NORMANDIJA IN BRETANJA

Po Evropi

NORMANDIJA IN BRETANJA

 

7 dni

NORMANDIJA IN BRETANJA
NORMANDIJA IN BRETANJA
NORMANDIJA IN BRETANJA
NORMANDIJA IN BRETANJA
NORMANDIJA IN BRETANJA
 

Prevoz

avtobus

Lisieux- sv. Terezija Deteta Jezusa, Mont-St.-Michel– ena najstarejših evropskih božjih poti, Chartres– znamenita gotska romarska katedrala, Nevers– sv. Bernardka Soubirous, Paray Le Monial– sv. Marjeta Marija Alacoque, Arssur Formans – sv. Janez Marija Vianey arški župnik

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

08.07.2019 - 14.07.2019 

45 oseb

699,00 €

1928

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: prevoz z visokoturističnim avtobusom, cestnine, predornine in parkirnine, 6 x  pol penzion, v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnine: samostan Mont St. Michel, muzej v Bayeuxu in Aromanches, katedrala Chartres, samostan Nevers, muzej Ars-Sur-Formans, vsi zunanji ogledi po programu, strokovno in duhovno vodstvo, organizacija in nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini TAS ELVIA: 11,22 EUR (za osebe starejše nad 75 let 16,83 EUR), enoposteljna soba 150EUR.

Odstopnina:35EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

Način plačila: 100EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

CENA: 699 EUR (45 potnikov), 729 EUR (40 potnikov); 759 EUR (35 potnikov); 789 EUR (30 potnikov)

Program potovanja:

1. dan: ponedeljek, 8. julij                               Slovenija – Metz     

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz Maribora s postanki za vstop v Celju in Ljubljani. Vožnja skozi karavanški predor v Avstrijo in naprej po Nemčiji mimo Münchena, Stuttgarta in Saarbrückena v Francijo. Proti večeru prispemo v METZ, danes pomembno trgovsko in univerzitetno središče ob reki Mozele. Staro mestno središče še danes ponuja srednjeveški videz z značilnimi arkadnimi hišami med katerimi izstopa mogočna katedrala, vrhunska mojstrovina gotske arhitekture. V kolikor bo čas dopuščal si jo ogledamo. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: torek, 9. julij                         Metz – Lisieux – Honfleur – Caen

Zajtrk in nadaljevanje poti po vinorodni Šampanji mimo Reimsa in Amiensa v Normandijo. To slikovito severno francosko pokrajino so v 9.stol. osvojili Normani, po katerih je dežela dobila ime. V popoldanskem času prispemo v LISIEUX, rojstni kraj sv. Terezije Deteta Jezusa, ki je takoj za Lurdom najbolj obiskan romarski kraj v Franciji. Obiščemo karmeličanski samostan, kamor je vstopila Terezija kot petnajstletna deklica in tukaj tudi umrla. Njen grob se nahaja v samostanski cerkvi, kjer obudimo spomin na redovnico, ki je bila zaradi svojih kreposti leta 1925 razglašena za svetnico in kasneje za zavetnico misijonov in drugo zavetnico Francije. Na griču nad mestom stoji mogočna bazilika zgrajena iz belega marmorja, posvečena svetnici. Gradili so jo kar 25 let in sprejme več kot 5000 vernikov. Po maši se zapeljemo preko 2 km dolgega mostu Pont de Normandie, ki je vrhunski dosežek sodobne mostogradnje. Prispemo na obalo atlantskega oceana do HONFLEURA, enega izmed najprivlačnejših mest v Normandiji. Iz tega nekoč pomembnega pristanišča so v preteklosti v širni svet odplule mnoge pomembne odprave. Kratek sprehod po vedno živahnih ulicah in obali z ogledom zanimive lesene mornariške cerkve. Večerni prihod v Caen, namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan: sreda, 10. julij         Caen – Arromanches in obala izkrcanja – Bayeux      

Zajtrk. CAEN, glavno mesto Spodnje Normandije dolguje svojo pomembnost Viljemu Osvajalcu in ženi Matildi, ki sta v mestu ustanovila vsak svojo opatijo ter cerkvi St.-Etienne in la Trinité. Obe odlikuje odlična normansko romanska arhitektura. Po maši obiščemo kraje kjer se je 6. junija 1944 zgodila odločilna invazija zavezniških sil na normandijsko obalo imenovana dan D.

Vožnja ob obali Cote D´Nacre po sloviti Omaha Beach skozi St. Laurent; Coleville, Vierville sur Mer… Prihod v BAYEUX, mesto ki so ga kot prvega osvobodili zavezniki. Ogledamo si mogočno katedralo zgrajeno v gotskem slogu in v mestnem muzeju znamenito tapiserijo kraljice Matilde. Na tej 70 m dolgi edinstveni umetnini na svetu lahko občudujemo prizore iz normanskih osvajalskih pohodov, bitke pri Hastingsu, način življenja, oblačenja in vojskovanja v tistem času. Le še kratka vožnja v mestece ARROMANCHES, ki je v času zavezniške invazije na normandijsko obalo odigralo izjemno pomembno vlogo. Dnevno se je preko tega pristanišča z imenom Port Winston prepeljalo več kot 9000 ton razne vojaške opreme. Ogledamo si ostanke ogromnih betonskih pomolov, po želji pa tudi obiščemo zanimiv vojaški muzej, v katerem se preko multivizije spremlja celoten potek zavezniškega izkrcanja v Normandiji. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

