POČITNICE - PREKMURJE, PRLEKIJA, SLOVENSKE GORICE

SLOVENIJA

POČITNICE - PREKMURJE, PRLEKIJA, SLOVENSKE GORICE

 

5 dni USPEŠNICA

  

ROMARSKE POČITNICE

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

27.09.2021 - 01.10.2021 

40 oseb

349,40 €

2180

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine, 4 nočitve z zajtrkom in 3 večerje ter 1 kosilo v hotelu 4* (dvoposteljne sobe, TWC), vsi zunanji ogledi po programu, ogled knjižnice v Trojici in gibanica, vstopnina v zeliščni vrt, vstopnina v etnološki muzej in mlin na veter, degustacija v oljarni, prleško kosilo s pokušino vina, vstopnina v muzej Ljutomer, ogled in degustacija v čebelarskem muzeju, večerja z živo glasbo, obisk domačije Lušt in kosilo v Šunkarni Kodila, bürjaška južina, vožnja z brodom čez Muro, muzej lončarstva Filovci, razgledni stolp Vinarium ter vstopnina v tropski vrt, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:enoposteljna soba 70 EUR.

Odstopnina:26EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

Način plačila: 50EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

CENA:  349,40 EUR (40oseb),  389,40 EUR (30oseb) ter koriščenje turističnega bona v vrednosti 199,60 EUR (na osebo v dvoposteljni sobi)         

REDNA CENA: 549 EUR (40 oseb),  589 EUR (30 oseb)

Program potovanja:

1. dan: Sv. Trojica v Slov. goricah – zeliščarsko doživetje – sv. Jurij ob Ščavnici
 
V jutranjih urah odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev ter vožnja v smeri Prekmurja, najbolj severovzhodno pokrajino Slovenije. Naš prvi postanek naredimo v osrčju Slovenskih goric, kjer nas že od daleč, na griču nad idiličnim Trojiškim jezerom v objemu gozdov in pašnikov, k sebi vabi mogočna župnijska in romarska cerkev SVETE TROJICE s frančiškanskim samostanom. Kot božja pot je zaslovela v začetku 17. stol., ko so se po pričevanjih tukaj zgodile mnoge čudežne ozdravitve. Ena najlepših baročnih cerkva na Slovenskem ima temu primerno tudi kulturno-zgodovinsko bogastvo. Še posebej nas navduši oltarna oprema, saj ima poleg imenitnega glavnega oltarja, kar deset stranskih oltarjev. Zanimiva je tudi muzejska knjižnica, katere knjižni fond obsega 1555 izvodov in ima tudi več rokopisov. Knjižnico bogatijo prvotiski, inkunabule tj. knjige, ki so bile natisnjene pred letom 1500. Maša. Aritoursove romarske počitnice se zmeraj pričnejo z dobro kavico in jutranjim klepetom, prijazne domačinke pa nas pogostijo s slastno slovenjegoriško gibanico. Pot nadaljujemo v SVETO ANO, vasico na enem izmed slikovitih gričev, od koder se nam ponudi prekrasen razgled po Slovenskih goricah. Domačini so ponosni na priznanje, da imajo najlepše trško jedro v Sloveniji. Kratek sprehod z ogledom lepe baročne cerkve Sv. Ane. Sledi obisk priznane zeliščarke, ki nas popelje skozi zeliščni vrt med zdravilnimi rastlinami do njihove nenavadne zemljanke – čajnice. Seznanimo se s postopki nabiranja in sušenja zelišč, njihovim pomenom, značilnostmi in uporabo (čaji, tinkture, sirupi, mazila,…), v čajnici pa nas seveda čaka tudi sveže pripravljen čaj ter pokušina zeliščnih namazov. Pot nadaljujemo po apaški dolini ob reki Muri, preko Kapelskih goric v Prlekijo, v SV. JURIJ OB ŠČAVNICI. »Kraj velikih Prlekov«, kjer so domačini še posebej ponosni na številne za slovenski narod pomembne rojake: politik, pesnik in pisatelj Edvard Kocbek, jezikoslovec Fran Ilešič, dramatik Bratko Kreft, politik in teolog Anton Korošec, škof Vekoslav Grmič, … Domači župnik nas sprejme v lepi podružnični cerkvi na STARI GORI, ki se ponaša s svojim 45 m visokim zvonikom, vidnim daleč naokrog. Notranjost svetišča krasijo poslikave italijanskega slikarja Jacoba Brolla in veljajo za eno njegovih najlepših del. Vasica kljub svoji majhnosti ponuja številne kulturne in turistične znamenitosti. V nekdanji šoli je danes urejen etnološki muzej, še posebej zanimiv pa je edini delujoči mlin na veter v Sloveniji. V neposredni bližini obiščemo še OLJARNO, ki ima bogato tradicijo in je prepoznavna po najkakovostnejšem bučnem olju ter bučnimi semeni. Bučno olje - »zeleno zlato« je polno vonja in okusa in nas med degustacijo različnih izdelkov popelje v čudovita doživetja naših brbončic. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.
   
