PRAGA

Po Evropi

PRAGA

 

4 dni

PRAGA
PRAGA
PRAGA
 

VELEHRAD, BRNO, SVATA HORA in GRADOVI JUŽNE ČEŠKE

Prevoz

avtobus

“Praga te nikoli ne izpusti iz svojega objema… kot bi ti dušo s kleščami ujela. Morali bi zanetiti požar na obeh straneh mesta, v Višegradu in Hradčanih, in mogoče takrat, bi ji bilo mogoče ubežati.”        (iz pisma Franza Kafke prijatelju)

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

05.07.2018 - 08.07.2018 (ZAGOTOVLJENO)

45 oseb

299,00 €

18181

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 2 polpenziona in 1 nočitev z zajtrkom v hotelih 3 in 4* (dvoposteljne sobe, TWC), večerja v pivnici v Pragi, vstopnine za voden ogled samostana s koncertom na Sveti Gori, Loreto, stare kraljeve palače, baziliko sv. Vida in Zlato uličko na Hradčanih, grad Hluboka, ogled z degustacijo v pivovarni, audio guide sistem (skupaj pribl. 45 EUR), vsi zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: enoposteljna soba 60EUR.

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Odstopnina:15EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Splošni pogoji so sestavni del programa.

Program potovanja:

1. dan: četrtek, 5. julij                 Slovenija – Velehrad – Brno

Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja v Avstrijo ter naprej mimo Dunaja na Češko vse do VELEHRADA, največjega in najpomembnejšega božjepotnega središča Moravske. Brata Ciril in Metod sta prišla v te kraje že v 9. stol. in Velehrad je postal sedež Metodove metropolije ter prestolnica Velike Moravske. Slovanska apostola sv. Ciril in Metod sta zelo pomembna tudi za nas Slovence, saj sta širila krščansko oznanilo in uvedla bogoslužje v domačem jeziku. Veličastno baziliko in mogočno samostansko poslopje so zgradili cistercijani v 13. stol. V 18. stol. je cerkev dobila čudovito baročno opremo z velikim glavnim oltarjem iz carrara marmorja, ki ga krasijo lepi mozaiki in reliefi. V baziliki posvečeni Mariji Vnebovzeti ter sv. Cirilu in Metodu imamo sv. mašo. V baziliki je za glavnim oltarjem tudi grob kardinala p. Tomaža Špidlika, ki ga krasi čudovit mozaik slovenskega umetnika patra Marka Ivana Rupnika.Nadaljevanje poti v BRNO in sprehod po starem mestnem središču moravske prestolnice ob vznožju slikovitega češko-moravskega gričevja. Grad Špilberk, gotska katedrala sv. Petra in Pavla, prostran Zelenjavni trg z lepim vodnjakom, imenitne palače in cerkve so zagotovo vredni ogleda. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

2. dan: petek, 6.julij                     Brno – Praga

Zajtrk in vožnja v PRAGO, eno najlepših evropskih prestolnic, ki nas očara s čudovitimi palačami, cerkvami in ulicami, ki še danes dihajo s tisto srednjeveško sapo kot takrat, ko se je imenovala zlata Praga. Mesto z več kot tisočletno zgodovino je kljub številnim nesrečam ohranilo podobo prestolnice naklonjene umetnosti. Najprej se zapeljemo na grič nad levim bregom Vltave in obiščemo zgodovinski kompleks Hradčane. Praški grad je že stoletja sedež čeških vladarjev, v znameniti gotski katedrali sv. Vida so grobovi čeških kraljev in svetnikov: sv. Vida mučenca iz obdobja preganjanja kristjanov pod cesarjem Dioklecijanom, sv. Janeza Nepomuka in sv. Venčeslava, tudi grob Barbare Celjske, v najpomembnejši romarski cerkvi Loreto se nahaja kopija Nazareške »svete hiše«, ... Sprehodimo se tudi po občudovanja vrednih grajskih dvoriščih in po znameniti »Zlati ulički.« Maša. Vožnja v predel mesta imenovan Vinohradi. Slavni slovenski arhitekt Jožef Plečnik je pustil močan pečat v češki prestolnici, saj je na povabilo takratnega češkoslovaškega predsednika Masaryka tukaj deloval med letoma 1920 in 1935, ko je prenovil in vtisnil novo podobo sedežu čeških vladarjev gradu Hradčani ter se lotil gradnje mogočnega sakralnega objekta, ki sodi v sam vrh njegovega ustvarjanja, cerkve Srca Jezusovega v Vinohradih. Za konec dneva pa nas čaka še pristno češko doživetje v eni od praških pivnic, kjer si ob večerji obvezno privoščimo še kozarec piva ali dva. Nočitev v hotelu.

3. dan: sobota, 7. julij                  Praga – Svata Hora

Po zajtrku se v mestnem središču ustavimo na slavnem Karlovem mostu iz katerega so vrgli v reko sv. Janeza Nepomuka, navduši nas mestni trg s številnimi lepimi palačami in mestno hišo na kateri občudujemo slavno astronomsko uro, spomenik Jana Husa, staro univerzo Carolinum, … V čudoviti Tynski cerkvi Marijinega vnebovzetja se ustavimo pri kipu sv. Cirila in Metoda ter se spomnimo blaženega škofa Slomška, saj je bila prav tukaj leta 1860 uvedena Slomškova bratovščina sv. Cirila in Metoda. Še prosti čas in že zapustimo češko prestolnico ter se zapeljemo na SVATO HORO, najstarejše in najpomembnejše romarsko središče Češke, kamor se vsako leto zgrinjajo množice vernikov. Na mestu, kjer danes stoji mogočen kompleks, naj bi prva kapela v čast Matere božje stala že leta 1260. Med vodenim ogledom po svetišču se ustavimo v romarskem muzeju, samostanu, kapeli Marije Magdalene, se sprehodimo preko osrednjega trga ter se povzpnemo po mogočnem stopnišču. Oglede zaključimo v baziliki posvečeni Marijinemu vnebovzetju, kjer na pozlačenem oltarju hranijo Marijin kip z detetom iz 14. stol. Še kratek koncert na novih orglah, kjer se prepričamo v akustičnost katedrale. Po maši nadaljevanje poti do hotela v Čeških Budejovicah, večerja in nočitev.

4. dan: nedelja, 8. julij                 Češke Budejovice – Hluboka – Slovenija

Po zajtrku in maši sprehod po starih ulicah tega srednjeveškega bisera, ki nas navduši s številnimi znamenitostmi: stolnica sv. Nikolaja, osrednji trg z lepimi meščanskimi hišami in mogočno Samsonovo fontano, ... pa tudi kakšno krono lahko zapravimo v umetniških trgovinicah, ki se skrivajo za zanimivimi fasadami. Češka je dežela piva in Češke Budejovice so eno njenih najpomembnejših pivovarskih mest, v kar se prepričamo med obiskom slovite pivovarne z degustacijo okusnega piva, ki sodi med najbolj znane na Češkem. Nadaljevanje poti do gradu HLUBOKA, ki kraljuje na visoki skalni ploščadi nad Vltavo. Njegova tudorska arhitektura je posneta po angleškem windsorskem gradu. Za zidovi skriva čudovito knjižnico, čitalnico, jedilnico in številne razkošno opremljene dvorane ter sobane, ki so pravi muzej pohištva in drugih umetnin. Preostane nam le še pot domov, kamor prispemo v nočnih urah.