4. dan: četrtek, 11. julij           Caen – Mont-Saint-Michel – St. Malo – Cote d´Emeralde

Po zajtrku nas pot vodi po razgibanem normandijskem podeželju, mimo starodavnega Avranchesa, do zaliva St. Malo, kjer na bretonski meji, na skalnatem otočku 70 m visoko nad morsko gladino, kraljuje mogočen benediktinski samostan MONT–SAINT–MICHEL. Zaradi izjemno slikovite lege, bogate zgodovinske preteklosti in arhitekture se prišteva med največja čudesa zahodnega sveta, poznan pa je tudi po vzdevku »čudež narave«, predvsem zaradi razlike med plimo in oseko, ki znaša kar 14 metrov. Kip nadangela Mihaela na vrhu visokega zvonika samostanske cerkve in mogočno obzidje, ki obdaja vasico, naredita na popotnika izjemen vtis. Nastanek samostana je povezan z ljudskim izročilom, ki pravi, da se je škofu Aubertu iz bližnjega Avranchesa prikazal nadangel Mihael in mu naročil naj na skalnatem otoku pozida kapelo. To naročilo je izpolnil pred natanko 1310 leti (709 leta), ki ga štejemo kot predhodnico današnje mogočne opatije  samostana in cerkve sv. Mihaela. Romarji so začeli prihajati v velikem številu od vsepovsod in tako je ostalo vse do danes. Ogledamo si samostansko cerkev, križni hodnik, refektorij, dvorano za romarje…Na voljo bo tudi dovolj prostega časa za sprehod po mogočnem obzidju, nakup spominkov in okrepčilo z znamenito »omleto matere Poulard«.

Popoldne prispemo v Bretanjo in najprej obiščemo pristaniško mesto ST. MALO z dolgo in ponosno zgodovino pomorskih raziskovalcev, trgovcev, gusarjev. Središče tega slikovitega mesta, ki ga še vedno skoraj poponoma obdaja morje in je izjemna redkost v Franciji, je z mogočnih obzidjem obdana trdnjava pri vhodu v pristanišče. Sledi nepozabno doživetje, vožnja ob Smaragdni obali, ki jo krasijo lepe peščene plaže s kristalno čistim morjem nad katerim se dvigujejo ogromne skalnate pečine. Pogledi ki jemljejo dih. Enega najlepših prizorov smo deležni na skalnati obali med srednjeveškima mestecema Fort de la Latte in Cap Frenel. Še vožnja do hotela, večerja in nočitev.

5. dan: petek, 12. julij                      Vitre – Chartres            

Zajtrk. Pot nas pelje proti jugu Bretanje mimo nekdanje bretonske prestolnice Rennes do mesteca VITRE ob reki Vilaine. Staro mestno jedro se stiska ob vznožju srednjeveškega gradu, ki ga krasijo lepi stolpiči in zaradi slikovitosti velja za najlepše zgodovinsko mesto v Bretanji. Sprehod in čas za okrepčilo, ter nadaljevanje vožnje mimo Le Mansa svetovno znanega po avtomobilskih dirkah nazaj v Normandijo do mesta CHARTRES, ki se ponaša z najlepšo gotsko katedralo v Franciji. V njej hranijo relikvijo, oblačila Device Marije, zato je postala že v srednjem veku ena najbolj obiskanih romarskih cerkva v Evropi. V 13.stol. so jo okrasili z lepimi kipi in veličastnimi barvnimi okni. Kljub burnim časom se je ohranila vse do današnjih dni ter predstavlja izjemno mojstrovino, ki je pod zaščito Unesca. Po maši in ogledu katedrale vožnja do hotela, večerja in nočitev.

6. dan: sobota, 13. julij           Chartres – Nevers – Paray le Monial

Zajtrk. Nadaljevanje vožnje po Burgundiji, ki v svetu ne slovi le po vrhunskih vinih ampak tudi po čudoviti naravi, bogati zgodovinski preteklosti in mnogih gradovih. Prispemo v mesto NEVERS, kjer je v tamkajšnjem samostanu St. Gildard po hudem trpljenju pred 140 leti (leta 1879) umrla sv. Bernardka Soubirous, Marijina izvoljenka iz Lurda. Njeno nestrohnjeno telo počiva v steklenem sarkofagu v samostanski cerkvi. Maša. Po ogledu Bernardkinega muzeja nadaljevanje poti nadaljevanje v PARAY-LE-MONIAL, romarsko središče častilcev Srca Jezusovega. V tukajšnjem samostanu je živela sv. Marjeta Marija Alacoque začetnica čaščenja Srca Jezusovega. Obiščemo njen grob v samostanski kapeli in si zatem ogledamo mogočno romansko baziliko iz 11.stol. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

7. dan: nedelja, 14. julij                    Ars – sur Formans – Slovenija

Po zajtrku se zapeljemo v vasico ARS-SUR-FORMANS,kjer je deloval arški župnik sv. Janez Maria Vianney. Letos se spominjamo 160 letnice smrti tega velikega svetnika. V romarski cerkvi ob njegovem grobu imamo mašo, zatem pa obiščemo župnišče-muzej in podzemno baziliko. Še spominski posnetek in že smo na poti proti domu. Vožnja mimo Lyona in skozi predor pod Mont Blancom v Italijo ter naprej mimo Torina, Milana in Benetk v Slovenijo. V kraje odhoda se vrnemo v poznih večernih urah.