ROMARSKE POČITNICE v DALMACIJO

Po Evropi

ROMARSKE POČITNICE v DALMACIJO

 

5 dni

  

duhovno vodstvo: upokojeni nadškof msgr. Alojz Uran

Prevoz

avtobus

ROMARSKE POČITNICE v SEVERNO DALMACIJO

       KORNATI, SLAPOVI KRKE, ZADAR, ŠIBENIK

         OTOK PAG, VRANSKO JEZERO, PAKOVO SELO

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

11.09.2017 - 15.09.2017 (ZAGOTOVLJENO)

45 oseb

399,00 €

1715

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, vožnja s trajektom, 3 polpenzioni in 1 polni penzion v dobrem hotelu 3* v Vodicah (dvoposteljne sobe, TWC), izlet z ladjico med Kornatskim otočjem, vstopnina v narodni park Krka ter vožnja z ladjico na Visovac, vstopnina in degustacija na Vranskem jezeru, pokušina sira v Kolanu, vstopnina in kosilo v Etnolandu, zaključno kosilo na poti domov (vse omenjeno je vključeno v ceno in znaša približno 130 EUR), strokovno in duhovno vodstvo, organizacija romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:enoposteljna soba 40 EUR

Odstopnina: 18 EUR (v primeru dokumentirane višje sile)

Prijavnina: 13 EUR na pogodbo ne glede na število prijavljenih oseb

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti do konca leta 2017.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan: ponedeljek, 11. september      Slovenija – Trakoščan – Zadar – Vransko jezero – Vodice

Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v jutranjih urah ter vožnja na Hrvaško do gradu TRAKOŠČAN, kjer naredimo naš prvi skupni »počitniški« postanek. Ob pogledu na slikovit grajski kompleks ter park z jezerom, ki se nahaja v njegovi neposredni bližini, bo jutranja kavica zagotovo še boljša. Okrepčani in dokončno prebujeni usmerimo »kompas« proti morju, v mesto ZADAR, ki upravičeno velja za enega od biserov hrvaške obale. Mesto s slikovito okolico je bilo stoletja prestolnica Dalmacije, danes pa je pomembno turistično središče z bogato zgodovino, kulturo in arhitekturo, kar je vidno na vsakem koraku. Sprehodimo se skozi staro mestno središče mimo številnih palač vse do katedrale sv. Anastazije, kjer imamo prvo skupno mašo teh romarskih počitnic, nato pa sledi še nekaj prostega časa za samostojen potep po mestu. Seveda pa Zadra ne moremo zapustiti, ne da bi se ustavili ob znamenitih morskih orglah – »držimo pesti za visoke valove«, saj je tudi od tega odvisno kakšen glasbeni repertoar nam je pripravil ta »orkester narave«. Pot nadaljujemo do VRANSKEGA  JEZERA, kjer občudujemo slikovito krajino tega naravnega parka, v okviru katerega se nahaja tudi ornitološki  rezervat, ki je dom številnim vrstam ptic. Tukaj ob kozarčku rujne kapljice pokusimo še nekaj domačih dobrot, nato pa se zapeljemo le še do hotela v Vodicah, kjer bo vse dni počitnic poskrbljeno za vaš »užitek in počitek«.

 

2. dan: torek, 12. september                 Vodice – Nacionalni park Kornati (ladijski izlet) – Vodice

Po zajtrku nas čaka ladijski izlet v »hrvaški košček raja« - med Kornatsko otočje, ki je zaradi izjemnih lepot ter živalske in rastlinske raznolikosti, zaščiteno kot narodni park. Številni otočki, grebeni, zalivi in čeri ter ves čas kristalno čisto morje, nas zagotovo popolnoma očarajo in ostanejo za vedno v našem spominu. Med celodnevnim križarjenjem najprej obiščemo največje naravno pristanišče in hkrati enega od najlepših zalivov na Jadranski obali TELAŠČICO, kjer občudujemo prepadne stene, ki se dvigajo celo do 200 m nad morjem, področje pa slovi tudi zaradi slanega jezera Mir. Po dobrem »morskem« kosilu, ki nam ga pripravijo kar na ladji, z plovbo nadaljujemo mimo največjega otoka imenovanega KORNAT, ki je celotnemu otočju dal tudi ime, pa mimo DUGEGA OTOKA, znamenitega svetilnika »tri sestrce«, … Pozno popoldne, polni »dalmatinskega« vzdušja, vtisov in lepih doživetij priplujemo nazaj v Vodice. Prosto za počitek, večerja v hotelu.