2. dan: Bogojina – Filovci – Otok Ljubezni
 
Dan pričnemo z lahkotno jutranjo vadbo na prostem. Po zajtrku prosto dopoldne za kopanje v termalnih bazenih, sprehod,... Po kosilu se zapeljemo v BOGOJINO, kjer si ogledamo znamenito Plečnikovo cerkev. Cerkev Gospodovega vnebohoda oziroma bela golobica, kot jo imenujejo domačini, velja za eno najlepših stavb sodobne sakralne arhitekture na Slovenskem. Maša. Bližnja vas FILOVCI je poznana po lončarstvu. Lončarjenje sodi med najstarejše domače obrti tako pri nas, kot drugod po svetu. Značilno je oblikovanje sveže gline na lončarskem vretenu, narejeni izdelki pa se posušeni žgejo v pečeh. V muzeju od bližje spoznamo značilnosti te domače obrti, kot tudi posebnost črne lončevine značilne za to območje. Reka Mura je skozi stoletja ustvarila naravni otok, ki so ga domačini poimenovali OTOK LJUBEZNI. Pred odhodom si privoščimo še büjraško južino, lahko pa se popeljemo tudi z brodom čez Muro. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev. 
 
3. dan: Turnišče – Odranci – prekmurska šunka – LUŠTna domačija – Murska Sobota 
 
Zajtrk. Kot pravijo Prekmurci vas pri njih očara petero čarovnij: osojna dežela, zlatoklasa polja, ki jih preletavajo štorklje, zasanjana reka Mura, ki seka ravnice obdane z griči, povsod pa ljudje, ki vam ob prihodu izrečejo srčno dobrodošlico in izkažejo gostoljubnost. Naš prvi postanek naredimo v TURNIŠČU, osrednjem prekmurskem romarskem središču, kamor romarji k »Mariji na püstini« romajo že preko 1000 let. Najprej se ustavimo v samostanski kapeli sester klaris, kjer se jim pridružimo pri molitvi pred Najsvetejšim. Kraj ima dolgo in bogato zgodovino, ki je pretežno povezana z romarsko cerkvijo Device Marije Vnebovzete. Starodavno cerkev iz 13. stol. krasijo izjemne freske med katerimi izstopa 11 prizorov legende o boju ogrskega kralja sv. Ladislava s Kumani in Pečenegi. Ob stari cerkvi so v začetku 20. stol. postavili novo triladijsko baziliko. Pisatelj Jožef Košič piše, da so k Mariji romali ne le domačini, ampak tudi romarji iz sosednjih dežel ter pripovedovali o čudežnih ozdravljenjih. Po ogledih ter romarski maši se podamo v vas ODRANCI, kjer je župnijska cerkev simbol neuničljivega upanja, kot pravi napis ob vhodu. Načrt svetišča je naredil Plečnikov asistent Janez Valentinčič leta 1946. Ko se je gradnja začela se je pri zidavi kupole zgodila huda delovna nesreča, ki je terjala 8 življenj. Gradnja je tekla počasi, tako da so bila zadnja dela končana šele pred dobrimi 10 leti, ko so dogradili zvonike. Cerkev je arhitekturno pomembna stavba z veliko umetniško vrednostjo, saj je njeno notranjost poslikal znani slovenski slikar Stane Kregar. 
Pravijo, da je Prekmurje vredno doživeti tudi skozi želodec, zato se ustavimo še v šunkarni, kjer si ogledamo kako zori slastna in priznana PREKMURSKA ŠUNKA. Po degustaciji vožnja v RENKOVCE, kjer se ustavimo na LUŠTni domačiji med LUŠTno družino paradižnikov, ki zorijo pod toplim prekmurskim soncem. Ob pokušini paradižnikov nam pred vzorčnim rastlinjakom podrobneje predstavijo skrivnost tega sočnega, svežega in zdravega sadeža. Še kavica v LUŠTnem bifeju in že smo na poti v MURSKO SOBOTO. Upravno in gospodarsko središče Prekmurja deluje kot mlado in energično mesto, ljudje pa so ohranili gostoljubno prekmursko dušo. Ogled mestnih znamenitosti, med katerimi še posebej navdušita stolna cerkev Sv. Nikolaja, katere poznoromansko cerkveno jedro s kornim zvonikom izvira iz konca 13. stol., ter mestni park, ki je z dvestoletnimi drevesi eden najlepše ohranjenih v Sloveniji. V njem se nahaja renesančni dvorec Soboški grad s Pomurskim muzejem, v katerem si lahko ogledate stalno razstavo z naslovom Med preteklostjo in prihodnostjo, ki predstavlja življenje v pokrajini ob reki Muri od prazgodovine do danes. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
 
