RIM, VATIKAN in ASSISI, 5 dni

Po Evropi

RIM, VATIKAN in ASSISI, 5 dni

 

5 dni

RIM, VATIKAN in ASSISI, 5 dni
RIM, VATIKAN in ASSISI, 5 dni
RIM, VATIKAN in ASSISI, 5 dni
RIM, VATIKAN in ASSISI, 5 dni
 

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

11.04.2018 - 15.04.2018 

45 oseb

389,00 €

18064

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in takse, avtobusna dovolilnica za center Rima, 4 polpenzioni v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnina v Vatikanske muzeje, prispevek za vstop v cerkev sv. Frančiška v Assisiju, duhovno in strokovno vodstvo, avdio guide sistem (slušalke), organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:vstopnina za katakombe in za vzpon na kupolo bazilike sv. Petra (cca. 15 EUR), enoposteljna soba 100 EUR.

Način plačila: 100 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Odstopnina:18 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Program potovanja:

1. dan: sreda, 11. april                   Slovenija – Assisi

Odhod avtobusa zgodaj zjutraj iz dogovorjenih krajev. Vožnja mimo Benetk po slikoviti Toskani in Umbriji v ASSISI, mesto sv. Frančiška in sv. Klare. Z ogledi pričnemo z obiskom najimenitnejše in najlepše stavbe, bazilike sv. Frančiška. Dve mogočni gotski cerkvi sta zgrajeni ena nad drugo, z lepimi freskamipa so ju obogatili znani umetniki: Giotto, Simeone Martini, Giunto, Pisano in drugi. V kripti pod glavno ladjo se nahaja svetnikov grob z njegovimi posmrtnimi ostanki. V njegovi bližini so relikvije njegovih štirih zvestih učencev, enemu izmed njih, sv. Rufinu je posvečena tudi stolnica. Po maši sprehod po ozkih mestnih ulicah, kjer si ogledamo glavni trg, lepe palače, ostanke Minervinega templja, baziliko sv. Klare, stolnico, ... Večerja in nočitev v hotelu.

 

2. dan: četrtek, 12. april                 Assisi – Rim

Zajtrk. Ustavimo se na ravnini pod mestom. V lepi, mogočni cerkvi Angelske Matere božje se nahaja kapelica Porcijunkula, Frančiškov najljubši prostor, saj je tukaj največ molil in premišljeval. Maša. Nadaljevanje poti v italijansko prestolnico RIM, kamor prispemo okoli poldneva. Z ogledi pričnemo na enem najlepših trgov Navona, ki slovi po svoji fontani posvečeni štirim rekam sveta in cerkvi sv. Neže, na sosednjem trgu pa stoji najbolje ohranjena zgradba antičnega Rima, Pantheon. Za konec dneva še sprehod po najbolj romantičnih rimskih trgih: na trgu Trevi kraljuje svetovno znana istoimenska fontana, nedaleč vstran pa se že stoletja bohoti Španski trg s španskimi stopnicami. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

 

3. dan: petek, 13. april                    Vatikan

Po zajtrku najprej obiščemo stara podzemna pokopališča - katakombe, kjer so našli pribežališče prvi kristjani. Sicer je ves preostanek dneva namenjen obisku VATIKANA, kjer nas bo sprejel tudi slovenski kardinal dr. Franc Rode, v kolikor zaradi neodložljivih obveznosti v tistem času ne bi bil odsoten. Po maši obisk Vatikanskih muzejev, kjer je na ogled kar 20.000 eksponatov: slike, skulpture, zemljevidi in druge umetnine. Med najpomembnejše spada Sikstinska kapela in Raffaelove sobane. Muzej letno obišče do 6 milijonov ljudi. Na mogočnem trgu z Bernninijevimi arkadami, obeliskom, apostolskimi palačami, … nas najbolj očara bazilika sv. Petra s svetnikovim grobom ter mnogimi znanimi umetninami, tukaj je pokopan tudi papež, sv. Janez Pavel II. Obiščemo še vatikanske grobnice, kdor želi pa si lahko za konec dneva še privošči pogled na Rim iz kupole cerkve sv. Petra, ki pričara lepoto in veličino večnega mesta še iz ptičje perspektive (doplačilo). Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

 

4. dan: sobota, 14. april                 Rim

Zajtrk. Dan pričnemo z ogledom »svetih stopnic, v baziliki sv. Janeza v Lateranu pa pristopimo k maši. Naše nadaljnje odkrivanje Rima je namenjeno obujanju spominov na antični Rim, čas, ko je bilo mesto prestolnica tega dela sveta, in njegovim najpomembnejšim spomenikom: Kapitol, Forumi, Kolosej, …V cerkvi sv. Petra v verigah se srečamo z velikim Michellangelom in njegovo mojstrovino Mojzesom. Za konec dneva se zapeljemo do bazilike sv. Pavla izven obzidja, ene izmed štirih patriarhalnih bazilik v Rimu, v kateri so v medaljonih prikazani portreti vseh dosedanjih papežev. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

 

5. dan: nedelja, 15. april                Rim – Slovenija

Zajtrk. Zadnji dan romanja pričnemo z mašo v baziliki Marije Velike (Snežne), kjer je v 9. stol. papež Hadrijan II. potrdil slovansko bogoslužje in verjetno je prav tu sv. Metod sprejel mašniško posvečenje. Poleg jaslic tam častijo prastaro podobo matere Božje, za katero pravijo, da jo je naslikal sv. Luka. Nato obiščemo atelje duhovne umetnosti Centro Aletti, ki ga že petnajst let vodi naš sonarodnjak p. Marko Ivan Rupnik. Pri svojem ustvarjanju, v umetnosti, išče stike med vzhodom in zahodom ter tako tradicijo zahodnoevropske in bizantinske mozaične umetnosti, prenaša v sodobno formo. Skupaj s sodelavci tega centra je izdelal številne mozaike po vsej Evropi, pa tudi v Siriji in ZDA. Njegova posebno odmevna dela so mozaiki v Fatimi, Lurdu in San Giovanni Rotondu. Po ogledu nas čaka le še vožnja proti domu. Mimo Bologne in Benetk se v kraj odhoda vrnemo v poznih

nočnih urah.