GORENJSKA IN LJUBLJANA

SLOVENIJA

GORENJSKA IN LJUBLJANA

 

3 dni

GORENJSKA IN LJUBLJANA
GORENJSKA IN LJUBLJANA
GORENJSKA IN LJUBLJANA
GORENJSKA IN LJUBLJANA
GORENJSKA IN LJUBLJANA
 

SLOVENIJA, moja dežela

Prevoz

avtobus

SLOVENIJA, moja dežela

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

07.09.2020 - 09.09.2020 

40 oseb

163,00 €

2060

Cena vključuje:

ZA PRIJAVO DO 31. JULIJA VAM PODARIMO 30 EUR

za večdnevno romanje po vaši izbiri v letu 2021!

 

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine, 2 nočitvi z zajtrkom v hotelu 3/4* (dvoposteljne sobe, TWC), vsi zunanji ogledi po programu, ogled muzeja v nordijskem centru Planica, ogled in degustacija pri čebelarju, ogled in degustacija v sirarni, vožnja s pletno, vstopnina v Lekarniški muzej, vzpenjača na Ljubljanski grad, pozno kosilo in večerja, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:enoposteljna soba 115 EUR.

Odstopnina:15EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

Način plačila: 50EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

CENA:  163 EUR (40 oseb),  183 EUR (30 oseb) ter koriščenje turističnega bona v vrednosti 136 EUR (na osebo v dvoposteljni sobi) 

REDNA CENA: 299 EUR (40 oseb),  319 EUR (30 oseb)

Program potovanja:

1. dan: Mekinje – Kamnik – Planica – Zelenci

V jutranjih urah odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev. Romarsko popotovanje nas  bo popeljalo na prelepo Gorenjsko, kot jo je opisal Slavko Avsenik v svoji istoimenski pesmi. »Gorovje, planine in bistre vode, zelene doline povsod te krase«. S temi besedami najbolje opišemo pokrajino pod alpskimi vršaci, kjer bomo tokrat odkrivali bolj ali manj znane kotičke Slovenije. Prvi postanek naredimo v MEKINJAH, kjer stojita baročna župnijska cerkev Marijinega vnebovzetja z mogočnim zvonikom in po Valvasorjevih zapisih najlepši samostan na Kranjskem. Kustos nas popelje v zgodovino samostana klaris ustanovljenega v 14.stol., ki je do današnjih dni menjal veliko lastnikov, služil je kot bolnišnica, nudil pa je tudi dom začasnim izseljencem. Do leta 2016 je bil v lasti ljubljanskih uršulink, ki so v želji ohranitve in obnovitve samostana le-tega podarile občine Kamnik. V njem se nahaja knjižnica z okoli deset tisoč knjižnih enot, tam je shranjena tudi zapuščina Stanislava Škrabca.Po maši v župnijski cerkvi se odpeljemo v bližnji KAMNIK, nekoč osrednje mesto Kranjske, prvič omenjeno v letu 1061, ki se uvršča med najlepša in najstarejša srednjeveška mesta v Sloveniji. Sprehod skozi urejeno staro mestno jedro mimo rojstne hiše pesnika, generala in borca za severno mejo Rudolfa Maistra, gostilne Pri vinski trti, kjer je rad posedal Oton Župančič, slovenski pesnik, dramatik, prevajalec in častni meščan mesta Kamnik. Ustavimo se tudi  pri zvoniku, ki je pripadal prvotni gotski cerkvi iz 13.stol., danes pa stoji zraven župnijske cerkve Marijinega brezmadežnega spočetja. Čas za kavico in okrepčitev. Pot nadaljujemo mimo Bleda, Jesenic in Kranjske Gore v dolino pod Poncami. V PLANICI, svetovno znani po smučarskih poletih,  obiščemo edinstveni inovativni nordijski center. V muzeju nam predstavijo zgodbo Od Bloudkove velikanke do letalnice bratov Gorišek in s ključnimi dogodki, zaradi katerih bo Planica za vedno zapisana v zgodovino športa z zlatimi črkami.Za vse kondicijsko dobro pripravljene bo velik izziv vzpon na letalnico. V bližnjih ZELENCIH,kjer izvira Sava Dolinka, naredimo lahkoten sprehod skozi gozd do smaragdno zelenega jezerca, ki ga ustvarjajo številni izviri. V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih vrst, tudi mesojede rosike, med živalskimi pa so bogato zastopane dvoživke in ptiči gnezdilci. Po dnevu polnem raznolikih doživetij se prileže okusno pozno kosilo v odličnem gostišču z dolgoletno tradicijo. Sledi še vožnja na BLED, simbol lepote Slovenije. Namestitev v hotelu. Nočitev.

