POLJSKA - ŠLEZIJA

Po Evropi

POLJSKA - ŠLEZIJA

 

5 dni

  

WAMBIERZYCE, WROCLAW, GNIEZNO, NIEPOKALANOW, VARŠAVA

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

01.07.2020 - 05.07.2020 

45 oseb

379,00 €

20095

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 4 polpenzioni v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnine v samostan Krzeszow, Grad Ksiaz, cerkev v Wroclawu, opatija v Lubiazu in muzej Niepokalanov, zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: enoposteljna soba 100EUR,zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 8,91 EUR

Odstopnino v znesku17EUR vam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile  romanje morali odpovedati. Če se odločite zanj, mora biti vplačano skupaj z akontacijo. Vsako naknadno sklepanje zavarovanja je neveljavno. Ob predložitvi uradnega pisnega potrdila vam vrnemo vsa vplačila, obdrži se le plačilo zavarovanja, prijavnina in administrativni stroški. Če potnik ne prične potovanja na dan, ki je določen kot začetek potovanja in le tega pred začetkom ne odpove, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačil na osnovi plačane odstopnine.

Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

Način plačila: 50EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

CENA: 379 EUR (45 oseb), 429 EUR (35 oseb) 

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan: sreda, 1. julij               Slovenija – Wambierzyce – Klodzko                  

Odhod avtobusa iz Ljubljane v zgodnjih jutranjih urah, postanek za vstop potnikov v Celju in Mariboru. Nadaljevanje poti v Avstrijo mimo Dunaja na Češko ter mimo Brna in Hradec Kralove na Poljsko v WAMBIERZYCE. Prvi daljši postanek namenimo obisku ene najbolj priljubljenih in najstarejših Marijinih božjih poti na Poljskem. V imenitni baročni baziliki romarji častijo majhen Marijin kip z Jezusom v naročju. Po maši prisluhnemo zanimivemu zgodovinskemu opisu, ki sega daleč nazaj v 13. stol., ko se tukaj zgodi prvi čudež. Ker nas okolica svetišča z mnogimi kapelami, križevim potom in mogočnim stopniščem spominja na Jeruzalemski tempelj in Kalvarijo se je tega božjepotnega kraja oprijelo ime »Šlezijski Jeruzalem«. Po ogledih vožnja v KLODZKO. Med sprehodom po slikovitem srednjeveškem središču mesta, starega več kot tisoč let si ogledamo župnijsko cerkev Marijinega Vnebovzetja, mestno hišo, kamniti most sv. Janeza, ki velja za najstarejšega na Poljskem. Večerja in nočitev v hotelu.

2. dan: četrtek, 2. julij            Krzeszow – Grad Ksiaz – Swidnica– Wroclaw

Po zajtrku vožnja v KRZESZOW, kjer obiščemo znameniti cistercijanski samostan. Njegova največja dragocenost je cerkev Marijinega Vnebovzetja pravi evropski baročni biser. V njej se nahaja najstarejša podoba Marije na Poljskem - ikona Gospe Milosti. Leta 2004 je bil samostanski kompleks razglašen za  zgodovinski spomenik. Po ogledu in maši pot nadaljujemo do mogočnega gradu KSIAZ, ki velja za tretjega največjega na Poljskem. Nato se zapeljemo v bližnje SWIDNICE, kjer se ustavimo pri Cerkvi miru. Zgrajena je bila v 17. stol. po podpisu Westfalskega sporazuma ob  koncu 30 letne vojne. Mogočna lesena baročna cerkev je zaradi svoje pomembnosti vpisana v seznam Unescove kulturne dediščine. Vožnja v Wroclaw, večerja in nočitev v hotelu.

3. dan: petek, 3. julij              Wroclaw – Lubiaz – Gniezno

Po zajtrku se sprehodimo po WROCLAWU glavnem mestu Šlezije zgrajenem na več otokih na reki Odri. Že v rimskem času je bilo tukaj pomembno trgovsko mesto na znameniti jantarski poti, ki je tekla od Baltika v zahodno Evropo. Danes je Wroclaw zgodovinsko, gospodarsko, upravno in kulturno središče. Med sprehodom skozi staro mestno jedro lahko občudujemo raznolikost arhitekturnih slogov na mestnih stavbah, trgih in cerkvah. Ogledi: mogočna katedrala sv. Janeza Krstnika 13. – 15. stol., cerkev sv. Križa iz 14. stol., ki velja za eno najdragocenejših poljskih gotskih umetnin, najstarejši predel mesta Ostrovo Tunski, rotovž, univerza, narodna knjižnica… Na otočku sredi Odre pa še obiščemo krasno cerkev Marija na pesku. Maša. Pot nadaljujemo v LUBIAZ, kjer si ogledamo prvi cistercijanski samostan v Šleziji, ki velja za največji samostanski kompleks na Poljskem in enega največjih v Evropi. Sprehod skozi bogato opremljene samostanske prostore, knjižnico… Zaključimo v lepi samostanski cerkvi posvečeni Devici Mariji. Še nekaj prostega časa in že smo na poti v Gniezno prvo zgodovinsko prestolnico Poljske. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: sobota, 4. julij             Gniezno – Niepokalanow – Varšava

Po zajtrku se zapeljemo v središče GNIEZNA, ki velja tudi za sedež prve nadškofije na Poljskem. Skozi slikovito staro mestno jedro se sprehodimo do stolnice zgrajene okoli leta 1000, ki je posvečena sv. Adelbertu škofu in mučencu v kateri hranijo njegove relikvije. Med drugimi izjemnimi umetninami krasijo cerkev tudi znamenita romanska bronasta vrata iz 12. stol. Nadaljevanje vožnje v NIEPOKALANOW. Na podarjenem ozemlju blizu Varšave je sv. p. Maksimiljan Kolbe pred II. sv. vojno zgradil barakarsko naselje, iz katerega je kasneje nastal samostan bratov minoritov. Poimenoval ga je Mesto Brezmadežne. V takrat moderni tiskarni so tiskali časopis Vitez Brezmadežne, ki se je razširil v vse evropske dežele in tudi na Japonsko. Po maši si ogledamo muzej sv. Maksimilijana, staro leseno kapelo, eno prvih samostanskih zgradb, pokopališče ter radijsko in gasilsko postajo. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

5. dan: nedelja, 5. julij           Varšava – Slovenija

Po zajtrku in maši ogled poljske prestolnice VARŠAVE, ki je bila med II. sv. vojno skoraj v celoti porušena in po njej lepo obnovljena. Stari del mesta je odličen primer sožitja vrednot preteklosti s potrebami sedanjosti in je na seznamu kulturne dediščine. V starih meščanskih zgradbah so zapeljive umetniške galerije, restavracije, obrtniške delavnice... Sprehodimo se do Grajskega trga, kjer stoji impozanten kip kralja Sigismunda III., ki je v 17. stol. prenesel sedež glavnega mesta Poljske iz Krakova v Varšavo. Ogled glavnih znamenitosti: katedrala sv. Janeza Krstnika, kraljevi grad, palača kulture, park Lazienki z znamenito palačo na vodi, spomenik slavnega poljskega skladatelja Chopina čigar srce hranijo v cerkvi Svetega Križa, palača Belvedere, kip znanstvenika in astronoma Nikolaja Kopernika… Še nekaj prostega časa, nato slovo od Varšave in povratek proti domu. Mimo Ostrave, Brna in Dunaja se v kraje odhoda vrnemo v jutranjih urah naslednjega dne.