SRBIJA in VOJVODINA

Po Evropi

SRBIJA in VOJVODINA

 

3 dni

  

BEOGRAD, OPLENAC, KRUŠEDOL in NOVI SAD

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

17.04.2020 - 19.04.2020 

45 oseb

219,00 €

20251

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, pristojbine na Hrvaškem in v Srbiji, 1 polpenzion in 1 nočitev z zajtrkom v hotelih 3*/4* (dvoposteljne sobe, TWC), večerja v restavraciji na Skadarliji, vstopnine za Oplenac in Krušedol, lokalni vodnik v Beogradu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: enoposteljna soba 50EUR.

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Odstopnina:12EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

CENA: 219 EUR (45 oseb), 249 EUR (35 oseb)        

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Program potovanja:

1. dan: petek, 17. april           Slovenija– Beograd

Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah ter vožnja na Hrvaško in naprej mimo Zagreba do hrvaško-srbske meje in naprej do BEOGRADA. Ob prihodu v srbsko prestolnico, eno najstarejših evropskih mest z bogato zgodovinsko preteklostjo, naredimo krožni ogled glavnih mestnih znamenitosti: največja pravoslavna cerkev Sv. Sava, zvezni parlament, trg Republike, Narodno gledališče, Narodni muzej, … Nato se sprehodimo do Terazij ter po vedno živahni Knez Mihajlovi ulici, kjer začutimo utrip sodobnega Beograda do Kalemegdana, parka s trdnjavo na robu starega mesta, ki leži na sotočju Save in Donave. Naše romanje bo tokrat obarvano ekumensko, tako bomo v eni od pravoslavnih cerkva priča pravoslavnemu bogoslužju. Dan zaključimo s sv. mašo v Plečnikovi cerkvi sv. Antona Padovanskega. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

 

2. dan: sobota, 18. april         Beograd – Oplenac – Beograd

Zajtrk. Zapeljemo se do nadškofijskega dvorca in stolnice, kjer imamo mašo in ogled mozaikov v kapeli škofijskega dvorca, delo p. Marka Rupnika. V nadaljevanju dneva se odpeljemo v osrčje pokrajine Šumadije do TOPOLE, kjer je bilo središče srbskega upora proti Turkom. Na hribu OPLENAC si ogledamomavzolej dinastije Karadjordjević in cerkev posvečeno sv. Juriju. Njena notranjost je okrašena z lepimi mozaiki, ki so kopije fresk iz mnogih srbskih samostanov in cerkva. Sledi povratek v Beograd, kjer si za konec dneva privoščimo kratek sprehod ter večerjo ob starogradskih pesmih v znanem boemskem delu Beograda na Skadarliji. Vrnitev v hotel in nočitev.

 

3. dan: nedelja, 19. april        Beograd – Krušedol Petrovaradin – Novi Sad – Slovenija

Po zajtrku vožnja v Vojvodino, kjer se najprej ustavimo pod Fruško goro, v samostanu KRUŠEDOL, ki je bil zgrajen v 16. stol in je zapuščina srednjeveške dinastije Brankovič ter je še danes kulturno in versko središče, saj so v cerkvi pokopane pomembne osebnosti srbske zgodovine. Ogled svetišča in zakladnice v kateri hranijo številne ikone in dragocene predmete. Pot nadaljujemo v NOVI SAD, prestolnico Vojvodine, ki leži ob reki Donavi in je obdano z bujnimi vinogradi, gozdovi in prostranimi polji. Večji del današnje podobe je dobilo v 19. stol. V njem se še zrcali vpliv avstroogrske kulture in sožitje stare srbske duhovnosti ter severnjaške uglajenosti. Maša. Sprehod po mestnem središču z ogledom glavnih zanimivosti. Nad Donavo se na površini 112 ha razteza mogočna Petrovaradinska trdnjava iz 18. stol., ki je dobila naziv “Gibraltar ob Donavi”. Je eden izmed redkih tovrstnih ohranjenih spomenikov v Evropi, saj ima kar 16 km podzemnih hodnikov. Danes je trdnjava umetniško središče, kjer ne manjka številnih ateljejev, privlačnih galerij priznanih umetnikov, antikvariat, … Prosto za kavico ter nato povratek proti domu. Vožnja nazaj na Hrvaško, mimo Zagreba v Slovenijo. Na domača vrata potrkamo v nočnih urah.

 

Za potovanje je potrebna veljavna osebna izkaznica ali potni list.