POČITNICE - PRIMORJE, KRAS, NOTRANJSKA

SLOVENIJA

POČITNICE - PRIMORJE, KRAS, NOTRANJSKA

 

5 dni

  

ROMARSKE POČITNICE

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

od 345,00 €

Trenutno še ni določenega termina

Cena vključuje:

ZA PRIJAVO DO 31. JULIJA VAM PODARIMO 30 EUR

za večdnevno romanje po vaši izbiri v letu 2021!

 

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine, 4 nočitvi z zajtrkom v hotelu 3/4* (dvoposteljne sobe, TWC) in 2 večerji v hotelu, degustacija na vinski fontani z večerjo, večerja na kraški domačijo ob spremljavi žive glasbe, vsi zunanji ogledi po programu, vstopnina v Hrastovlje, obisk Šavrink, ogled istrske hiše, obisk Opatjega sela s kulturnim programom, vstopnina v Jezerski hram na Cerknici, vstopnina v Sečoveljske soline, obisk in degustacija v oljarni, vožnja z ladjico s kosilom, vstopnina Štanjel, degustacija pršuta in Terana, vstopnina v grad Snežnik, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV. 
Možna doplačila: enoposteljna soba 90 EUR.
Odstopnina: 26 EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).
Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.
Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.
Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si
 
CENA:  345 EUR (40 oseb),  375 EUR (30 oseb) ter koriščenje turističnega bona v vrednosti 184 EUR (na osebo v dvoposteljni sobi)          
REDNA CENA: 529 EUR (40 oseb),  559 EUR (30 oseb)

Program potovanja:

1. dan: Hrastovlje – Gračišče – Marezige – Šmarje pri Kopru – Krkavče
 
Odhod iz dogovorjenih krajev in vožnja v smeri naše prelepe Primorske. Aritoursove romarske počitnice se zmeraj pričnejo z dobro kavico, svežim rogljičkom in jutranjim klepetom. Znani obrazi, dobra volja in prijazna beseda aritoursovega vodnika nas uvedejo v tokratno pet dnevno druženje, ki ga preživimo v pokrajinah refoška, terana, oljk, soli, Šavrink,… Prvi postanek namenimo obisku tipične primorske vasice HRASTOVLJE, ki naj bi dobila ime po številnih hrastih, ki so nekoč tu rasli. Največja znamenitost kraja je romanska cerkvica iz začetka 12. stol., ki sodi med najlepše kulturne spomenike in je tudi uvrščena na seznam svetovne kulturne dediščine. Nekoč je imela značaj utrdbe in stoji na skalni vzpetini nad vasjo. Obdaja jo obzidje in dva obrambna stolpa iz konca 16. stol. Notranjost je okrašena s freskami, ki prekrivajo vse stene. Poslikave segajo v leto 1490 in prikazujejo prizore iz stare in nove zaveze, najznamenitejša je upodobitev mrtvaškega plesa. Na griču nasproti cerkve stoji kip Šavrinke, delo kiparja Jožeta Pohlena. In že smo na poti v slikovito zaledje slovenske Istre, kjer obiščemo vasico GRAČIŠČE, ki velja za središče Šavrink. Med Črnim Kalom, Slavnikom, reko Dragonjo in morjem so nekoč živele Šavrinke, dekleta in žene, imenovane tudi jajčarice, ki so pred sto leti in več tovorile z oslički ali peš v Trst v košari jajca pobrana v notranjosti Istre. S tem so se ukvarjale vse do poroke, če pa je bila revščina velika, tudi dlje. V Gračišču nas sprejmejo Šavrinke in Šavrini v njihovi noši ter nam s skeči, glasbo ter plesom predstavijo življenje v preteklosti. V vasi MAREZIGE stoji na razgledni ploščadi vinska fontana, kjer si privoščimo degustacijo nagrajenega refoška in terana. Od tod se nam ponudi krasen pogled na oranžno rdeče od sonca obarvan Koper ter okoliške vasice. V največji razpotegnjeni vasi sredi Šavrinskega gričevja nas v ŠMARJU pri Kopru sprejme domači župnik. Po maši še vožnja v KRKAVČE, ki veljajo za eno najstarejših in najprivlačnejših vasi z značilno istrsko arhitekturo in strnjenimi kamnitimi hišami številnih zanimivih detajlov kot so klesani kamni, stopnišča, črna kuhinja,... Sprehod po ozkih ulicah do cerkve sv. Mihaela. V tradicionalni istrski hiši nas navduši etnološka zbirka, ki nas popelje v čas 19. in začetek 20. stol. V domači gostilni pa si za konec dneva privoščimo dobro večerjo. Vožnja do hotela v Ankaranu in nočitev.
 
