Tradicionalno jesensko romanje

Po Evropi

Tradicionalno jesensko romanje

 

1 dan

  

ČEDAD, STARA GORA, ŠPETER SLOVENOV, VIDEM

Prevoz

avtobus

duhovno vodstvo: mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

03.10.2020 

45 oseb

45,00 €

2022

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija, nezgodno zavarovanje in DDV.

Odstopnino v znesku 3 EUR vam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile  romanje morali odpovedati.

Način plačila: 20 EUR ob prijavi, ostalo pred odhodom na romanje.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Program potovanja:

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja mimo Ljubljane, po Vipavski dolini v Italijo do starodavnega mesteca ČEDAD ob reki Nadiži. Mesto, ki ga je ustanovil Julij Cezar z imenom Forum Iulii, je odigralo v svoji preteklosti pomembno vlogo; tukaj je bil sedež langobardskih vojvod in oglejskih patriarhov, nekaj časa pa tudi prestolnica Furlanije. Vse do današnjega časa je Čedad ostal središče beneških Slovencev. Sprehod po mestu čez Hudičev most, pod katerim teče reka Nadiža, mimo stolnice, mestne hiše in langobardskega templja. Pot nadaljujemo na STARO GORO nad Čedadom, ki velja za eno izmed najstarejših krščanskih svetišč v Furlaniji. Svetišče, posvečeno Devici Mariji, ki leži na vrhu hriba na 618 metrov nadmorske višine, je bil najprej kraj utrdba starih Rimljanov in je nudil zavetišče okoliškim prebivalcem pred barbarskimi napadi. Hrib so tako ljudje začeli častiti kot sveto mesto, ki ga je varovala Devica Marija, kateri so se priporočali za varstvo. Marijin kip v cerkvi je iz začetka 15. stol. in po sodbi strokovnjakov sodi med najlepše Marijine upodobitve. Zato ni prav nič nenavadno, da mu slovenski romarji pravijo Lepa Marija pa tudi »stara Slovenska Marija«, saj so na goro prihajali romarji iz gorišče, kranjske, koroške in tudi štajerske. V tem imenitnem svetišču bo slovesno somaševanje vodil mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Nadaljevanje poti v ŠPETER SLOVENOV, središče Slovencev v Benečiji, kjer se na sedežu Slovenskega multimedijskega okna (SMO) - muzeja, seznanimo s sodobnim video in zvočnim prikazom Beneške Slovenije ter življenjem Slovencev na tem prostoru.  

Sledi vožnja v furlansko prestolnico Udine oz. VIDEM. Povzpnemo se do gradu nad mestom, od koder je krasen razgled po Furlaniji in Benečiji. Sledi kratek sprehod po slikovitem mestnem jedru, s čudovitimi trgi in palačami. Romanje sklenemo z večernicami v veličastni baziliki Marije, Matere milosti. Tukaj je že v 12. stoletju stala cerkev, posvečena mučencema sv. Gervaziju in Protaziju, ki so ju častili tudi naši predniki. Prvotno je pripadala benediktinskemu samostanu, v drugi polovici 15. stoletja pa so cerkev in samostan dobili redovniki iz reda Marijinih služabnikov. Po večkratnih prenovah je cerkev sedanjo podobo dobila v 18. stoletju. Posebno lep je križni hodnik s čudovitimi freskami iz 18. stoletja, krasijo pa jo številne votivne slike, ki so jih ljudje darovali Mariji v zahvalo za uslišane prošnje in čudežne ozdravitve. Sledi povratek proti domu. V kraje odhoda se polni novih doživetij vrnemo v večernih urah.