MILANO in TORINO

Po Evropi

MILANO in TORINO

 

4 dni

MILANO in TORINO
MILANO in TORINO
 

SACRA DI SAN MICHELE, OROPA in BOROMEJSKI OTOKI

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

13.06.2019 - 16.06.2019 (ZAGOTOVLJENO)

45 oseb

359,00 €

1929

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in takse, 3 polpenzioni v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), zunanji ogledi po programu, slušalke za poslušanje razlage vodnika v milanski stolnici, opatija Sacra di San Michele, ladja na boromejske otoke, grad Isola Bella in vodenje po otoku, ogled rižarne, vstopnina v baziliki Superga, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV. 

Možna doplačila: zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini TAS ELVIA: 8,91 EUR (za osebe starejše nad 75 let 13,36 EUR), enoposteljna soba 75EUR, vzpon na streho milanske stolnice: po stopnicah 3,5 EUR in z dvigalom 6 EUR.

Odstopnino v znesku 19 EURvam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile potovanje morali odpovedati. Če je potovanje zavarovano, vam vrnemo vplačani znesek, obdržimo le plačilo zavarovanja in administrativne stroške. Če se odločite zanj, mora biti vplačano hkrati z akontacijo.

Prijavnina:15 EUR (na pogodbo).

Način plačila: 100EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

359 EUR (45 potnikov), 379 EUR (40 potnikov), 399 EUR (35 potnikov)

Program potovanja:

1. dan: četrtek, 13. junij         Slovenija– Milano

Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah z dogovorjenih krajev ter vožnja v Italijo mimo Benetek in Brescie v prestolnico Lombardije MILANO, pomembno gospodarsko, znanstveno in kulturno središče severne Italije. Drugo največje italijansko mesto se ponaša z izjemno zgodovinsko preteklostjo, mnogimi umetninami in pomembnimi osebnostmi, ki so tukaj živele: sv. Karel Boromejski, sv. Ambrož, člani rodbine Sforza, … Kulturnih in drugih znamenitosti je v mestu toliko, da je nemogoče vse obiskati v nam odmerjenem času, zato si ogledamo tiste najpomembnejše. Mednje vsekakor spada znamenita katedrala, ki je odigrala pomembno vlogo pri soustvarjanju katoliške tradicije, prispevala k izjemni glasbeni dediščini Cerkve, ter postala eden od prepoznavnih spomenikov gotske arhitekture. Ponaša se z 108 m visokim zvonikom, množico stolpičev ter neštetimi kipi, zato vzpon na njeno streho in razgled na mesto z okolico predstavlja prav posebno doživetje. Sledi sprehod skozi galerijo Vittorio Emanuele II. do znamenite operne hiše »Alla Scala« in nato obisk bazilike Sant' Ambrogio, najodličnejše milanske cerkve, ki jo je leta 379. postavil sv. Ambrozij, prvi milanski škof in zavetnik mesta. Današnjo podobo je dobila v 12. stol., njeno notranjost krasi nešteto dragocenosti, v kripti pa se nahaja grob sv. Ambroža. Maša. Za konec še zunanji ogled mogočnega gradu Castello Sforzesco, ki so ga zgradili Viscontiji, srednjeveški vladarji Milana, povečali pa nasledniki, družina Sforza. Vožnja do hotela v okolici Novare, večerja in nočitev.