2. dan: Sečoveljske soline – Piran 
 
Dan pričnemo pod borovci z lahkotno jutranjo vadbo. Po zajtrku prosto za sprehod po Ankaranu, kopanje, druženje,… Po kosilu se odpeljemo v krajinski park SEČOVELJSKE SOLINE, kjer se seznanimo s solinarstvom ter ročnim tradicionalnim pridobivanjem soli na Slovenskem. Po pismenih virih sodeč so Sečoveljske soline stare več kot sedemsto let, nekateri avtorji pa prisegajo, da so znatno starejše. Sprehod po solinah, ogled muzeja ter multivizijske predstavitve. Mimo Portoroža se zapeljemo v PIRAN, slikovito srednjeveško mesto na polotoku med Piranskim in Strunjanskim zalivom. Zametki današnjega mesta segajo daleč nazaj v 5. stol., ko je prvotno naselbino porušil hunski kralj Atila. V nadaljnjih stoletjih postane pomembno trgovsko in pomorsko središče, ki so mu Benečani vtisnili najmočnejši pečat. Iz tistih časov so v starem mestnem jedru ohranjene imenitne meščanske hiše, razkošne palače, cerkve,… Ustavimo se na Tartinijevem trgu, ki predstavlja srce 
mesta, ob kipu slavnega violinista in komponista G. Tartinija. Trg obkrožajo klasicistična cerkev sv. Petra, baročna hiša, Tartinijeva rojstna hiša, beneška stebra z drogom za zastave, vrata sv. Jurija, sodniška palača, občinska palača, loža, gotska hiša,… Po ozkih ulicah se povzpnemo do mogočne cerkve sv. Jurija, ki kraljuje nad mestom. Po maši si ogledamo njeno bogato opremljeno notranjost: slike holandskih in italijanskih slikarjev, lepe oltarje, cerkveno zakladnico in novi župnijski muzej. Na cerkveni terasi stojita še krstilnica in zvonik od koder se ponuja prekrasen razgled na mesto, tržaški zaliv ter na Alpe in Dolomite v ozadju. Sprehod do samostana sv. Frančiška, kjer domujejo patri minoriti. V cerkvi so ohranjene številne kiparske in slikarske umetnine, samostanski križni hodnik je velika mojstrovina iz 17. stol., v pinakoteki pa so na ogled imenitne slike beneških slikarjev. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
 
3. dan: izlet z ladjico ob slovenski obali s piknikom – Markovec – Koper – obisk oljarne
 
Zajtrk. Ta dan nas čaka že tradicionalni ladijski izlet s piknikom. VOŽNJA Z LADJICO ob slovenski obali, med katero si privoščimo morsko kulinariko. Dobre volje in ob kozarčku Malvazije si kot zmeraj zapojemo katero izmed prelepih slovenskih narodnih pesmi. Po izkrcanju se zapeljemo na MARKOVEC, hrib nad Koprom, kjer stoji lepa moderna cerkev posvečena sv. Marku. V njej se nahajajo mozaiki, velika umetnina Prešernovega nagrajenca patra Marka Ivana Rupnika. Za vrhunsko stvaritev, 115 m2 velik mozaik v cerkvenem prezbiteriju, je bilo porabljenih več kot milijon različnih kamnov iz vseh koncev sveta in mnogo ur trdega dela umetnikov. Predvsem pa nas nagovori  njegova vsebina, saj se skozi vrsto prizorov »sprehodimo« od Mojzesa v Stari zavezi do odrešenja v Novi zavezi. Po maši se zapeljemo v središče KOPRA. V glavnem obmorskem mestu obiščemo stolnico, ki je bila zgrajena v drugi polovici 12. stol., njena največja dragocenost sta velika oltarna slika »Marija z Jezusom in svetniki na prestolu«, delo slikarja Carpaccia in sarkofag sv. Nazarija. Pred odhodom se sprehodimo ob morju in po starem mestnem jedru, ki je prava paša za oči, saj je v njem ohranjenih veliko kulturno zgodovinskih spomenikov in palač. Jesen je čas, ko se v Istri obirajo oljke. Radi bi vam predstavili kako to poteka in zato obiščemo enega izmed večjih OLJARJEV v okolici Kopra. Po prikazu obiranja sledi ogled starih pripomočkov, oljarne in degustacija oljčnega olja. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
 