 
4. dan: Terme – Dobrovnik – Lendava – družabni večer ob živi glasbi
 
Zajtrk. Dopoldne prosto za kopanje, sprehod,… Po kosilu se zapeljemo v DOBROVNIK, kjer si ogledamo tropski vrt z zanimivimi tropskimi in subtropskimi rastlinami iz celega sveta: bananovec, mango, papaja,... Iz vrta pokukamo še v proizvodnjo, kjer vsak dan zacveti okoli 4000 orhidej. Seveda bo na voljo tudi dovolj časa za nakup katere izmed teh prekrasnih lončnic. Pot nadaljujemo v LENDAVO.  Med sprehod po mestu nas staro mestno jedro očara z bogato zgodovino, arheološko dediščino, zapuščino mnogih rodbin, življenjem Judov in mnogimi drugimi zgodbami, ki so zaznamovale razvoj mesta. Lendava je danes sodobno multinacionalno in multikulturno mesto. V središču se nahaja cerkveni trg sv. Katarine, kjer danes stoji župnijska cerkev sv. Katarine Aleksandrijske. Domači župnik nam predstavi delovanje župnije, ki je v pastoralnem in vsakodnevnem življenju razpeta med slovenščino in madžarščino. Kdaj ste lahko na en mah  zrli na pokrajino kar 4 držav naenkrat? Z razglednega stolpa Vinarium, ki je visok kar 53,5m, se nam ponudi prekrasen 360° pogled na barvito pokrajino, ki zajame prekrasen razgled na ravnice in gričevja Slovenije, Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se povzpnemo z dvigalom ali po 240 stopnicah. Za konec dneva nas čaka najbolj pričakovano večerno druženje, ob živi glasbi prekmurskih glasbenikov ter okusni večerji na izletniški kmetiji. Vrnitev v hotel. Nočitev.
 
5. dan: Velika Polana – Ljutomer – čebelarsko doživetje – Jeruzalem
 
Po zajtrku vožnja v VELIKO POLANO. Domači župnik nam približa življenje in delovanje Božjega služabnika Danijela Halasa, ki je umrl mučeniške smrti 16. marca 1945. V župnijski cerkvi imamo še zadnjo skupno romarsko mašo in že smo na poti v središče Prlekije – LJUTOMER, mesto na prehodu iz Slovenskih goric v ravno Mursko polje. Kraj je dobil trške pravice že v 13. stol, v 19. stol pa je postal gospodarsko in kulturno središče Prlekije. Leta 1863 je bilo tu prvo narodno zborovanje ob tisočletnici delovanja sv. bratov Cirila in Metoda, pet let kasneje pa je bil tu prvi tabor za zedinjeno Slovenijo. Mesto med drugim slovi po najstarejšem konjeniškem društvu v Sloveniji in po kasaških dirkah. Ljutomer je tudi rojstni kraj enega najpomembnejših slovenskih jezikoslovcev Frana Miklošiča, ki se je proslavil s številnimi deli s katerimi je močno vplival na slovenski knjižni jezik, zlasti na ustalitev pravopisa. Sprehod po mestnem središču do župnijske cerkve sv. Janeza Krstnika, naprej preko Starega trga s kapelo sv. Ane do Glavnega trga z Marijinim znamenjem in Miklošičevega spomenika pred Florjanovo kapelo. Oglede zaključimo z obiskom muzeja, kjer so na ogled tri zbirke. Za zgodovino Slovencev je najpomembnejša tista, ki prikazuje taborsko gibanje na Slovenskem v 19. stol., seznanimo pa se tudi z življenjem Karla Grosmanna, prvega slovenskega filmskega amaterja. Pot nadaljujemo v vasico Krapje, kjer se v ČEBELARSKEM MUZEJU prepričamo, da sta Slovenija in tudi Prlekija res deželi odličnih čebelarjev. V  čebelnjaku, ki izvira iz konca 19. stol. je na ogled čebelarska oprema, duhovita in prijazna čebelarka pa nas seznani z umetnostjo čebelarjenja. Degustacija medu in medenih izdelkov, možen bo tudi nakup. In že smo na poti v jeruzalemske gorice, simbol Prlekije. Vinska cesta vijuga med zasanjanimi, zelenimi vinskimi griči posejanimi z značilnimi lesenimi klopotci in na višini 342m doseže JERUZALEM. Prvi obiskovalci kraja in kasneje njegovi lastniki so bili križarji že v 13. stol. Ob prihodu nas najprej pozdravi lepa baročna romarska cerkvica Žalostne Matere božje. Marijino podobo so v kraj prinesli pobožni vitezi ali romarji iz Jeruzalema in odtod tudi ime tega kraja. Seznanimo pa se tudi z zgodbo o pogumnih domačinkah, ki so pregnale Turke … Tukajšnje gorice slovijo po znanih sortah vina: jeruzalemčan, ljutomerčan, rizling, traminec, ... od tod naj bi izvirala tudi sorta šipon, ki je navdušila celo samega Napoleona. Žlahtno rujno kapljico pokusimo v eni od mnogih priznanih vinskih kleti. Tudi tokrat za lep zaključek naših počitnic med potjo še enkrat sedemo za »skupno mizo« in ob dobrem kosilu podoživimo spomine preteklih dni. Ob slovesu pa rečemo le: »Ponovno na snidenje v prihodnjem letu!«