ROMANJE ZA MLADE

Po Evropi

ROMANJE ZA MLADE

 

4 dni

  

SRBIJA IN VOJVODINA

Prevoz

avtobus

 Romanje za mlade v organizaciji škofijskega odbora za mladino:

BEOGRAD, TOPOLA, OPLENAC, KRUŠEDOL, NOVI SAD, PETROVARADIN

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

25.10.2020 - 28.10.2020 

45 oseb

199,00 €

20254

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, pristojbine na Hrvaškem in v Srbiji, 2 polpenziona in 1 nočitev z zajtrkom v hotelu 3* v tro posteljnih sobah (TWC), večerja v restavraciji na Skadarliji, prispevek za Krušedol, vstopnina za Oplenac, nogometni stadion in Hišo cvetja, lokalni vodnik v Beogradu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 8,91 EUR.

Način plačila: 50EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.

CENA: 199 EUR (45 oseb), 219 EUR (40 oseb)

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan: sobota, 24. oktober              Slovenija– Beograd

Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah, vožnja na Hrvaško mimo Zagreba do hrvaško-srbske meje in naprej do BEOGRADA. Ob prihodu v srbsko prestolnico, eno najstarejših evropskih mest z bogato zgodovinsko preteklostjo, naredimo krožni ogled glavnih mestnih znamenitosti: največja pravoslavna cerkev sv. Sava, zvezni parlament, trg Republike, Narodno gledališče, Narodni muzej, … Nato se  sprehodimo do Terazij ter po vedno živahni Knez Mihajlovi ulici, kjer začutimo utrip sodobnega Beograda do Kalemegdana, parka s trdnjavo na robu starega mesta, ki leži na sotočju Save in Donave. Naše romanje bo tokrat obarvano ekumensko, tako bomo v eni od pravoslavnih cerkva priča pravoslavnemu bogoslužju. Dan zaključimo s sv. mašo v Plečnikovi cerkvi sv. Antona Padovanskega. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

2. dan: nedelja, 25. oktober             Beograd

Zajtrk. Zapeljemo se do nadškofijskega dvorca in stolnice, kjer imamo mašo in ogled lepih mozaikov v kapeli škofijskega dvorca, delo p. Marka Ivana Rupnika. V kolikor bo mogoče, se nam pri maši pridruži tudi nadškof in metropolit mons. Stanislav Hočevar. Prosto za samostojni potep po središču Beograda ter prosti čas za kosilo. Popoldan nadaljujemo z ogledom stadiona nogometnega kluba Crvena zvezda, poznanega kot beograjska Marakana. Še obisk Hiše cvetja s Titovo grobnico. Zvečer si privoščimo večerjo ob starogradskih pesmih v znanem boemskem delu Beograda na Skadarliji. Vrnitev v hotel in nočitev.

3. dan: ponedeljek, 26. oktober      Topola – Oplenac – Beograd

Po zajtrku se odpeljemo v osrčje pokrajine Šumadije do TOPOLE, kjer je bilo središče srbskega upora proti Turkom. Na hribu OPLENAC si ogledamomavzolej dinastije Karadjordjević in cerkev posvečeno sv. Juriju. Njena notranjost je okrašena z lepimi mozaiki, ki so kopije fresk iz mnogih srbskih samostanov in cerkva. Vožnja do NIŠA, drugega največjega srbskega mesta, središča jugovzhodne Srbije. Za nas je Nais/Naissus (kot se je Niš imenoval v rimskih časih) pomemben kot rojstno mesto Konstantina Velikega. Prvi krščanski rimski cesar je s socesarjem Licinijem leta 313 izdal milanski edikt, s katerim je po vsem cesarstvu razglasil versko svobodo. V Nišu in okolici je veliko pričevanj njegove burne preteklosti: turška trdnjava, starokrščanska kripta in nekropola iz 4. stol., Ćele-kula z vgrajenimi glavami padlih srbskih vojakov v bitki s Turki 1809. leta… Za konec obiščemo še obnovljeno katoliško župnijsko cerkev, ki jo je l. 2013 ob praznovanju 1700. obletnice milanskega edikta z mozaiki obogatil p. Marko Ivan Rupnik. Po maši povratek v hotel, večerja in nočitev.

4. dan: torek, 27. oktober      Beograd – Krušedol – Novi Sad – Petrovaradin – Slovenija

Po zajtrku vožnja v Vojvodino, pod Fruško goro, do samostana KRUŠEDOL, ki je bil zgrajen v 16. stol. in je še danes kulturno ter versko središče, saj so v cerkvi pokopane pomembne osebnosti srbske zgodovine. Ogled cerkve in zakladnice v kateri hranijo številne ikone in dragocene predmete. Vožnja v NOVI SAD. Glavno mesto Vojvodine leži ob reki Donavi in je obdano z bujnimi vinogradi, gozdovi in prostranimi polji. Večji del današnje podobe je dobilo v 19. stol. V njem se še zrcali vpliv avstroogrske kulture in sožitje stare srbske duhovnosti ter severnjaške uglajenosti. Maša v stolnici. Sprehod po mestnem središču z ogledom glavnih zanimivosti. Nad Donavo se na površini 112 ha razteza mogočna Petrovaradinska trdnjava iz 18. stol., ki je dobila naziv “Gibraltar ob Donavi”. Je eden izmed redkih tovrstnih ohranjenih spomenikov v Evropi, saj ima kar 16 km podzemnih hodnikov. Danes je trdnjava umetniško središče, kjer ne manjka številnih ateljejev, privlačnih galerij priznanih umetnikov, antikvariat, … Nadaljevanje vožnje na Hrvaško ter naprej mimo Zagreba v Slovenijo. V kraje odhoda prispemo v nočnih urah.