SRBIJA in VOJVODINA

Po Evropi

SRBIJA in VOJVODINA

 

3 dni

  

SRBIJA in VOJVODINA: BEOGRAD – srečanje z beograjskim nadškofom msgr. Stanislavom Hočevarjem, ĐAKOVO, OPLENAC, KRUŠEDOL in NOVI SAD

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

27.04.2019 - 29.04.2019 

45 oseb

219,00 €

1925

 (ZAGOTOVLJENO)

35 oseb

259,00 €

1925

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, pristojbine na Hrvaškem in v Srbiji, 1 polpenzion in 1 nočitev z zajtrkom v hotelih 3*/4* (dvoposteljne sobe, TWC), večerja v restavraciji na Skadarliji, vstopnine za Oplenac in Krušedol, lokalni vodnik v Beogradu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV. 

Možna doplačila: enoposteljna soba 50 EUR, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini TAS ELVIA: 6,55 EUR (za osebe starejše nad 75 let 9,82 EUR).

Odstopnino v znesku 12 EURvam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile potovanje morali odpovedati. Če je potovanje zavarovano, vam vrnemo vplačani znesek, obdržimo le plačilo zavarovanja in administrativne stroške. Če se odločite zanj, mora biti vplačano hkrati z akontacijo.

Prijavnina:15 EUR (na pogodbo).

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Program potovanja:

1. dan: sobota, 27. april   Slovenija – Đakovo – Beograd 
Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah ter vožnja na Hrvaško in naprej mimo Zagreba do ĐAKOVA. V mogočni katedrali obiščemo grob škofa Josipa Juraja Strossmayerja, ki velja za eno najpomembnejših osebnosti hrvaške zgodovine. Po maši nadaljevanje vožnje do hrvaško-srbske meje in naprej do BEOGRADA. Ob prihodu v srbsko prestolnico, eno najstarejših evropskih mest z bogato zgodovinsko preteklostjo, naredimo krožni ogled glavnih mestnih znamenitosti: največja pravoslavna cerkev Sv. Sava, zvezni parlament, trg Republike, Narodno gledališče, Narodni muzej, … Nato se  odpravimo do Terazij ter po vedno živahni Knez Mihajlovi ulici, kjer začutimo utrip sodobnega Beograda, vse do Kalemegdana, parka s trdnjavo na robu starega mesta, ki leži na sotočju Save in Donave. Vožnja do hotela, večerja in nočitev. 
 
2. dan: nedelja, 28. april   Beograd – Oplenac – Beograd
Zajtrk. Zapeljemo se do nadškofijskega dvorca in stolnice, kjer imamo mašo in ogled lepih mozaikov v kapeli škofijskega dvorca, delo p. Marka Rupnika. Po srečanju z beograjskim nadškofom msgr. Stanislavom Hočevarjem se iz Beograda odpravimo na jug, v osrčje pokrajine Šumadije, do TOPOLE, kjer je bilo središče srbskega upora proti Turkom. Na hribu OPLENAC si ogledamo mavzolej dinastije Karadjordjević in cerkev posvečeno sv. Juriju. Njena notranjost je okrašena z lepimi mozaiki, ki so kopije fresk iz mnogih srbskih samostanov in cerkva. Sledi povratek v Beograd, kjer si za konec dneva privoščimo kratek sprehod ter večerjo ob starogradskih pesmih v znanem boemskem delu Beograda na Skadarliji. Vrnitev v hotel in nočitev.
 
3. dan: ponedeljek, 29. april    Beograd – Krušedol – Novi Sad – Petrovaradin – Slovenija 
Po zajtrku in maši v Plečnikovi cerkvi sv. Antona Padovanskega sledi vožnja v Vojvodino, pod Fruško goro, do samostana KRUŠEDOL, ki je nastal v 16. stol. Samostan je bil in je še danes kulturno in versko središče, saj so v cerkvi pokopane pomembne osebnosti srbske zgodovine. Ogled cerkve in zakladnice v kateri hranijo številne ikone in dragocene predmete. Vožnja v NOVI SAD. Glavno mesto Vojvodine leži ob reki Donavi in je obdano z bujnimi vinogradi, gozdovi in prostranimi polji. Večji del današnje podobe je dobilo v 19. stol. V njem se še zrcali vpliv avstroogrske kulture in sožitje stare srbske duhovnosti ter severnjaške uglajenosti. Sprehod po mestnem središču z ogledom glavnih zanimivosti. Nad Donavo se na površini 112 ha razteza mogočna Petrovaradinska trdnjava iz 18. stol., ki je dobila naziv “Gibraltar ob Donavi”. Je eden izmed redkih tovrstnih ohranjenih spomenikov v Evropi, saj ima kar 16 km podzemnih hodnikov. Danes je trdnjava umetniško središče, kjer ne manjka številnih ateljejev, privlačnih galerij priznanih umetnikov, antikvariat, … Nadaljevanje vožnje na Hrvaško ter naprej mimo Zagreba v Slovenijo. V kraje odhoda prispemo v nočnih urah.