PREKMURJE, PRLEKIJA in SLOVENSKE GORICE

SLOVENIJA

PREKMURJE, PRLEKIJA in SLOVENSKE GORICE

 

3 dni

PREKMURJE, PRLEKIJA in SLOVENSKE GORICE
PREKMURJE, PRLEKIJA in SLOVENSKE GORICE
PREKMURJE, PRLEKIJA in SLOVENSKE GORICE
PREKMURJE, PRLEKIJA in SLOVENSKE GORICE
PREKMURJE, PRLEKIJA in SLOVENSKE GORICE
 

SLOVENIJA, moja dežela

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

05.10.2020 - 07.10.2020 (ZAGOTOVLJENO)

40 oseb

159,00 €

2063

 

14.10.2020 - 16.10.2020 

40 oseb

159,00 €

20633

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine, 2 nočitvi z zajtrkom v hotelu 4* (dvoposteljne sobe, TWC), vsi zunanji ogledi po programu, ogled knjižnice v Trojici in gibanica, vstopnina v zeliščni vrt, vstopnina v etnološki muzej in mlin na veter, degustacija v oljarni, prleška večerja, vstopnina v Puhov muzej in muzej Ljutomer, ogled in degustacija v čebelarskem muzeju, večerja s pokušino vina, obisk domačije Lušt in kosilo v Šunkarni Kodila, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:enoposteljna soba 70 EUR.

Odstopnina:13EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

Način plačila: 50EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

CENA:  159 EUR (40oseb),  179 EUR (30oseb) ter koriščenje turističnega bona v vrednosti 100 EUR (na osebo v dvoposteljni sobi)         

REDNA CENA: 259 EUR (40 oseb),  279 EUR (30 oseb)

Program potovanja:

1. dan:           Sv. Trojica v Slov. goricah – Sv. Ana v Slov. goricah – sv. Jurij ob Ščavnici

V jutranjih urah odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev ter vožnja v osrčje Slovenskih goric, kjer nas že od daleč, na griču nad idiličnim Trojiškim jezerom v objemu gozdov in pašnikov k sebi vabi mogočna župnijska in romarska cerkev SVETE TROJICE s frančiškanskim samostanom. Kot božja pot je zaslovela v začetku 17. stol., ko so se po pričevanjih tukaj zgodile mnoge čudežne ozdravitve. Ena najlepših baročnih cerkva na Slovenskem ima temu primerno tudi kulturno-zgodovinsko bogastvo. Še posebej nas navduši oltarna oprema, saj ima poleg imenitnega glavnega oltarja, kar deset stranskih oltarjev. Zanimiva je tudi muzejska knjižnica, katere knjižni fond obsega 1555 izvodov in ima tudi več rokopisov. Knjižnico bogatijo prvotiski, inkunabule tj. knjige, ki so bile natisnjene pred letom 1500. Po prvi romarski maši obiščemo tudi mogočno samostansko klet, kjer nas domačinke pogostijo s slastno slovenskogoriško gibanico.

Pot nadaljujemo v SVETO ANO, vasico na enem izmed slikovitih gričev, od koder se nam ponudi prekrasen razgled po Slovenskih goricah. Domačini so ponosni na priznanje, da imajo najlepše trško jedro v Sloveniji. Kratek sprehod z ogledom lepe baročne cerkve Sv. Ane. Sledi obisk priznane zeliščarke, ki nas popelje skozi zeliščni vrt med zdravilnimi rastlinami do njihove nenavadne zemljanke – čajnice. Seznanimo se s postopki nabiranja in sušenja zelišč, njihovim pomenom, značilnostmi in uporabo (čaji, tinkture, sirupi, mazila,…), v čajnici pa nas seveda čaka tudi sveže pripravljen čaj ter pokušina zeliščnih namazov. Pot nadaljujemo po apaški dolini ob reki Muri, preko Kapelskih goric v Prlekijo, v SV. JURIJ OB ŠČAVNICI. »Kraj velikih Prlekov«, kjer so domačini še posebej ponosni na številne za slovenski narod pomembne rojake: politik, pesnik in pisatelj Edvard Kocbek, jezikoslovec Fran Ilešič, dramatik Bratko Kreft, politik in teolog Anton Korošec, škof Vekoslav Grmič, … Domači župnik nas sprejme v lepi podružnični cerkvi na STARI GORI, ki se ponaša s svojim 45 m visokim zvonikom, vidnim daleč naokrog. Notranjost svetišča krasijo poslikave italijanskega slikarja Jacoba Brolla in veljajo za eno njegovih najlepših del. Vasica kljub svoji majhnosti ponuja številne kulturne in turistične znamenitosti. V nekdanji šoli je danes urejen etnološki muzej, še posebej zanimiv pa je edini delujoči mlin na veter v Sloveniji. V neposredni bližini obiščemo še oljarno, ki ima bogato tradicijo in je prepoznavna po najkakovostnejšem bučnem olju ter bučnimi semeni. Bučno olje - »zeleno zlato« je polno vonja in okusa in nas med degustacijo različnih izdelkov popelje v čudovita doživetja naših brbončic. Za konec dneva si v enem izmed gostišč privoščimo še odlično prleško večerjo. Vožnja do hotela in nočitev.

