RIM in VATIKAN, Neapelj, Pompeji, Asissi

Po Evropi

RIM in VATIKAN, Neapelj, Pompeji, Asissi

 

5 dni

  

strokovno vodstvo: dr. Vinko Potočnik

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

31.05.2018 - 04.06.2018 

45 oseb

389,00 €

18067

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, avtobusna dovolilnica za center Rima,3 nočitve z zajtrkom in 1 polpenzion v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnina  v Vatikanske muzeje in vstopnina v Pompeje, lokalni vodnik v Pompejih (skupaj cca. 25 EUR), audio guide sistem (slušalke), zunanji ogledi po programu, strokovno vodstvo, organizacija in izvedba potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:enoposteljna soba 80EUR, večerje drugi, tretji in četrti večer romanja – pribl. 20 EUR/večerjo. Za omenjene skupne večerje se je potrebno odločiti ob prijavi.

Odstopnina:18 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Način plačila: 100 EURob prijavi, ostalo do 10 dni pred odhodom.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Program potovanja:

1. dan: četrtek, 31. maj                  Slovenija –Orvieto –Rim

Odhod avtobusa zgodaj zjutraj iz Maribora. Vožnja v Italijo ter naprej mimo Benetk, Bologne in Firenc do ORVIETA. Očarljivo Umbrijsko mesto na hribu je bilo v 16.stol. tudi papeška utrdba, prav papeži pa so mu dali poseben pečat, ki se je ohranil do danes. Ogled ene najlepših italijanskih katedral, zgrajene v 14. stol., ki jo krasi čudovito pročelje z mozaiki, velika barvna okna, kipi in reliefi, veličastna notranjost z lepimi oltarji in freskami, … Po kratkem ogledu  katedrale in njene okolice nadaljevanje poti v italijansko prestolnico RIM, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

2. dan: petek, 1. junij            Rim

Zajtrk. Z ogledi začnemo na Beneškem trgu, ki je dobil ime po palači nekdanje ambasade Beneške republike. S terase mogočnega spomenika Vittoriano imenovanega tudi Oltar domovine, se nam odpre pogled na ostanke antičnega mesta. Povzpnemo se na Kapitol, trg je zasnoval Michelangelo, od tam pa gremo čez antični Rim do Koloseja in cerkve Sveti Peter v verigah, kjer občudujemo Michelangelovo mojstrovino Mojzesa. Popoldan ogled enega najlepših trgov Navona, ki slovi po svoji fontani posvečeni štirim rekam sveta in cerkvi sv. Neže, na sosednjem trgu pa stoji najbolje ohranjena zgradba antičnega Rima, Pantheon. Za konec še sprehod po najbolj romantičnih rimskih trgih: na trgu Trevi kraljuje svetovno znana istoimenska fontana, nedaleč vstran pa se že stoletja Španski trg s španskimi stopnicami. Večerja v eni izmed restavracij. Vrnitev v hotel, nočitev.

 

3. dan: sobota, 2. junij         Pompeji – Neapelj – Rim

Po zajtrku vožnja proti jugu v POMPEJE. Ob izbruhu vulkana Vezuv leta 79 je mesto prekril vulkanski pepel in v tistem trenutku ustavil življenje. Arheologi še vedno odkrivajo to najbolje ohranjeno rimsko mesto, ki daje vpogled v način življenja, umetnost, trgovanje…pred skoraj 2000 leti. Po ogledu se zapeljemo v NEAPELJ, zelo vznemirljivo italijansko mesto, ki se razteza vzdolž istoimenskega zaliva. Kratek ogled nekaterih mestnih znamenitosti: grad Castel Nuovo, kraljeva palača - Palazzo reale, teater San Carlo, impozantni trg Piazza Plebiscito. Stolnica sodi med pomembnejša romarska središča v Italiji. Sprehod po osrednji ulici Via Roma, po starem delu in pozno kosilo v eni izmed restavracij.  Vrnitev v Rim, nočitev

 

4. dan: nedelja, 3. junij                  Vatikan –Rim

Zajtrk. Dopoldan je namenjen obisku VATIKANA. Začnemo z obiskom Vatikanskih muzejev, kjer je na ogled kar 20.000 eksponatov: slike, skulpture, zemljevidi in druge umetnine. Med najpomembnejše spada Sikstinska kapela in Raffaelove sobane. Muzej letno obišče do 6 milijonov ljudi. Na mogočnem trgu z Bernninijevimi arkadami, obeliskom in apostolskimi palačami posebej očarabazilikasv. Petra, največja krščanska cerkev na svetu, zgrajena nad grobom apostola Petra. Kdor želi si lahko privošči še pogled na Rim iz kupole cerkve sv. Petra, ki pričara lepoto in veličino večnega mesta (doplačilo). Popoldan se ustavimo v baziliki sv. Pavla izven obzidja, grajeno nad grobom apostola narodov. V njej so upodobljeni vsi papeži v nepretrgani zgodovini Cerkve. Za konec dneva pa se zapeljemo na Albanske griče v Frascati, od koder se ponudi čudovit pogled na Rim. Okolje, kjer so si gradili vile rimski mogočneži, slovi po živahnosti in odličnem belem vinu. Večerja v restavraciji. Vrnitev v hotel in nočitev.

 

5. dan: 4. junij,    Rim – Asissi – Slovenija

Po zajtrku zapustimo Rim in se zapeljemo v ASSISI, mesto sv. Frančiška in sv. Klare. Z ogledi pričnemo z obiskom najimenitnejše in najlepše stavbe, bazilike sv. Frančiška. Dve mogočni gotski cerkvi sta zgrajeni ena nad drugo, z izjemnimi freskamipa so ju obogatili znani umetniki, med njimi tudi Giotto. V kripti pod glavno ladjo se nahaja grob svetega Frančiška. Po maši (po želji ob zaključku potovanja) sprehod po ozkih mestnih ulicah, mimo glavnega trga, lepih palač, ostankov Minervinega templja, bazilike sv. Klare, ... Še postanek v baziliki Angelske Matere Božje. V njej stoji kapela Porcjunkula, kjer je sv. Frančišek zbral prve somišljenike in s tem osnoval frančiškanski red. Preostane le še vožnja domov, kamor prispemo v nočnih urah.