tradicionalno jesensko romanje mariborske metropolije - NOVA ŠTIFTA, RIBNICA in KOČEVJE

Po Evropi

tradicionalno jesensko romanje mariborske metropolije - NOVA ŠTIFTA, RIBNICA in KOČEVJE

 

1 dan

  

duhovno vodstvo: mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

05.10.2019 (ZAGOTOVLJENO)

45 oseb

45,00 €

1925

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, kosilo, vstopnina v muzej v Ribnici, zunanji ogledi po programu, strokovno in duhovno vodstvo, organizacija romanja, nezgodno zavarovanje in DDV. 

Odstopnino v znesku 3 EURvam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile potovanje morali odpovedati. Če je potovanje zavarovano, vam vrnemo vplačani znesek, obdržimo le plačilo zavarovanja in administrativne stroške. Če se odločite zanj, mora biti vplačano hkrati z akontacijo.

Način plačila: 20 EUR ob prijavi.

Program potovanja:

Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v jutranjih urah ter vožnja do NOVE ŠTIFTE pri Ribnici. Na vrhu Travne gore sredi gozdnatega zelenja stoji ena najlepših romarskih cerkva na Slovenskem, »cerkev Marijinega Vnebovzetja«. Graditi so jo pričeli leta 1641, zidava pa je trajala celih 30 let. Osmerokotna cerkvena ladja se končuje z veliko kupolo, med krasnimi oltarji, ki so vsi po vrsti prava rezbarska umetnina, izstopa glavni, ves v zlatu s prizorom vnebovzetja. Ob levi strani cerkve so pred zvonikom leta 1780 dozidali t. i. svete stopnice, ki vodijo do oltarja, na katerem je naslikano Kristusovo križanje. Po sveti maši se odpravimo v RIBNICO znano po izdelovalcih ″suhe robe″ in lončarjih. V gradu si ogledamo zbirke: »Suha roba in lončarstvo«, »Ribnica, veličina majhnosti« ter »Boj krvavi zoper čarovniško zalego« ter se nato v Parku kulturnikov sprehodimo mimo kipov znanih Ribničanov: Gallus, Prijatelj, Janez Evangelist Krek in drugi. Sprehod zaključimo pri župnijski cerkvi, ki je ena največjih v Sloveniji in jo zaznamujejo »Plečnikovi zvoniki«. Po končanih ogledih si v restavraciji privoščimo dobro pozno kosilo. V nadaljevanju dneva se podamo na Kočevsko, v deželo medvedov, neokrnjene narave, obsežnih gozdov, številnih kraških jam ter pestrega rastlinskega in živalskega sveta. Sprehod skozi KOČEVJE z ogledom glavnih znamenitosti, kjer med drugim vidimo kje v Kočevju je odraščala Ela Peroci in kje je živel kaplan Franc Seleški Finžgar. Romanje zaključimo z večernicami v veličastni župnijski cerkvi sv. Fabijana in Boštjana ter sv. Jerneja, ki stoji v središču Kočevja, ob reki Rinži. Impozantna kamnita bazilika je bila zgrajena v treh letih, v historičnem novoromanskem slogu, načrte zanjo pa je izdelal dunajski arhitekt Friedrich Freiherr von Schmidt. 19. julija 1900 jo je posvetil knezoškof Anton Bonaventura Jeglič. V kraje odhoda se polni novih doživetij vrnemo v poznih večernih urah.