 

2. dan:           Juršinci – Ljutomer – Krapje – Jeruzalem

Po zajtrku vožnja v JURŠINCE. Slovenske gorice so dale veliko znamenitih Slovencev, med katerimi ima častno mesto svetovno znani izumitelj Janez Puh, ki ga svet najbolj pozna po veliki tovarni Steyr-Daimler-Puch v Gradcu, današnji Magna-Steyr. V njegovi rojstni vasi Sakušak si ogledamo Puhov muzej – v cimprači (značilni panonski hiši) sta s spominsko sobo in etnološko zbirko z arhivskim gradivom ter muzejskimi eksponati predstavljena njegovo življenje in delo, ki prikazuje zgodovino avtomobilske industrije. Pot nadaljujemo v središče Prlekije – LJUTOMER, mesto na prehodu iz Slovenskih goric v ravno Mursko polje. Kraj je dobil trške pravice že v 13. stol, v 19. stol pa je postal gospodarsko in kulturno središče Prlekije. Leta 1863 je bilo tu prvo narodno zborovanje ob tisočletnici delovanja sv. bratov Cirila in Metoda, pet let kasneje pa je bil tu prvi tabor za zedinjeno Slovenijo. Mesto slovi tudi po najstarejšem konjeniškem društvu v Sloveniji in po kasaških dirkah. Ljutomer je tudi rojstni kraj enega najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev Frana Miklošiča, ki se je proslavil s številnimi deli s katerimi je močno vplival na slovenski knjižni jezik, zlasti na ustalitev pravopisa. Sprehod po mestnem središču do župnijske cerkve sv. Janeza Krstnika, naprej preko Starega trga s kapelo sv. Ane do Glavnega trga z Marijinim znamenjem  in Miklošičevega spomenika pred Florjanovo kapelo. Oglede zaključimo z obiskom muzeja, kjer so na ogled tri zbirke. Za zgodovino Slovencev je najpomembnejša tista, ki prikazuje taborsko gibanje na Slovenskem v 19. stol., seznanimo pa se tudi z življenjem Karla Grosmanna, prvega slovenskega filmskega amaterja. Pot nadaljujemo v vasico KRAPJE, kjer se v čebelarskem muzeju prepričamo, da sta Slovenija in tudi Prlekija res deželi odličnih čebelarjev. V  čebelnjaku, ki izvira iz konca 19. stol. je na ogled čebelarska oprema, duhovita in prijazna čebelarka pa nas seznani z umetnostjo čebelarjenja. Degustacija medu in medenih izdelkov, možen nakup in že smo na poti v Jeruzalemske gorice, simbol Prlekije. Vinska cesta vijuga med zasanjanimi, zelenimi vinskimi griči posejanimi z značilnimi lesenimi klopotci in na višini 342m doseže JERUZALEM. Prvi obiskovalci kraja in kasneje njegovi lastniki so bili križarji že v 13. stol. Ob prihodu nas najprej pozdravi lepa baročna romarska cerkvica Žalostne Matere božje. Marijino podobo so v kraj prinesli pobožni vitezi ali romarji iz Jeruzalema in odtod tudi ime tega kraja. Seznanimo pa se tudi z zgodbo o pogumnih domačinkah, ki so pregnale Turke … Maša. Tukajšnje gorice slovijo po znanih sortah vina: jeruzalemčan, ljutomerčan, rizling, traminec, ... od tod naj bi izvirala tudi sorta šipon, ki je navdušila celo samega Napoleona. Žlahtno rujno kapljico pokusimo v eni od mnogih priznanih vinskih kleti. Prleška doživetja zaključimo z dobro večerjo v gostišču. Vrnitev v hotel in nočitev.

