PRAGA, VELEHRAD, SVATA HORA in BRNO

Po Evropi

PRAGA, VELEHRAD, SVATA HORA in BRNO

 

3 dni

PRAGA, VELEHRAD, BRNO, SVATA HORA
PRAGA, VELEHRAD, BRNO, SVATA HORA
PRAGA, VELEHRAD, BRNO, SVATA HORA
PRAGA, VELEHRAD, BRNO, SVATA HORA
 

PRAGA, VELEHRAD, SVATA HORA in BRNO

Prevoz

avtobus

“Praga te nikoli ne izpusti iz svojega objema… kot bi ti dušo s kleščami ujela. Morali bi zanetiti požar na obeh straneh mesta, v Višegradu in Hradčanih, in mogoče takrat, bi ji bilo mogoče ubežati.” (iz pisma Franza Kafke prijatelju)

In še vedno je nekaj čarobnega v tem mestu, stoletja Evropi in svetu poznanem kot „Zlata Praga“. V osrčju Evrope skrito mesto kraljev ter drugih vladarjev, umetnikov in astronomov, je svojo čarobnost ohranilo skozi generacije obiskovalcev ter dajalo inspiracijo pesnikom in pisateljem, od Mozarta do Dvořáka, od Kafke do Klime. Naj ta čudežna moč Prage izvira iz njenega bogastva kulturne zgodovine in čudovite arhitekture ali pa iz značilnega uličnega vrveža številnih turistov in že pregovorno prijaznih domačinov, z vsemi svojimi aduti te mesto preprosto prevzame in očara. Praga, eden najbolj zaželenih ciljev turistov iz celega sveta, pa ni samo prestolnica srednjeevropske kulture, umetnosti in izjemne arhitekture, kjer se srečamo z Jožetom Plečnikom, Janom Husom, legendarnim Švejkom in mnogimi drugimi znanimi osebnostmi, je tudi mesto svetnikov: sv. Vida, Venčeslava, Janeza Nepomuka, sv. Ljudmile in hkrati mesto pomembnih romarskih cerkva, veličastnih spomenikov verskega življenja te lepe dežele.

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

27.04.2019 - 29.04.2019 (ZAGOTOVLJENO)

45 oseb

229,00 €

19182

 

11.06.2019 - 13.06.2019 (ZAGOTOVLJENO)

45 oseb

229,00 €

19181

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 2 polpenziona v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnine za ogled Loreta, bazilike sv. Vida in voden ogled samostana na Svati Hori, zunanji ogledi po programu, audio-guide sistem, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: enoposteljna soba 50EUR, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini TAS ELVIA: 6,55 EUR (za osebe starejše nad 75 let 9,82 EUR)

Odstopnina: 12 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina:15 EUR (na pogodbo).

Način plačila:50 EURob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

CENA: 229 EUR (45 oseb), 259 (35 oseb)

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Program potovanja:

1. dan: torek, 11. junij            Slovenija – Velehrad – Brno

Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja v Avstrijo ter naprej mimo Dunaja na Češko vse do VELEHRADA, največjega in najpomembnejšega božjepotnega središča Moravske. Brata Ciril in Metod sta prišla v te kraje že v 9. stol. in Velehrad je postal sedež Metodove metropolije ter prestolnica Velike Moravske. Slovanska apostola sv. Ciril in Metod sta zelo pomembna tudi za nas Slovence, saj sta širila krščansko oznanilo in uvedla bogoslužje v domačem jeziku. Veličastno baziliko in mogočno samostansko poslopje so zgradili cistercijani v 13. stol. V 18. stol. je cerkev dobila čudovito baročno opremo z velikim glavnim oltarjem iz carrara marmorja, ki ga krasijo lepi mozaiki in reliefi. V baziliki posvečeni Mariji Vnebovzeti ter sv. Cirilu in Metodu se udeležimo maše. V baziliki je za glavnim oltarjem tudi grob kardinala p. Tomaža Špidlika, ki ga krasi čudovit mozaik slovenskega umetnika patra Marka Ivana Rupnika.Nadaljevanje poti v BRNO in sprehod po starem mestnem središču moravske prestolnice ob vznožju slikovitega češko-moravskega gričevja. Grad Špilberk, gotska katedrala sv. Petra in Pavla, prostran Zelenjavni trg z lepim vodnjakom, imenitne palače in cerkve so zagotovo vredni ogleda. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

 

2. dan: sreda, 12. junij          Brno – Praga

Zajtrk in vožnja v PRAGO, eno najlepših evropskih prestolnic, ki nas očara s čudovitimi palačami, cerkvami in ulicami, ki še danes dihajo s tisto srednjeveško sapo kot takrat, ko se je imenovala zlata Praga. Mesto z več kot tisočletno zgodovino je kljub številnim nesrečam ohranilo podobo prestolnice naklonjene umetnosti. Najprej se zapeljemo na grič nad levim bregom Vltave in obiščemo zgodovinski kompleks Hradčane. Praški grad je že stoletja sedež čeških vladarjev, v znameniti gotski katedrali sv. Vida so grobovi čeških kraljev in svetnikov: sv. Vida mučenca iz obdobja preganjanja kristjanov pod cesarjem Dioklecijanom, sv. Janeza Nepomuka in sv. Venčeslava, tudi grob Barbare Celjske, v najpomembnejši romarski cerkvi Loreto se nahaja kopija Nazareške »svete hiše«, ... Sprehodimo se tudi po občudovanja vrednih grajskih dvoriščih in po znameniti »Zlati ulički.« Maša. V mestnem središču se ustavimo na slavnem Karlovem mostu iz katerega so vrgli v reko sv. Janeza Nepomuka, navduši nas mestni trg s številnimi lepimi palačami in mestno hišo na kateri občudujemo slavno astronomsko uro, spomenik Jana Husa, staro univerzo Carolinum, … V čudoviti Tynski cerkvi Marijinega vnebovzetja se ustavimo pri kipu sv. Cirila in Metoda ter se spomnimo blaženega škofa Slomška, saj je bila prav tukaj leta 1860 uvedena Slomškova bratovščina sv. Cirila in Metoda. Večerja in nočitev v hotelu.

 

3. dan: četrtek, 13. junij         Praga – Svata Hora – Slovenija

Zajtrk in vožnja v predel mesta imenovan Vinohradi. Slavni slovenski arhitekt Jožef Plečnik je pustil močan pečat v češki prestolnici, saj je na povabilo takratnega češkoslovaškega predsednika Masaryka tukaj deloval med letoma 1920 in 1935, ko je prenovil in vtisnil novo podobo sedežu čeških vladarjev gradu Hradčani ter se lotil gradnje mogočnega sakralnega objekta, ki sodi v sam vrh njegovega ustvarjanja, cerkve Srca Jezusovega v Vinohradih. Po maši zapustimo češko prestolnico in se zapeljemo na SVATO HORO, najstarejše in najpomembnejše romarsko središče Češke, kamor se vsako leto zgrinjajo množice vernikov. Na mestu, kjer danes stoji mogočen kompleks, naj bi prva kapela v čast Matere božje stala že leta 1260. Med vodenim ogledom po svetišču se ustavimo v romarskem muzeju, samostanu, kapeli Marije Magdalene, se sprehodimo preko osrednjega trga ter se povzpnemo po mogočnem stopnišču. Oglede zaključimo v baziliki posvečeni Marijinemu vnebovzetju, kjer na pozlačenem oltarju hranijo Marijin kip z detetom iz 14. stoletja. V zgodnjih popoldanskih urah zapustimo češko prestolnico in preostane nam le še pot nazaj proti domu, kamor prispemo v nočnih urah.