kanjonom na svetu. Škocjanske jame s svojo okolico so zaradi izjemnega podzemnega kanjona in kraških pojavov od leta 1986 vpisane na UNESCOV seznam svetovne kulturne in naravne dediščine. Po končanem ogledu nas pot vodi mimo kraških vasic do ŠTANJELA, enega najbolj slikovitih in najstarejših naselij na Krasu. Že v prazgodovini je na griču nastalo gradišče, na katerem so se utrdili Rimljani, v srednjem veku pa se je na prisojnih terasah razširilo naselje, ki so ga pozneje zaradi turških vpadov obdali z obrambnim obzidjem. Med kamnitimi hišicami se po ozkih vijugastih uličicah sprehodimo mimo cerkve Sv. Danijela do Kraške hiše, kjer se ustavimo pri kamnitem vodnjaku. Skozi zanimiv prehod pridemo v zelenje Ferrarijevega vrta, v Fabianijevem parku pa si ogledamo še grad, ki ga oživljajo s številnimi kulturnimi prireditvami. Sledi obisk kraške vasice PLISKOVICA. Vas je odličen primer sodelovanja vaščanov in dobre turistične ponudbe. Ustavimo se pri kamnoseku, ki predstavi delo s kamnom in svoje večkrat nagrajene izdelke. Čebelarka v odlični predstavitvi prikaže svet čebel in njihove pridelke, seveda pa med in ostale sladke dobrote iz panja tudi pokusimo. Ogledamo si staro kraško domačijo, ki je spremenjena v mladinski hotel, za konec pa nas čaka degustacija kraškega pršuta ter druženje na tradicionalni kraški domačiji, kjer nam postrežejo z okusnim poznim kosilom. Naše romarsko potepanje sklenemo z obiskom romarske cerkve Device Marije Oberšljanske pri KOMNU v osrčju Krasa, ki se v vsej svoji lepoti sveti na griču nad cesto. Njena posebnost je bila bula - cerkvena listina, s katero jo je papež Urban VIII. obdaroval z odpustki za vse čase. V prezbiteriju svetišča na glavnem oltarju kraljuje Marijin kip z Jezusom v naročju. Ta kip je nekaj edinstvenega na Slovenskem, narejen iz voska v naravni velikosti in oblečen v baročno oblačilo. Velika umetnina so tudi freske iz 18. stol. Zaključna maša. Preostane le še vožnja domov kamor se bomo vrnili v poznih večernih urah.