 

3. dan: sreda, 13. september                 Vodice – Šibenik – Vodice         

Po zajtrku se zapeljemo v ŠIBENIK,  najstarejše mesto na Jadranu, ki nas navduši s svojo arhitekturo ter prijetno atmosfero, ki vlada v tem mestu. Med sprehodom občudujemo vse glavne mestne znamenitosti, posebno pozornost pa namenimo katedrali sv. Jakoba, kjer pristopimo tudi k sv. maši. Katedrala sicer predstavlja edinstven spomenik evropske sakralne arhitekture in je zaradi svoje izjemnosti uvrščena tudi na UNESCOV seznam dediščine. Še nekaj prostega časa za samostojno odkrivanje mesta in nakup spominkov, lahko pa le, ob osvežilni pijači, uživate v poznopoletnih sončnih žarkih v enem izmed številnih barov, ki se nahajajo v samem mestnem jedru. Povratek v Vodice. Prosto popoldne je namenjen počitku, kopanju, druženju in pogovoru z duhovnim vodjem. Ta dan imamo vse obroke, vključno s kosilom, v hotelu, po večerji pa sledi glasbeno obarvan družabni večer vesele družine Aritoursovih romarjev.

 

 

4. dan: četrtek, 14. september             Vodice – Slapovi Krke – Pakovo selo

Tudi danes se, takoj po zajtrku, odpeljemo novim doživetjem naproti, in tudi tokrat nas čaka (prav poseben)  ladijski izlet. Prvi daljši postanek naredimo v slikoviti DOLINI REKE KRKE, kjer občudujemo slapove, jezera, brzice in tolmune, ki bodo pravi balzam za našo »dušo in telo«, hkrati pa se na lastne oči prepričamo, zakaj je to področje pravi naravni in kraški fenomen. Sledi prijeten sprehod po lepo urejenih lesenih stezah mimo mlinov in bujnega rastja, nato pa se že vkrcamo na ladjico, s katero se popeljemo do otočka VISOVAC, kjer od leta 1445 stoji frančiškanski samostanom Marije Usmiljenke ter prelepa cerkvica Marije Visovške. Visovac je bil ves čas svoje burne preteklosti otok miru in molitve, frančiškanski samostan pa trdnjava duhovnosti in vere. V samostanu hranijo bogato arheološko zbirko ter zanimivo zbirko cerkvenih oblačil in posod, v njem pa se nahaja tudi bogata knjižnica z zgodovinskimi rokopisi in dragocenimi knjigami. Po ogledu in maši zaplujemo nazaj na celino ter pot nadaljujemo v PAKOVO SELO, kjer nas v tamkajšnjem »etnolandu« čaka prava dalmatinska dogodivščina. Prijazni domačini nas seznanijo z zanimivo zgodovino njihovih prednikov, prav tako pa spoznamo njihove običaje in folkloro. Ob zvokih glasbe in v prijetni dalmatinski družbi, se za konec okrepčamo še z domačim pršutom ter spijemo kozarček vina pridelanega v tamkajšnjih vinogradih. Sledi le še vožnja nazaj v hotel. Prosto za počitek ter večerja.

 

5. dan: petek, 15. september     Vodice – mesto Pag – Kolan – Slovenija

Po zajtrku pomahamo v slovo prijaznim gostiteljem ter se zapeljemo na otok Pag, poimenovan tudi “otok presenečenj”.  Na Pagu je toliko vsega: lepega, pestrega, zanimivega, okusnega in prijetnega… Kanček vsega naštetega med našim obiskom poskušamo doživeti tudi mi. Že sam prihod na otok bo »spektakularen«, saj se zapeljemo čez eno od največjih znamenitostih otoka, čez Paški most, ki povezuje otok s celino. Naš prvi postanek naredimo v istoimenskem in hkrati največjem mestu na otoku, mestu PAG. To izjemno lepo mestece v sebi skriva veliko kulturno-zgodovinskih spomenikov, med njimi so najpomembnejši cerkev Marijinega vnebovzetja, kjer imamo tudi zadnjo romarsko mašo, Knežev dvor ter Kula Skrivanat. Med prijetnim sprehodom mimo vseh glavnih mestnih znamenitosti, ves čas uživamo tudi v izjemnem razgledu na mogočno Velebitsko gorovje. Sledi nekaj prostega časa, nato pa kratka vožnja do izjemne razgledne točke, kjer bo nastala tudi skupinska slika letošnjih romarskih počitnic. Nadaljevanje poti do mesta KOLAN, ki slovi po proizvodnji znamenitega ter izjemno cenjenega trdega ovčjega sira. V tukajšnji sirarni si ogledamo moderen način pridelave Paškega sira, ki pa kljub tehnologiji, spoštuje vso modrost, znanje in izkušnje svojih prednikov. Obisk sirarne seveda zaključimo s pokušino, nato pa še zadnjič, tokrat s kratko vožnjo na trajektu, zaplujemo »med valove«. Tudi tokrat pa za lep zaključek naših počitnic, med potjo proti domu, še enkrat sedemo za »skupno mizo« in ob dobrem kosilu podoživimo spomine preteklih dni. Ob slovesu pa rečemo le: »Ponovno na snidenje v prihodnjem letu!«