PRIMORJE in KRAS

Po Evropi

PRIMORJE in KRAS

 

3 dni

PRIMORJE in KRAS
PRIMORJE in KRAS
PRIMORJE in KRAS
PRIMORJE in KRAS
PRIMORJE in KRAS
PRIMORJE in KRAS
PRIMORJE in KRAS
 

SLOVENIJA, moja dežela

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

19.10.2020 - 21.10.2020 

40 oseb

175,00 €

2064

Cena vključuje:

ZA PRIJAVO DO 31. JULIJA VAM PODARIMO 30 EUR

za večdnevno romanje po vaši izbiri v letu 2021!

 

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine, 2 nočitvi z zajtrkom v hotelu 3/4* (dvoposteljne sobe, TWC), vsi zunanji ogledi po programu, vstopnina v Hrastovlje, obisk Šavrink, ogled istrske hiše, degustacija na vinski fontani, večerja, ogled Pliskovice s poznim kosilom, vstopnina v Kosolovelovo domačijo, vstopnina v Sečoveljske soline, obisk in degustacija v oljarni, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:enoposteljna soba 55 EUR.

Odstopnina: 13 EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

 

CENA:  195 EUR (40 oseb),  215 EUR (30 oseb) ter koriščenje turističnega bona v vrednosti 84 EUR (na osebo v dvoposteljni sobi)         

REDNA CENA: 279 EUR (40 oseb),  299 EUR (30 oseb)      

Program potovanja:

1. dan: Dekani  Hrastovlje – Gračišče – Marezige – Krkavče 

Odhod iz dogovorjenih krajev ter vožnja na Primorsko. Prvi postanek naredimo v DEKANIH, vasici z bogato kulturno dediščino, kjer nam domači župnik predstavi zgodovino cerkve in kraja. Maša v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja iz 15. stol., katere glavni oltar je nekoč krasila slika Matere božje, danes pa oltar dopolnjuje slika slikarja Toneta Kralja, ki je poslikal tudi prezbiterij. Nadaljevanje poti v tipično primorsko vasico HRASTOVLJE, ki naj bi dobila ime po številnih hrastih, ki so nekoč tu rasli. Največja znamenitost kraja je romanska cerkvica iz začetka 12. stol., ki sodi med najlepše kulturne spomenike in je tudi uvrščena na seznam svetovne kulturne dediščine. Nekoč je imela značaj utrdbe in stoji na skalni vzpetini nad vasjo. Obdaja jo obzidje in dva obrambna stolpa iz konca 16. stol. Notranjost je okrašena s freskami, ki prekrivajo vse stene. Poslikave segajo v leto 1490 in prikazujejo prizore iz stare in nove zaveze, najznamenitejša je upodobitev mrtvaškega plesa. Na griču nasproti cerkve stoji kip Šavrinke, delo kiparja Jožeta Pohlena. Vožnja v slikovito zaledje slovenske Istre v osrčje Šavrinskega gričevja. Obiščemo vasico GRAČIŠČE, ki velja za središče Šavrink. Med Črnim Kalom, Slavnikom, reko Dragonjo in morjem so nekoč živele Šavrinke, dekleta in žene, imenovane tudi jajčarice, ki so pred sto leti in več tovorile z oslički ali peš v Trst v košari jajca pobrana v notranjosti Istre. S tem so se ukvarjale vse do poroke, če pa je bila revščina velika tudi dlje. V Gračišču nas sprejmejo Šavrinke in Šavrini v njihovi noši ter nam s skeči, glasbo ter plesom predstavijo življenje v preteklosti. V vasi MAREZIGE stoji na razgledni ploščadi vinska fontana, kjer si privoščimo degustacijo refoška in terana. Od tod se nam ponudi krasen pogled na oranžno rdeče od sonca obarvan Koper ter okoliške vasice. KRKAVČE veljajo za eno najstarejših in najprivlačnejših vasi z značilno istrsko arhitekturo in strnjenimi kamnitimi hišami številnih zanimivih detajlov kot so klesani kamni, stopnišča, črna kuhinja ... Sprehod po ozkih ulicah do cerkve sv. Mihaela. V tradicionalni istrski hiši nas navduši etnološka zbirka, ki nas popelje v čas 19. in začetek 20. stol. V domači gostilni si privoščimo dobro večerjo. Vožnja do hotela in nočitev

