ROMUNIJA, »po poteh romunske dediščine«

Po Evropi

ROMUNIJA, »po poteh romunske dediščine«

 

6 dni USPEŠNICA

Romunija
Romunija
Romunija
Romunija
Romunija
 

z romunskim patrom: Matei Sentes

Prevoz

avtobus

Nekdanja Dacija, skrivnostna dežela med Panonijo in Črnim morjem, prelestna in slikovita pokrajina, neokrnjen svet gozdnatih Karpatov, mogočna delta reke Donave, čudovite peščene plaže, stara srednjeveška mesta in gradovi, … In ne nazadnje krajevne specialitete, odlična vina, bogata folklora, legendarni grof Drakula, kralj Matjaž, … Vse to in še kaj je Romunija, dežela, ki jo morate obiskati.

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

23.07.2018 - 28.07.2018 (ZAGOTOVLJENO)

45 oseb

439,00 €

18081

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in takse, 5 polpenzionov v hotelih 3 in 4* (dvoposteljne sobe, TWC), avdio guide sistem (slušalke), vstopnine v samostane Sinaia, Voronet in Moldovita, »črno cerkev« v Brasovu, gradova Peles in Bran (skupaj cca. 50 EUR), zunanji ogledi po programu, strokovno in duhovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo:enoposteljna soba 90 EUR.

Odstopnina:20 EUR(v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina:13 EUR (na pogodbo).

Način plačila: 100EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih. 

Program potovanja:

1. dan: torek, 28. avgust             Slovenija – Cluj Napoca

Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja na Madžarsko in naprej ob obali Blatnega jezera mimo Budimpešte v Romunijo ter naprej v Transilvanijo, največjo romunsko pokrajino, obdano s pogorjem Karpatov. Dežela slovi po številnih srednjeveških gradovih in mestih, slikovitih vaseh ter prelestni pokrajini. Ustavimo se v nekdanji prestolnici CLUJ NAPOCA, mestu, ki je dobilo ime po mogočni trdnjavi zgrajeni že v času Rimljanov. Sprehod po starem mestnem središču, ki ga krasijo gotske in baročne stavbe: cerkev sv. Mihaela (14.-16. stol.), samostanska cerkev Manastur iz 11. stol., rojstna hiša Matije Korvina (Kralj Matjaž),univerza, … Maša. Večerja in nočitev v hotelu.

 

2. dan: sreda, 29. avgust            Cluj Napoca – Moldovita – Voronet – Roman

Po maši nas pot vodi po slikoviti pokrajini skozi osrčje Karpatov, svet visokih gora in neokrnjene narave. Prispemo na skrajni sever države v pokrajino Moldavijo, ki po svetu slovi po svojih biserih – čudovitih samostanih in cerkvah, najstarejših in najlepših v tem delu Evrope. Med pomembnejšimi je samostan MOLDOVITA, ki ga je v 16. stol. dal zgraditi moldavski princ Petru Rares. Tu hranijo dragoceno zbirko nabožnih del iz obdobja od 15. do 17. stol., ko je bil samostan pomembno versko središče. Eden najlepših in najimenitnejših pa je samostan VORONET zgrajen v 15. stol. Cerkev krasijo freske na zunanjih in notranjih stenah, prevzame pa nas tudi ogled prelepe »vzhodne Sikstinske kapele«. Po končanem ogledu še vožnja v ROMAN, kjer je veliko minoritsko izobraževalno-versko središče. Večerja in nočitev v hotelu.

 