 

2. dan: čebelarstvo – Bohinjsko jezero – Bled

Zajtrk. Najbrž ni nikogar med nami, ki ne bi vedel, da smo prav Slovenci začetniki modernega čebelarstva in da je slovensko čebelarstvo v samem svetovnem vrhu. Prav slovenski čebelarji so zaslužni, da od leta 2018 praznujemo svetovni dan čebel prav na dan, ko se je rodil Anton Janša, učitelj na takratnem cesarskem Dunaju in čebelar. Na ČEBELARSTVU, kjer se ukvarjajo z apiturizmom, poslikavo panjskih končnic in apiterapijo v slovenskem čebelnjaku nam bodo predstavili zakaj so marljive medonosne čebelice, kranjske sivke, tako pomembne za človeštvo. Ob doživljajskem vodenju pokušamo dobrote iz panja.  Zapeljemo se v Triglavski narodni park do največjega naravnega jezera v Sloveniji. BOHINJSKO JEZERO v objemu mogočnih Julijskih Alp je še eno izmed čudovitih ledeniških jezer, kjer se v vročih poletnih dnevih hladijo domačini in turisti. Maša v Srednji vasi v župnijski cerkvi sv. Martina. Po želji lažji treking do slapa Savice, kjer izvira Sava Bohinjka ali sprehod ob jezeru. Bohinjski sir je najbolj prepoznaven izdelek Bohinja. Odlikuje ga visoka kakovost, odličen aromatičen okus, je ročno negovan, izdelan na način, ki združuje tradicijo, znanje in več kot stoletno izkušnjo sirarjenja. Ogled sirarne in pokušina sirov. Vrnitev na BLED. Vožnja s pletno do idiličnega otočka sredi jezera. Po širokih stopnicah se vzpnemo do cerkve Matere Božje na jezeru, kjer pozvonimo z zvonom želja, v Potičnici pa si lahko privoščimo naše najbolj tradicionalno pecivo, potico. Namesto otoka lahko obiščete blejski grad na pečini nad jezerom, od koder se ponudi  najlepši razgled na jezero z otokom in alpske vrhove okoli njega. V gradu iz 12. stoletja vas poleg slikovite arhitekture čakajo muzejska zbirka, grajska tiskarna v kateri lahko spoznate tradicionalno ročno tiskanje, grajska klet, kjer si natočite stekleničko vina in jo zapečatite s pečatnim voskom, grajska kovačnica in restavracija. Večerja v gostišču. Nočitev.

 

3. dan: Radovljica – Velesovo – Ljubljana

Po zajtrku vožnja v eno izmed najstarejših slovenskih mest, RADOVLJICO. Sprehodimo se po lepo ohranjenem starem mestnem jedru, ki se ponaša s številnimi zanimivimi stavbami. V nedavno odprtem Lekarniškem muzejudobimo vpogled v pretekli dve tisočletji svetovne farmacije s poudarkom na njenem razvoju na slovenskem ozemlju. Na ogled so tudi  posamezni eksponati iz antične in azijske medicine ter etnološka zbirka ljudskega zdravilstva na našem ozemlju. Stopimo še do cerkve za katero stoji kapela sv. Edith Stein, filozofinje in mučenke, ki je leta 1942 umrla v koncentracijskem taborišču in bila leta 1999 razglašena za sozavetnico Evrope.

»Stoji, stoji tam pod goro, en klošterček Velesovo« pravi stara ljudska pesem, pisni viri pa povedo, da so v preteklosti k Mariji v VELESOVO, ki leži ob vznožju Kamniško Savinjskih Alpromale velike množice ljudi. Oglejski patriarhi so v 13. stoletju zgradili samostan dominikank, ki je bil ob turškem napadu požgan, nune pa odpeljane v sužnost. V 17. stol so duhovno središče oživili kapucini in od tistih časov je to ena najbolj priljubljenih božjih poti na Slovenskem. Samostan in cerkev v kateri hranijo najstarejši slovenski kip Marije z Jezusom, sta po obnovi v 18. stol doživela še veliko nevšečnosti, danes pa zopet privabljata s svojo lepoto in tradicijo. Romarska maša v svetišču, ki sta ga s svojimi mojstrovinami polepšala slikarja Johann Martin Schmidt in Valentin Metzinger.  Vožnja do vedno živahne zelene LJUBLJANE.Podobo mesta ob reki s slikovitimi mostovi in tržnico je zasnoval svetovno znani arhitekt Jožef Plečnik, ki je skušal Ljubljano oblikovati po vzoru antičnih Aten. Plečnikova Ljubljana se uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja in velja za svetovni urbanistični fenomen. Ogled mesta začnemo v Plečnikovi hiši na Trnovem, kjer nam bodo približali veličastne zamisli in svojevrsten način oblikovanja mesta vizionarja in velikega Slovenca. Med sprehodom po mestu se seznanimo z njegovimi najboljšimi stvaritvami kot so: ureditev bregov Ljubljanice, stavba Narodne in Univerzitetne knjižnice, Tromostovje in Čevljarski most, osrednja mestna tržnica, poletno gledališče Križanke, stadion za Bežigradom, kompleks pokopališča na Žalah ter cerkev Sv. Mihaela na Barju. V stolnici svetega Nikolaja, ki je po obnovi zasijala v baročni barvitosti in mnogih umetninah se poklonimo nedavno preminulemu priljubljenemu nadškofu Alojzu Uranu, ki je s svojo karizmo obogatil marsikatero naše skupno romanje ter nadškofu Alojziju Šuštarju, ki ima velike zasluge za samostojnost Slovenije. Med sprehodom obiščemo imenitno frančiškansko cerkev, spomnimo pa se tudi misijonarja Božjega služabnika Friderika Barage, ki je svoja dijaška leta preživel v škofijskem semenišču v Ljubljani. Ob koncu odkrivanja zanimivosti in znamenitosti prestolnice se s tirno vzpenjačo povzpnemo na zeleni grič nad mestom, kjer za mogočnim obzidjem stoji obnovljen ljubljanski grad. Po želji ogled stalne razstave Slovenska zgodovina, kaznilnice, lutkovnega muzeja... Lahko pa preprosto samo uživate ob edinstvenem pogledu na mesto in alpske vršace. Sledi le še vožnja proti domu.