RIM in VATIKAN ob AD LIMINA

Po Evropi

RIM in VATIKAN ob AD LIMINA

 

3 dni

  

duhovno vodstvo: slovenski škofje

Prevoz

avtobus

Obisk na grobu apostolov v Rimu »Ad limina apostolorum« je dolžnost, ki je naložena škofom osebno in izhaja iz stare navade, ki jo je v današnji obliki z odlokom določil papež Pij X. (31. decembra 1909).

Dolžnost vključuje obvezo škofov obiskati grobove apostolov Petra in Pavla ter se predstaviti rimskemu papežu,

kar je izraz spoštovanja in škofovskega bratstva, dokaz vdanosti in pokorščine, ter hvaležnost apostolskemu sedežu za pomoč pri vodenju krajevne Cerkve.

Slovenski škofje bomo ta obisk opravili med 26. februarjem in 3. marcem 2018 in ob tej priložnosti bomo škofje skupaj maševali v štirih glavnih bazilikah (sv. Janez, sv. Pavel, Marija Snežna in sv. Peter). Da ne bi škofje somaševali brez vas vernikov, vas vabim da se nam pridružite.

 

msgr. Alojzij Cvikl DJ, mariborski nadškof metropolit

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

01.03.2018 - 03.03.2018 

45 oseb

229,00 €

1819

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in takse, avtobusna dovolilnica za center Rima, 2 polpenziona v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), avdio guide sistem (slušalke), vsi zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:vstopnina vzpon na kupolo bazilike sv. Petra (cca. 8 EUR), enoposteljna soba 50 EUR.

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Prijavnina:13 EUR na pogodbo.

Odstopnina:11 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

 

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Program potovanja:

1. dan: četrtek, 1. marec                Slovenija – Rim

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz Murske Sobote, Maribora, Celja, Ljubljane in Nove Gorice. Vožnja v Italijo ter naprej mimo Benetk, Bologne in Firenc v italijansko prestolnico RIM, kjer se srečamo s slovenskimi škofi. Romanje pričnemo s spovedjo in sveto mašo v baziliki sv. Pavla izven obzidja, eni izmed štirih patriarhalnih bazilik v Rimu. Na mestu kjer je sv. Pavel pretrpel mučeništvo, so zgradili prvo cerkev že v 4. stol., današnjo podobo pa je dobila po požaru v 19. stol. V njej so v medaljonih prikazani portreti vseh dosedanjih papežev. Po slovesnosti in ogledih vožnja do hotela, večerja in nočitev.

                       

2. dan: petek, 2. marec                           Rim

Zajtrk. Dan je namenjen ogledom najpomembnejših rimskih znamenitosti: bazilika sv. Janeza v Lateranu in "svete stopnice", v nadaljevanju pa nas čaka obujanje spominov na antični Rim, čas, ko je bilo mesto prestolnica tega dela sveta, in njegovim najpomembnejšim spomenikom: Kapitol, Forumi, Kolosej, …V cerkvi sv. Petra v verigah se srečamo z velikim Michellangelom in njegovo mojstrovino Mojzesom. Za konec dneva pa se zberemo pri sveti maši v baziliki Marije Velike imenovane tudi Marije Snežne, kjer je v 9. stol. papež Hadrijan II. potrdil slovansko bogoslužje in verjetno je prav tu sv. Metod sprejel mašniško posvečenje. Poleg številnih dragocenosti hranijo tukaj  ostanke betlehemskih jaslic in prastaro podobo Matere Božje, za katero pravijo, da jo je naslikal sv. Luka. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

 

3. dan: sobota, 3. marec                 Vatikan – Slovenija

Zajtrk in vožnja v VATIKAN. Na mogočnem trgu z Bernninijevimi arkadami, obeliskom, apostolskimi palačami, … nas najbolj očara bazilika sv. Petra s svetnikovim grobom ter mnogimi znanimi umetninami, tukaj je pokopan tudi papež sv. Janez Pavel II. Obiščemo še vatikanske grobnice, kdor želi pa si lahko privošči pogled na Rim iz kupole cerkve sv. Petra, ki pričara lepoto in veličino večnega mesta še iz ptičje perspektive (doplačilo). Po zaključni slovesni maši v baziliki sv. Petra, se poslovimo od naših škofov ter zapustimo italijansko prestolnico in se podamo na pot proti domu. V kraje odhoda se vrnemo v nočnih urah.