Španija in Francija

Po Evropi

Španija in Francija

 

6 dni

Sagrada Familia
Španija in Francija
Španija in Francija
 

duhovno vodstvo: nadškof metropolit msgr. mag. Alojzij Cvikl in provincial slovenske minoritske province p. Milan Kos

Prevoz

avtobus

Slovenska minoritska provinca in Aritours vas vabita na romanje v Španijo in Francijo

S “PTUJSKOGORSKO MARIJO ZAVETNICO” ROMARICO

v romarsko središče TORRECIUDAD v Španiji

LURD, MONTSERRAT, ZARAGOZA, BARCELONA in AIX-EN-PROVENCE

 

Marijina podoba v znamenitem glavnem oltarju na Ptujski gori nas prijazno vabi v svojo bližino. Psalmist je takole zapisal : «Razveselil sem se, ko so mi rekli, v hišo Gospodovo pojdemo.» (Ps 122,1) Tudi nas vedno znova prevzema veselje, ko romamo v Marijina svetišča. Tokratno romanje v Marijino romarsko svetišče Torreciudad bo še toliko bolj milostno in blagoslovljeno, ker bo z nami romala Ptujskogorska milostan podoba, ki jo bomo predali tamkajšnjemu romarskemu svetišču, enemu najpomembnejših v Španiji. Svetišče leži na množično obiskani « Route Mariale » (Marijina pot) in povezuje med seboj Marijine božje poti : Montserrat, Zaragoza in Lurd. Vse tri bomo obiskali tudi mi!                                                                 P. Milan Kos

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

11.09.2017 - 16.09.2017 (ZAGOTOVLJENO)

45 oseb

539,00 €

1735

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 4 polpenzioni in1 nočitev z zajtrkom v hotelih 3* (dvoposteljne sobe, TWC),1 kosilo, vstopnina v muzej v cerkvi v Zaragozi, prispevek za romarje v Lurdu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo: enoposteljna soba 150 EUR.

Način plačila: 100 EUR ob prijavi, ostalo možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Odstopnina: 20 EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.

Program potovanja:

1. dan: ponedeljek, 11. september         Slovenija – Aix-en-Provence                  

Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja mimo Ljubljane, po severni Italiji in naprej skozi številne predore do ligurskega zaliva ter po italijanski Rivieri di Ponente v Francijo na slovito Azurno obalo. Popoldne prispemo v čarobno deželo Provanso, v njeno prestolnico

AIX EN PROVENCE, mesto z bogato zgodovinsko preteklostjo. Nekdaj rimska postojanka Aquae Sextiae je danes pomembno univerzitetno in kulturno središče. Med prijetnim sprehodom lahko občudujemo lepe palače nanizane ob bulevarju platan, ki nas spominja na Elizejske poljane v Parizu, od tod tudi vzdevek «južni Pariz«, vedno živahne ozke ulice starega mestnega središča s slikovitimi trgi in značilnimi fontanami. V mestu so živeli slavni ljudje Paul Cezanne, Darius Milhaud, Emile Zola in drugi, zato mesto premore lepo število galerij in muzejev. Maša. Večerja in nočitev v hotelu.

2. dan: torek, 12. september                   Aix-en-Provence – Barcelona        

Po zajtrku vožnja po razgibani pokrajini Languedoca mimo Narbonne v Španijo in naprej v BARCELONO, prestolnico Katalonije, kulturno središče Španije. Krožna vožnja z avtobusom in sprehod skozi mestno središče z ogledom največjih znamenitosti: simbol mesta, slovita cerkev posvečena sveti Družini »Sagrada familia«, čudovit park Geull, oboje vrhunska stvaritev velikega Gaudija, slovita promenada las Ramblas, eno najbolj znanih sprehajališč na svetu, gotska četrt Barri Gotic v zgodovinskem delu Barcelone z mogočno katedralo iz 14.-15. stol. ter slikovitimi trgi in uličicami, izjemen trg Placo de Catalunya, priljubljeno zbirališče domačinov in turistov, … (zunanji ogledi). Maša. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: sreda, 13. september                   Montserrat – Zaragoza

Po zajtrku vožnja do benediktinskega samostana MONTSERRAT, kjer v baziliki hranijo čudovit kip »črne Marije«, zaščitnice Katalonije, ki so ga v skalah te gore našli leta 880. Po ogledu in maši prisluhnemo še svetovno znanemu otroškemu zboru Escolania in že smo na poti v ZARAGOZO. Po prihodu ogled glavnih mestnih znamenitosti, mesta ob reki Ebro: trg Pilar z rimljanskim Forumom, cerkev La Seo, La Lonjo, mestna hiša, Aljaferio, … Mesto je bilo za časa arabske vladavine največje mesto severne Španije. Oglede zaključimo v eni najbolj priljubljenih španskih romarskih cerkva "Nuestra Senora del pilar" – Naša gospa na stebru, kjer imamo tudi mašo. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: četrtek, 14. september                Zaragoza – Torreciudad – Lurd

Po zajtrku vožnja v pokrajino Arangon na severu Španije, v znano Marijino svetišče TORRECIUDAD, kjer čaščenje Device Marije sega že v 11. stol. Na povabilo rektorja svetišča v kapelo Marijinega čaščenja prinašamo kopijo podobe ptujskogorske Marije Zavetnice. Začetki kapele segajo v leto 1984, ko so ob deveti obletnici novega svetišča Torreciudad povabili znana Marijina svetišča na romanje v Torreciudad. Ob tem so k Blaženi Devici Mariji prinesli replike svojih zavetnic, kar je kmalu postalo tradicija in tako se danes v kapelah v kripti nahaja skoraj tristo Marijinih upodobitev, s čimer želijo prikazati širino ljubezni do Device Marije. Po slovesni predaji podobe in maši nadaljujemo našo pot preko Pirenejev v Francijo do LURDA, enega največjih Marijinih božjepotnih središč, kamor prispemo ravno v času, ko nas v hotelu v središču mesta pričaka prava francoska večerja. Zvečer z lučkami v rokah v mogočni procesiji romarjev iz celega sveta pojemo in molimo v čast lurške Matere Božje. Nočitev.

5. dan: petek, 15. september                  Lurd – Nimes

Po zajtrku in maši obiščemo Marijina svetišča, lurško votlino, trg Esplanade z Marijinim kipom, Bernardkino rojstno hišo in nekdanjo mestno ječo »cachot«, … Po kosilu slovo od Lurda in povratek proti Provansi. Med potjo postanek za ogled najbolje ohranjenega in z mogočnim obzidjem utrjenega mesta – gradu CARCASSONNE. Med sprehodom po ozkih uličicah si ogledamo glavne znamenitosti in si pred odhodom privoščimo še kakšno osvežilno pijačo v eni izmed mnogih privlačnih gostilnic. Med potjo možnost večerje v lastni režiji na enem izmed postajališč pred prihodom v Aix-en-Provence. V poznih večernih urah prihod v hotel in nočitev.

6. dan: sreda, 11. oktober              Nimes – Slovenija

Po zajtrku in zaključni romarski maši v Nimesu vožnja na Azurno obalo v kneževino MONAKO, kjer z razgledne ploščadi uživamo ob pogledu na knežjo palačo, pristanišče in mondeni Monte Carlo, ki slovi po igralnicah, avtomobilskih dirkah, znamenitih osebnostih, ki se tukaj zbirajo, ... Kmalu zapustimo Francijo ter se mimo Genove, Brescie in Benetk odpeljemo proti Sloveniji. V domače kraje se vrnemo v poznih nočnih urah.