 

3. dan:           Turnišče – Hotiza – Odranci – Renkovci – Murska Sobota

Po zajtrku vožnja v Prekmurje, najbolj severovzhodno pokrajino Slovenije. Kot pravijo Prekmurci vas pri njih očara petero čarovnij: osojna dežela, zlatoklasa polja ki jih preletavajo štorklje, zasanjana reka Mura, ki seka ravnice obdane z griči, povsod pa ljudje, ki vam ob prihodu izrečejo srčno dobrodošlico in izkažejo gostoljubnost. Naš prvi postanek naredimo v TURNIŠČU, osrednjem prekmurskem romarskem središču, kamor romarji k »Mariji na püstini« romajo že preko 1000 let.  Najprej se ustavimo v samostanski kapeli sester klaris, kjer se jim pridružimo pri molitvi pred Najsvetejšim. Kraj ima dolgo in bogato zgodovino, ki je pretežno povezana z romarsko cerkvijo Device Marije Vnebovzete. Starodavno cerkev iz 13. stol. krasijo izjemne freske med katerimi izstopa 11 prizorov legende o boju ogrskega kralja sv. Ladislava s Kumani in Pečenegi. Ob stari cerkvi so v začetku 20. stol. postavili novo triladijsko baziliko.

Pisatelj Jožef Košič piše, da so k Mariji romali ne le domačini, ampak tudi romarji iz sosednjih dežel ter pripovedovali o čudežnih ozdravljenjih. Po ogledih ter romarski maši in srečanju z domačim župnikom se odpravimo v HOTIZO. Ob poti, po kateri so Božjega služabnika Danijela Halasa 16. marca 1945 peljali v smrt, opravimo križev pot. Naslednji postanek naredimo v vasi ODRANCI, kjer je župnijska cerkev simbol neuničljivega upanja, kot pravi napis ob vhodu. Načrt svetišča je naredil Plečnikov asistent Janez Valentinčič leta 1946. Ko se je gradnja začela se je pri zidavi kupole zgodila huda delovna nesreča, ki je terjala 8 življenj. Gradnja je tekla počasi, tako da so bila zadnja dela končana šele pred dobrimi 10 leti, ko so dogradili zvonike. Cerkev je arhitekturno pomembna stavba z veliko umetniško vrednostjo, saj je njeno notranjost poslikal znani slovenski slikar Stane Kregar. V RENKOVCIH se ustavimo na LUŠTni domačiji med LUŠTno družino paradižnikov, ki zorijo pod toplim prekmurskim soncem. Ob pokušini paradižnikov nam pred vzorčnim rastlinjakom podrobneje predstavijo skrivnost tega sočnega, svežega in zdravega sadeža. Še kavica v LUŠTnem bifeju in že smo na poti v MURSKO SOBOTO. Upravno in gospodarsko središče Prekmurja deluje kot mlado in energično mesto, ljudje pa so ohranili gostoljubno prekmursko dušo. Ogled mestnih znamenitosti, med katerimi še posebej navdušita stolna cerkev Sv. Nikolaja, katere poznoromansko cerkveno jedro s kornim zvonikom izvira iz konca 13. stol., ter mestni park, ki je z dvestoletnimi drevesi eden najlepše ohranjenih v Sloveniji. V njem se nahaja renesančni dvorec Soboški grad s Pomurskim muzejem, v katerem si lahko ogledate stalno razstavo z naslovom Med preteklostjo in prihodnostjo, ki predstavlja življenje v pokrajini ob reki Muri od prazgodovine do danes. Pravijo, da je Prekmurje vredno doživeti tudi skozi želodec, zato se za konec našega popotovanja ustavimo še v šunkarni, kjer si ogledamo kako zori slastna in priznana Prekmurska šunka, v degustacijski galeriji pa nam poleg degustacije šunke pripravijo še okusno prekmursko pojedino.

In ko se bodo gorički griči v daljavi odeli v večerni mrak, bomo vzeli slovo od te lepe pokrajine in se v večernih urah vrnili v kraje odhoda.