UKRAJINA in SLOVAŠKA

Po Evropi

UKRAJINA in SLOVAŠKA

 

6 dni

  

duhovno vodstvo: oče Mihajlo J. Hardi, grkokatoliški duhovnik

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

25.08.2020 - 30.08.2020 

45 oseb

489,00 €

2033

 

35 oseb

529,00 €

2033

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 5 x polpenzion v hotelih 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vsi zunanji ogledi po programu, vstopnine po programu, lokalno vodenje, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV. 

Možna doplačila: enoposteljna soba 100 EUR, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 11,22 EUR (za osebe starejše od 75 let 16,83 EUR).

Odstopnina:22 EUR (v primeru dokumentirane višje sile). 

Prijavnina: 15 EUR na pogodbo.

Način plačila: 100 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan: Ljubljana – Mariapocs – Užgorod
Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah iz Ljubljane s postanki za vstop v Celju in Mariboru ter mimo Lendave na Madžarsko. Nadaljevanje poti ob Blatnem jezeru mimo Budimpešte in Debrecena v MARIAPOCS. Ta najbolj obiskan romarski kraj na Madžarskem letno obišče skoraj milijon romarjev. V cerkvi hranijo čudovito ikono »črne Marije« z Jezusom v naročju, katerega original hranijo v katedrali sv. Štefana na Dunaju. Imenujejo jo tudi jokajoča Mati Božja, ker je izpričano da so Mariji zares tekle solze. Po maši in ogledu vožnja preko madžarsko ukrajinske meje do hotela. Večerja in nočitev.
2. dan: Užgorod – Lvov
Po zajtrku ogled UŽGORODA, majhnega mesta ob meji s Slovaško, ki je v zadnjih sto letih pripadalo kar petim različnim državam. Njegovo zgodovinsko raznolikost vidimo v starem mestnem središču, kjer se poleg madžarskih dvorcev v neposredni bližini ruske pravoslavne, katoliške in grko-katoliške cerkve nahajajo tudi tipične češke zgradbe. Maša. Pot nadaljujemo po slikoviti gorski cesti preko Karpatov do LVOVA, glavnega mesta Galicije in drugega največjega v Ukrajini. Kratek orientacijski ogled, namestitev v hotelu, večerja in nočitev.
3. dan: Lvov
Zajtrk. Lvov ima dolgo in bogato zgodovino, prvi zapisi izvirajo že iz leta 1256. Mesto je bilo večino časa pod poljsko oblastjo, v njem je ustvarjalo veliko poljskih pisateljev, poljščina pa je bila še v začetku 20. stoletja jezik večine prebivalcev. Skozi staro mestno jedro, ki je zaradi izjemnih kulturnih in zgodovinskih spomenikov pod zaščito Unesca, se sprehodimo mimo impozantne Opere, mestne hiše, katoliške in pravoslavne katedrale, armenske cerkve enega najpomembnejših zgodovinskih sakralnih objektov in mnogih imenitnih meščanskih hiš... ustavimo se tudi v Pivskem muzeju, saj je v mestu bogata tradicija pivovarstva. Obiščemo tudi znamenito pokopališče Lychakiv, eno največjih v Evropi z izjemnimi spomeniki in sarkofagi, kjer počiva veliko slavnih ljudi ukrajinske zgodovine. Maša med ogledi. Večerja in nočitev.
4. dan: Lvov – Pochaiv Lavra – muzej na prostem
Zajtrk in maša, nato vožnja do samostana POCHAIV LAVRA, ki ga imenujejo tudi drugi Jeruzalem, že stoletja velja za drugo najpomembnejše duhovno in romarsko središče Ukrajine. V veličastni katedrali Matere Božje je čudodelna ikona Naše gospe pod skalo, tam kjer je odtis Marijinega stopala pa je izvir zdravilne vode. Celoten kompleks obsega samostan in več cerkva ki jih krasijo veličastne zlate kupole, njihova notranjost pa prekipeva v bogati opremi in imenitnih poslikavah. Med povratkom v Lvov obiščemo največji ukrajinski Muzej na prostem Shevchenkivdkyi park, ki se razprostira na 60 hektarjih. 120 hiš in 6 značilnih lesenih cerkva predstavlja arhitekturne in etnične značilnosti iz vseh delov te velike dežele. Večerja in nočitev v hotelu.
5. dan: Lvov – Košice 
Po zajtrku slovo od Lvova ter vožnja preko ukrajinsko – slovaške meje v drugo največje slovaško mesto KOŠICE. Najprej se ustavimo v gotski katedrali sv. Elizabete, največji v vzhodnem delu Evrope. Po maši si ogledamo njeno s številnimi umetninami bogato opremljeno notranjost, med sprehodom po mestnem središču pa še gotsko kapelo sv. Mihaela iz 14. stol., stolp sv. Urbana, gledališče, rotovž, nadškofijsko palačo,.. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.
6. dan: Prešov – Spiska Kapitula – Levoča – Ljubljana 
Zajtrk. V lepo obnovljenem slikovitem starem središču PREŠOVA si ogledamo mogočno katedralo sv. Nikolaja in druge znamenitosti mesta, ki je središče grkokatoliške Cerkve na Slovaškem. Pot nadaljujemo v SPISKO KAPITULO » slovaški Vatikan«. Ogled katedrale sv. Martina iz 13.stol. s kapelo Corpus Cristi, zgrajeno po vzoru francoske Sainte Chapelle v Parizu. Maša. Zadnji daljši postanek namenimo obisku LEVOČE, najbolje ohranjenega in obiskanega srednjeveškega mesta na Slovaškem, ki je v celoti po Unescovo zaščito. Mogočno obzidje objema imenitne renesančne hiše nanizane okoli velikega glavnega trga. Zaradi svoje lepote izstopajo mestna hiša, tržnica Sukienice in katedrala sv. Jakoba. Njen 18 m visok in 6 m širok glavni oltar je največji leseni oltar na svetu delo mojstra Pavla iz Levoče. Še nekaj prostega časa, nato sledi vožnja proti domu. Mimo Žiline, Bratislave in Dunaja prispemo v kraje odhoda v poznih večernih urah.