2. dan: petek, 14. junij          Sacra di San Michele – Torino

Po zajtrku se vožnja do opatije SACRA DI SAN MICHELE – monumentalni kompleks, znamenit po spektakularni legi na vrhu hriba nad vhodom v dolino Susa, od koder je prečudovit razgled. Spada med najznamenitejše opatije v severni Italiji ter večje komplekse romanske arhitekture v Evropi. Začetki opatije segajo v 10. stol. in ležijo na še starejših temeljih iz dobe Langobardov, večina stavbnega kompleksa pa je nastala do 13. stol. V nadaljevanju vožnja v središče Piemonta TORINO. Prva prestolnica združene Italije slovi kot pomembno kulturno, umetniško in gospodarsko središče pokrajine. Tukaj sta živela in delovala predvsem med mladimi, bolnimi in zavrženimi dva velika moža: Don Bosco, ustanovitelj salezijancev in Jožef Cotollengo, ki je dal zgraditi Malo hišo božje previdnosti, ustanovo v kateri najdejo pomoč tisočeri nesrečniki. Najprej obisk stolnice iz leta 1498, posvečene sv. Janezu Krstniku, zavetniku mesta. V kapeli sv. Sindome, ki jo je kar šestindvajset let oblikoval in leta 1683 dokončal arhitekt Guarini, imajo na ogled platneno rjuho ali »sveti prt«-repliko, v katerega bi naj bilo po izročilu zavito Jezusovo truplo. Originalni prt razstavijo le vsakih nekaj let. Po ogledu sprehod skozi mestno središče med lepimi palačami, muzeji, galerijami, kraljevim gradom in mnogimi cerkvami do salezijanske cerkve Marije Pomočnice, kjer obiščemo grob sv. Janeza Bosca. Maša. Ogled svetišča Marije Tolažnice, najstarejše stavbe v Torinu, v kateri je veliko dragocenosti, med njimi ikona Marije Tolažnice. Za konec se povzpnemo še na grič Superga, kjer stoji istoimenska baročna bazilika iz leta 1731. Po zaobljubi jo je dal zgraditi kralj Vittorio Amedeo II. in je posvečena Devici Mariji. V kripti je grobnica savojske kraljeve družine, v kateri so pokopani kralji, kraljice in princi. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: sobota, 15. junij         Oropa – riževa polja – Vercelli

Po zajtrku vožnja v osrčje pogorja Alpe di Hera, kjer na višini 1200 m leži skrita med alpskimi vršaci OROPA, ena najstarejših Marijinih božjih poti v Evropi. Ogled ogromnega romarskega kompleksa, ki ga letno obišče skoraj milijon romarjev iz vseh koncev Evrope. Izročilo pravi, da je Marijin kip prinesel iz Svete dežele škof sv. Evzebij in tukaj ustanovil puščavniško skupnost. V 13. stol. so zgradili prvo majhno cerkev, ko je le ta zaradi vedno večjega števila romarjev postala premajhna, so leta 1600 zgradili novo triladijsko, vanjo pa so pod mogočno kupolo postavili Evzebijevo kapelo s čudodelnim kipom »črne oropske Matere božje«. Po maši si ogledamo »staro innovo baziliko« z mogočno 81 m visoko kupolo, ter galerijo zahvalnih slik in predmetov. Slovo od čudovitega gorskega svetišča in vožnja v Padsko nižino, ki kot žitnica Evrope, slovi tudi po neskončnih riževih poljih. Dolga tradicija gojenja riža sega v Italiji že v 15. stol., med drugim je gojenje riža ob reki Pad spodbujal tudi slavni Leonardo da Vinci, ki je tukaj zasnoval gradnjo namakalnih kanalov. Med vožnjo med riževimi polji se ustavimo v eni od znanih rižarn, kjer si ogledamo postopek predelave riža. Obiščemo tudi eno pomembnejših severnoitalijanskih središč pridelave riža, mesto VERCELLI. Mesto krasi kar nekaj čudovitih cerkva, med katerimi so domačini še posebej ponosni na baziliko sv. Andreja iz 13. stol., ki je z mešanico romanike in gotike, svojevrsten arhitekturni biser. Sprehod skozi staro mestno jedro, ogled glavnih znamenitosti in prosto za kavico. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

4. dan: nedelja, 16. junij        Arona – Stresa – Boromejski otoki – Slovenija

Zajtrk. Vožnja do ARONE, turističnega mesta na južni obali najdaljšega italijanskega jezera Maggiore. Na hribu nad mestom kraljuje mogočen 35 m visok kip sv. Karla Boromejskega. Za tiste, ki nimajo vrtoglavice bo vzpon do svetnikovega nosu prav posebno doživetje, saj bodo uživali ob krasnem razgledu na jezero in slikovito okolico. Maša. Pot nadaljujemo do STRESE, najbolj mondenega letovišča ob jezeru Maggiore od koder se z ladjo popeljemo na Boromejske otoke. Na Isoli Belli si ogledamo baročni grad družine Borromeoin čudovite terasaste vrtove z bujnim cvetjem med katerimi se sprehajajo živopisani pavi.Mimo majhnega »otoka zaljubljencev« se zatem pripeljemo na »otok ribičev« - Isola dei Pescatori. Slikovita ribiška vasica je vse do danes ohranila svojo značilno podobo. V starih hišah so majhne trgovine in gostilne z bogato ponudbo odlične hrane. Še prosto za okrepčilo in potep po živahnih uličicah, nato pa se odpravimo na pot proti domu. V domače kraje se vrnemo v nočnih urah.