4.dan: Oberšljan – Štanjel – degustacija pršuta in terana – Cerje – Opatje selo
 
Zajtrk. Uvod  v današnja doživetja bo obisk romarske cerkve Device Marije Oberšljanske pri KOMNU v osrčju Krasa, ki se v vsej svoji lepoti sveti na griču nad cesto. Njena posebnost je bila bula - cerkvena listina, s katero jo je papež Urban VIII. obdaroval z odpustki za vse čase. V prezbiteriju svetišča na glavnem oltarju kraljuje Marijin kip z Jezusom v naročju. Ta kip je nekaj edinstvenega na Slovenskem, narejen iz voska v naravni velikosti in oblečen v baročno oblačilo. Velika umetnina so tudi freske iz 18. stol. Po maši nas pot vodi mimo kraških vasic do ŠTANJELA, enega najbolj slikovitih in najstarejših naselij na Krasu. Že v prazgodovini je na griču nastalo gradišče, na katerem so se 
utrdili Rimljani, v srednjem veku pa se je na prisojnih terasah razširilo naselje, ki so ga pozneje zaradi turških vpadov obdali z obrambnim obzidjem. Med kamnitimi hišicami se po ozkih vijugastih uličicah sprehodimo mimo cerkve Sv. Danijela do Kraške hiše, kjer se ustavimo pri kamnitem vodnjaku. Skozi zanimiv prehod pridemo v zelenje Ferrarijevega vrta, v Fabianijevem parku pa si ogledamo še grad, ki ga oživljajo s številnimi kulturnimi prireditvami. Vsi dobro vemo, da je Kras DEŽELA PRŠUTA IN TERANA, zato si po končanih ogledih privoščimo pravo kraško pokušino. Ravno prav okrepčani se z avtobusom odpravimo naprej. Nad Vipavsko dolino in morjem na robu kraške planote se ponosno dviga razgledni vrh CERJE. Tu stoji 25 m visok Pomnik miru, postavljen v spomin vsem braniteljem slovenske zemlje v zgodovini naroda. Kamniti velikan, postavljen na pobudo društva TIGR, med zidovi skriva dragocene zaklade zgodovine in umetnosti. Zanimiva arhitektura veličastne trdnjave je umeščena v osrčje naravnega amfiteatra, od koder pogledi potujejo na vse strani neba. Ko se pred nami razprostrejo Jadransko morje, Furlanska nižina, Julijske Alpe in Vipavska dolina, se zdi, kot da ujamemo svobodo ptice. Začutimo zgodbo Slovenije in lepoto naših krajev. Posadili bomo 3 drevesa in pomagali pogozdovati že tako zdesetkan kraški gozd, ki je avgusta leta 2019 zajel ogenj. Po želji obisk muzeja, sprehod,... kavica pa se bo prilegla prav vsakomur. Sledi kratka vožnja do OPATJEGA SELA, kjer nas pred Hišo opajske tradicije sprejmejo predstavnice društva Žbrinca s kulturnim programom in predstavitvijo kraške kulturno zgodovinske dediščine. Dan zaključimo z druženjem na tradicionalni kraški domačiji, kjer nam postrežejo z okusnim poznim kosilom. Ne pozabite na plesne čevlje, saj nas z glasbo v živo čakajo tudi »melodije morja in sonca«. Vrnitev v hotel in nočitev.
 
5. dan: Dekani – Cerkniško jezero – grad Snežnik 
 
Po zajtrku nas čaka še zadnji obisk na Primorskem. V DEKANIH, vasici z bogato kulturno dediščino nam domači župnik predstavi zgodovino cerkve in kraja. Maša v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja iz 15. stol., katere glavni oltar je nekoč krasila slika Matere božje, danes pa oltar dopolnjuje slika slikarja Toneta Kralja, ki je poslikal tudi prezbiterij. Slovo od Primorske in vožnja na Notranjsko, na CERKNIŠKO POLJE, znamenito zaradi kraškega fenomena presihajočega jezera, ki ga je v knjigi Slava vojvodine Kranjske znanstveno opisal že Valvazor v 17. stoletju. V muzeju Jezerski hram si ogledamo maketo jezera, ki prikazuje geografski in vodni sistem v vseh štirih letnih časih v sliki in besedi ter ob spremljavi glasbe, ki se prepleta z originalnimi posnetki iz narave, ter bogato etnološko zbirko. Nedaleč stran nas očara romantični beli GRAD SNEŽNIK, ki se tiho zrcali v izvirski vodi ribnika. Čez kamniti most vstopimo za obzidje v trinadstropno stavbo, ki se ponaša z originalno opremo, da lahko začutimo utrip življenja ob koncu 19. stoletja. Tudi tokrat za lep zaključek naših počitnic med potjo še enkrat sedemo za »skupno mizo« in ob dobrem kosilu podoživimo spomine preteklih dni. Ob slovesu pa rečemo le: »Ponovno na snidenje v prihodnjem letu!«