2. dan: Oberšljan – Štanjel – Pliskovica – Tomaj

Zajtrk. Uvod  v današnja doživetja bo obisk romarske cerkve Device Marije Oberšljanske pri Komnu v osrčju Krasa, ki se v vsej svoji lepoti sveti na griču nad cesto. Njena posebnost je bila bula - cerkvena listina, s katero jo je papež Urban VIII. obdaroval z odpustki za vse čase. V prezbiteriju svetišča na glavnem oltarju kraljuje Marijin kip z Jezusom v naročju. Ta kip je nekaj edinstvenega na Slovenskem, narejen iz voska v naravni velikosti in oblečen v baročno oblačilo. Velika umetnina so tudi freske iz 18. stol. Po maši nas vodi pot mimo kraških vasic do ŠTANJELA enega najbolj slikovitih in najstarejših naselij na Krasu. Že v prazgodovini je na griču nastalo gradišče, na katerem so se utrdili Rimljani, v srednjem veku pa se je na prisojnih terasah razširilo naselje, ki so ga pozneje zaradi turških vpadov obdali z obrambnim obzidjem. Med kamnitimi hišicami se po ozkih vijugastih uličicah sprehodimo mimo cerkve Sv. Danijela do Kraške hiše, kjer se ustavimo pri kamnitem vodnjaku. Skozi zanimiv prehod pridemo v zelenje Ferrarijevega vrta, v Fabijanijevem parku pa si ogledamo še grad, ki ga oživljajo s številnimi kulturnimi prireditvami. Popotovanje nadaljujemo z obiskom vasice PLISKOVICA, obdane z bujnimi vinogradi, kjer pridelujejo najbolj prepoznavno sorto vina kraški teran. Vas je odličen primer sodelovanja vaščanov in dobre turistične ponudbe. Kamnosek nam predstavi delo s kamnom in svoje večkrat nagrajene izdelke, čebelarka pa v odlični predstavitvi prikaže svet čebel in njihove pridelke. Razkrije nam tudi posebnost kraškega medu, ki je zaradi podnebnih razmer suh in zrel, bogat z minerali in rudninami ter izrazite arome. Pokušina medu in medice. Sprehod do stare kraške domačije, ki je spremenjena v mladinski hotel. V bližnji tradicionalni gostilni nas pričakajo prijazni gostitelji in nam postrežejo s tipično lokalno pojedino, privoščimo pa si tudi degustacijo kraškega pršuta in terana. Preden zapustimo razgibano pokrajino se še ustavimo v vasici TOMAJ naKosovelovi domačiji. Tam je z družino prebival znani slovenski avantgardni pesnik Srečko Kosovel. V hiši lahko občudujemo delno ohranjene osebne predmete ter stanovanjsko opremo kraškega pesnika in njegove družine. Vrnitev v hotel, nočitev.

3. dan: Sečoveljske soline – Piran – degustacija oljčnega olja

Zadnji dan našega druženja preživimo na slovenski obali. V krajinskem parku SEČOVELJSKE SOLINE tik ob hrvaški meji se seznanimo s solinarstvom ter ročnim tradicionalnim pridobivanjem soli na Slovenskem. Po pismenih virih sodeč so Sečoveljske soline stare več kot sedemsto let, nekateri avtorji pa prisegajo, da so znatno starejše. Sprehod po solinah, ogled muzeja ter multivizijske predstavitve. Mimo Portoroža se zapeljemo v PIRAN, slikovito srednjeveško mesto na polotoku med Piranskim in Strunjanskim zalivom. Zametki današnjega mesta segajo daleč nazaj v 5. stol., ko je prvotno naselbino porušil hunski kralj Atila. V nadaljnjih stoletjih postane pomembno trgovsko in pomorsko središče, ki so mu Benečani vtisnili najmočnejši pečat. Iz tistih časov so v starem mestnem jedru ohranjene imenitne meščanske hiše, razkošne palače, cerkve, … Ustavimo se na Tartinijevem trgu, ki predstavlja srce mesta, ob kipu slavnega violinista in komponista G. Tartinija. Trg obkrožajo klasicistična cerkev sv. Petra, baročna hiša, Tartinijeva rojstna hiša, beneška stebra z drogom za zastave, vrata sv. Jurija, sodniška palača, občinska palača, loža, gotska hiša,..Po ozkih ulicah se povzpnemo do mogočne cerkve sv. Jurija, ki kraljuje nad mestom. Po maši si ogledamo njeno bogato opremljeno notranjost: slike holandskih in italijanskih slikarjev, lepe oltarje, cerkveno zakladnico in novi župnijski muzej. Na cerkveni terasi stojita še krstilnica in zvonik od koder se ponuja prekrasen razgled na mesto, tržaški zaliv ter na Alpe in Dolomite v ozadju. Sprehod do samostana sv. Frančiška, kjer domujejo patri minoriti. V cerkvi so ohranjene številne kiparske in slikarske umetnine, samostanski križni hodnik je velika mojstrovina iz 17. stol., v pinakoteki pa so na ogled imenitne slike beneških slikarjev. Jesen je čas, ko se v Istri obirajo oljke. Radi bi vam predstavili kako to poteka in zato obiščemo enega izmed večjih oljarjev v okolici Kopra. Po prikazu obiranja sledi ogled starih pripomočkov, oljarne in degustacija oljčnega olja. V večernih urah slovo od mediteranskega dela naše dežele in vožnja proti domu.