3. dan: četrtek, 30. avgust         Roman – Bukarešta                                 

Po zajtrkuin mašivožnja po nižinskem predelu vzhodne Romunije ob reki Siret v romunsko prestolnico BUKAREŠTO. Začetki današnjega mesta segajo v 1. stol. pred Kr., prva omemba imena Bukarešta pa je zapisana v listini iz 1459. leta. V preteklih stoletjih je mesto doživljalo vzpone in padce, med drugo svetovno vojno je doživelo bombardiranje, močan potres 1977 leta pa ga je skoraj v celoti porušil. Današnje velemesto, ki ga zaradi lepih širokih bulevarjev, parkov in palač imenujemo »Mali Pariz«, je pričelo dobivati današnji videz v tridesetih letih prejšnjega stoletja in v času Ceausescuove vladavine. Med vožnjo z avtobusom in deloma peš si ogledamo najpomembnejše: cerkev Stavropoleos, veliki gradbeni dosežek stare romunske arhitekture, Patriarhovo cerkev iz 17. stol., v kateri je bil kronan prvi romunski kralj Karel I., slavolok zmage (kopija pariškega), mogočno stavbo parlamenta, za ameriškim Pentagonom največjo državniško palačo na svetu, zgrajeno v klasicističnem slogu leta 1902, najstarejšo mestno cerkev Curtea Vedre, (zunanji ogledi), … Večerja in nočitev v hotelu.

 

4. dan: petek, 31. avgust            Bukarešta – samostan Sinaia – grad Peles – Brasov

Maša. Zajtrk in slovo od prestolnice ter Vlaške nižine. Mimo Ploestija se povzpnemo po slikoviti cesti v osrčje pogorja Bucegi v Karpatih. Prvi daljši postanek naredimo v mestecu SINAIA, kjer najprej obiščemo istoimenski samostan, ki ga je leta 1695 ustanovil Mihail Cantacucu in je zgrajen v posebnem »brancoveanu« slogu z dvema cerkvama. V bližnji okolici mesta stoji sredi gozdov imenitna kraljeva palača PELES, poletna rezidenca kralja Karla I., zgrajena v renesančnem slogu. Njeno notranjost so opremili vrhunski mojstri rezbarske umetnosti. Med sprehodom skozi grajske sobane občudujemo tapiserije, keramične in steklene umetnine, čudovito stilno pohištvo, … In že smo na poti v BRASOV,imenovan tudi »glavno mesto Karpatov«. Zametki današnjega mesta segajo v 13. stol., ko so nemški vitezi na ostankih tisoč let starega naselja zgradili trdnjavo Kronstadt, ki je v srednjem veku veljala za enega najpomembnejših obrambnih gradov. Ogledamo si »črno cerkev« iz 14. stol., eno najimenitnejših evangeličanskih gotskih cerkva v Evropi, Rotovž iz 15. stol in lepe mestne hiše. Večerja in nočitev v hotelu.

 

5. dan: sobota, 1. september     Brasov – Bran – Sighisoara – Sibiu

V srcu Transilvanije, največje romunske pokrajine, ki slovi po številnih srednjeveških gradovih in mestih, slikovitih vaseh ter prelestni pokrajini, se po zajtrku in maši najprej podamo do gradu BRAN. Tukaj je živel Vlad Tepeš, legendarni grof Drakula, ki vedno znova buri domišljijo vseh obiskovalcev »Drakulovega gradu«. V nadaljevanju obiščemo tudi njegov rojstni kraj SIGHISOARA, za mnoge najbolj romantično srednjeveško mesto v Romuniji. Med drugim ga krasi odlično ohranjena srednjeveška citadela, zapisana tudi na UNESCO-vem seznamu kulturne dediščine, na grajskem griču pa obiščemo cerkev z ostanki obzidja ter se ustavimo še pri znamenitem stolpu z uro. Po ogledih in kavici pot nadaljujemo do hotela v mestu Sibiu ali okolici. Večerja in nočitev.

 

6. dan: nedelja, 2. september    Sibiu – Ljubljana

Zajtrk. Starodavno mesto ob vznožju KarpatovSIBIUse je iz nekoč rimske naselbine Cedonia v srednjem veku razvilo v pomembno trgovsko središče. Ogled glavnih znamenitosti "kraljevega mesta",ki je pred leti nosil tudi naslov evropske kulturne prestolnice. Med sprehodom po tlakovanih ulicah ter slikovitih trgih nas še posebej očarajo mestna vrata, Železni most, Urni stolp, katoliška cerkev, pravoslavna katedrala in baročna palača, v kateri se nahaja romunski "Narodni muzej" Bruckental. Maša. Vožnja na Madžarsko, ter mimo Budimpešte in Blatnega jezera v Slovenijo, kamor se vrnemo v poznih nočnih urah oz. zgodnjih jutranjih urah prihodnjega dne.