ROMARSKE POČITNICE na LOŠINJU

Po Evropi

ROMARSKE POČITNICE na LOŠINJU

 

5 dni USPEŠNICA

  

Prevoz

avtobus

Z veliko Aritoursovo družino na 6. tradicionalne romarske počitnice.

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

14.09.2020 - 18.09.2020 

45 oseb

459,00 €

2015

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, trajekt, 2 polpenziona in  2 polna penziona v hotelu Vespera 4* v Malem Lošinju (dvoposteljne sobe, TWC), izlet z ladjico na otok Ilovnik s kosilom, degustacija vina v Motovunu, vstopnina in degustacija v Lošinjskem aromatičnem vrtu, zaključno kosilo na poti domov, strokovno in duhovno vodstvo, organizacija romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:enoposteljna soba  100 EUR, zavarovanje z asistenco v tujini 8,91 EUR.

Odstopnina: 22EUR (v primeru dokumentirane višje sile)

Prijavnina: 15 EUR na pogodbo ne glede na število prijavljenih oseb

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti do konca leta 2020.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan: ponedeljek, 21. september Slovenija – Motovun – Cres – Mali Lošinj

Odhod avtobusov iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah ter vožnja na Hrvaško do Motovuna, kjer si ob vodenem ogledu vinske kleti privoščimo pokušino istrske Malvazije. Okrepčani nadaljujemo do Brestove, od koder se s trajektom zapeljemo na otok Cres, največji hrvaški otok, ki leži v Kvarnerskem zalivu. Mesto Cres domačini radi poimenujejo tudi male Benetke, saj je v njem čutiti beneški pridih na fasadah stavb, mestnih vratih in ostali kulturno–zgodovinski dediščini. Po maši ogled mesta in čas za prvo »morsko kavico«. Otoka Cres in Lošinj sta povezana z mostom, zato bomo kmalu na otoku, ki velja za oazo čiste narave, miru in aromatičnih rastlin. Vožnja do hotela Vespera pri mestu Mali Lošinj. Večerja in nočitev.

2. dan: torek, 22. september Mali Lošinj

Po zajtrku se peš ali z avtobusom odpravimo v mesto Mali Lošinj. Ime je morda malce zavajajoče, saj mesto sploh ni tako malo. Nekoč največje pristanišče v severnem Jadranu, kjer je delovalo kar 6 ladjedelnic, daje zdaj vtis umirjenega slikovitega naselja okoli zaliva.Sprehod po promenadi ob barvitih hišah do župnijske cerkve Rojstvo device Marije in cerkve sv. Martina. Maša in prosto do kosila. Pred nekaj leti so našli na dnu morja antični kip atleta Apoksiomena, ki je razstavljen v sodobnem muzeju vrednem ogleda.Popoldan obisk aromatičnega vrta, kjer imajo nasajene številne rastline značilne za ta otok iz katerih izdelujejo eterična olja, napitke, čaje…. Voden ogled in pokušina pridelkov. Vrnitev v hotel, prosto za druženje in kopanje, večerja in nočitev.

3. dan: sreda, 23. september Mali Lošinj – Veli Lošinj – otok Ilovnik

Vožnja v Veli Lošinj, ki se nahaja na ozkem zaščitenem zalivu. Pastelno obarvane hiše stisnjene ob morju dajejo vtis domačnosti, ob ozkih ulicah mesta pa so razkošne vile slavnih pomorščakov in bogatih tujcev, ki so že pred stoletjem tu odkrili zdravilno klimo. Maša v lepi župnijski cerkvi sv. Antona Puščavnika, ki jo krasijo slike italijanskih umetnikov. Po želji še sprehod po lepi urejeni poti ob razgibani obali, ki razkriva zalivčke in kotičke za morske užitke.

Sledi morsko obarvano popoldne, saj se zapeljemo z ladjo na otok Ilovik, ki ga domačini imenujejo otok cvetja. Med plovbo nas pogostijo s kosilom, ne bo pa manjkalo dobre kapljice, petja in veselja. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

4. dan: četrtek, 24. september Mali Lošinj – Osor – Nerezine

Zajtrk, jutranja telovadba na plaži, sprehod, kopanje ….. Po kosilu gremo na izlet v Osor, nekoč veliko naselje, kjer je bil v 9. stol. sedež škofije s tisoč prebivalci, danes je celotno mesto pravzaprav muzej. Zgodovinsko jedro sestavljajo mestna hiša s pokrito ložo, nadškofijska palača ter katedrala z zvonikom. Maša. V poletnih mesecih se tam odvijajo znameniti Osorski glasbeni večeri. Naslednji postanek bo v Nerezinah, ki so kot turistično mesto odkrite v prejšnjem stoletju zahvaljujoč avstroogrskemu prestolonasledniku Rudolfu Habsburgu. Sprehod do frančiškanskega samostana, župnijske cerkve Marije od zdravja, kaštela osorskega patricija,…. Vrnitev v  hotel. Po večerji sledi tradicionalni glasbeno obarvan družabni večer vesele družine Aritoursovih romarjev. Nočitev.

 

5. dan: petek, 25. september Mali Lošinj – Reka – Trsat – Slovenija

Po zajtrku se poslovimo od Lošinja ter se čez otok Cres s trajektom zapeljemo na otok Krk. Pot nas vodi do Reke, ki je leta 2020 Evropska prestolnica kulture. Iz preteklih obdobij se je ohranila bogata kulturna dediščina. Najstarejši arhitekturni spomenik rimskega obdobja je Rimski lok (stara mestna vrata) iz 4.stol. in del ohranjenega mestnega obzidja z mestnim stolpom kot nekdanjim vhodom v mesto. V starem mestnem delu je še cela vrsta imenitnih zgradb. Posebne pozornosti je vredna Kapucinska cerkev z razkošnim pročeljem. Po kratkem sprehodu skozi mesto, ogledu privlačne tržnice in dopoldanski kavici se odpeljemo še do zadnjega letošnjega cilja na Trsat, v romarsko središče Matere Božje. Po ljudskem izročilu začetek božje poti sega v leto 1291, ko je bila na Trsat čudežno

prinesena hišica iz Nazareta v Palestini, v kateri je angel oznanil Mariji, da bo rodila Jezusa. Kasneje je bila hišica prenesena v Loreto v Italiji, na Trsatu pa so na tistem mestu zgradili mogočno cerkev in frančiškanski samostan. Po maši še enkrat sedemo za »skupno mizo«, po dobrem kosilu si ob slovesu zaželimo: »Ponovno na snidenje v prihodnjem letu!«