UMBRIJA

Po Evropi

UMBRIJA

 

3 dni

UMBRIJA
UMBRIJA
 

GORA LA VERNA – ASSISI – RIVOTORTO – LORETO - SAN MARINO

Prevoz

avtobus

Prelepo srednjeveško mesto Assisi, skrito med umbrijskimi griči in danes pod Unescovo zaščito, je kraj, ki ga enostavno moraš obiskati. Ko hodiš po poteh, ki jih je ubiral že sv. Frančišek Asiški, začutiš bližino njegovega duha in šele tu resnično spoznaš skromnost, ki jo je živel in učil.

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

07.09.2020 - 09.09.2020 

45 oseb

209,00 €

20161

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in mestne takse, 2 polpenziona v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vsi zunanji ogledi po programu, audio sistem in lokalno vodenje v Assisiju, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:enoposteljna soba 50 EUR, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 6,55 EUR (za osebe starejše nad 75 let 9,82 EUR).

Odstopninov znesku 10 EUR vam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile potovanje morali odpovedati. V tem primeru se vam vrne vplačani znesek, obdrži se le plačilo zavarovanja in administrativni stroški. Če se odločite zanj, mora biti vplačano skupaj z akontacijo. Vsako naknadno sklepanje zavarovanja je neveljavno. Ob predložitvi uradnega pisnega potrdila vam vrnemo vsa vplačila, obdrži se le plačilo zavarovanja, prijavnina in administrativni stroški.Če potnik ne prične potovanja na dan, ki je določen kot začetek potovanja in le tega pred začetkom ne odpove, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačil na osnovi plačane odstopnine.

Način plačila: 50EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa.

CENA: 209 EUR (za 45 udeležencev), 239 EUR (za 35 udeležencev)

Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali gostinsko - hotelskih storitev, v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih pa potovanje odpovedati. Dovoljujemo si možnost manjše spremembe programa, vendar ne v škodo njegove vsebine.

Program potovanja:

1. dan: ponedeljek, 7. september    Slovenija – gora La Verna –Assisi

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Nadaljevanje poti v Italijo in naprej mimo Benetk, Bologne ter Firenc po slikoviti Toskani in Umbriji proti Assisiju. Najprej se zapeljemo na GORO LA VERNA, kraj miru in tišine, kjer je Frančišek leta 1213 prejel Kristusove rane, se sem vedno znova vračal in tu preživel veliko časa. Na nadmorski višini 1128 m, od koder je čudovit razgled po dolini in na Apenine, vidimo trg, obdan z več zgradbami, ki so nastale večinoma v 15. in 16. stol. Ogledamo si kapelo Angelske Matere Božje iz sredine 13. stol., baziliko, kjer se nahaja kapela v kateri hranijo relikvijo sv. Frančiška, ter postanemo pri lesenem križu, glavnem znamenju Frančiškovih molitev, … Maša. Popoldne prihod v slikovito mestece ASSISI, ki obdano z mogočnim obzidjem stoji na enem izmed umbrijskih gričev. Na ravnini pod mestom si ogledamo veličastno cerkev Angelske Matere božje, zgrajeno leta 1569. Pod njeno kupolo se nahaja kapelica PORCIJUNKULA, Frančiškov najljubši prostor, saj je tukaj največ molil in premišljeval. V bližini bazilike je skupaj s sobrati zgradil skromno bivališče iz katerega se je kasneje razvil prvi frančiškanski samostan. V samostanu hranijo številne predmete iz svetnikovega življenja, v njem se nahaja tudi kapela Frančiškove smrti. Večerja in nočitev v hotelu.

2. dan: torek, 8. september                       Assisi – Rivotorto

V mestu sv. Frančiška in sv. Klare začutimo tisti duh Assisija, ki ga lahko doživi vsakdo, ki to želi, saj nas spremlja povsod, kamor koli se odpravimo. »Raj na zemlji« je poimenoval to mestece papež Janez XXIII., ko je kot romar molil na grobu sv. Frančiška. Obiščemo najimenitnejšo in najlepšo stavbo - baziliko sv. Frančiška. Dve mogočni gotski cerkvi sta zgrajeni ena nad drugo, z lepimi freskami pa so ju obogatili znameniti umetniki: Giotto, Simeone Martini, Giunto, Pisano in drugi. V kripti pod glavno ladjo se nahaja Frančiškov grob z njegovimi posmrtnimi ostanki, kamor jih je položil brat Elija. V njegovi bližini pa se nahajajo relikvije njegovih štirih zvestih učencev, enemu izmed njih (sv. Rufinu) je posvečena stolnica. Maša. Obiščemo baziliko in grob sv. Klare, znameniti križ z katerega je Kristus nagovoril sv. Frančiška, se sprehodimo po ozkih mestnih ulicah in trgih. Med potjo se seznanimo s pomembnejšimi stavbami in lepimi palačami, ostanki Minervinega templja, obiščemo pa tudi stolnico sv. Rufina. Prosto za nakup spominkov, kosilo, kavico, … Popoldne se zapeljemo v tri kilometre oddaljen RIVOTORTO, kjer je sv. Frančišek ustanovil prvo redovno naselbino svoje redovne skupnosti. Ko se je sv. Frančišek odločil da zapusti udobno življenje, je nekaj časa s svojimi učenci preživel v nizki kamniti stavbi, pokriti z vejami. Po letu 1500 so nad preprosto kolibo postavili cerkev, ki naj bi varovala prvo prebivališče Frančiškovih bratov. Ko jo je leta 1854 porušil potres, so na njenih temeljih v gotskem slogu sezidali današnjo. Nizka kamnita zgradba znotraj te cerkve pa je verjetno približna rekonstrukcija Frančiškove kolibe iz leta 1455. Izjemne so notranje poslikave v cerkvi, delo umetnika Cesare Permeia in predstavljajo ključne trenutke v življenju sv. Frančiška v času bivanja v Rivotortu. Vrnitev v hotel večerja in nočitev.

3. dan: sreda, 9. september             Assisi – Loreto – San Marino – Slovenija

Po zajtrku vožnja v LORETO, ki slovi kot največje in najbolj priljubljeno Marijino romarsko središče Italije. V mogočni baziliki stoji Nazareška hišica, o kateri pripoveduje izročilo, da so jo sem prinesli angeli iz Trsata in da je v njej bivala Sveta Družina. Maša. Po ogledu in sprehodu po trgu Matere božje, kjer se bohotijo mogočni vodomet in številne palače, delo slavnih italijanskih stavbenikov, nas pot vodi naprej v SAN MARINO, »državico v državi«. Na gori Titano se sprehodimo po ozkih, vedno živahnih uličicah te najstarejše evropske republike in občudujemo glavne mestne znamenitosti: vrata in cerkev sv. Frančiška, trg Svobode z vladno palačo, baziliko sv. Marina, mogočno obzidje s stolpi, ... Še nekaj prostega časa za zadnji cappucino in že hitimo nazaj proti domu. Mimo Bologne in Benetk se vrnemo v kraje odhoda v poznih večernih urah.