MAKEDONIJA in SRBIJA

Po Evropi

MAKEDONIJA in SRBIJA

 

6 dni

SRBIJA, MAKEDONIJA in KOSOVO
SRBIJA, MAKEDONIJA in KOSOVO
SRBIJA, MAKEDONIJA in KOSOVO
SRBIJA, MAKEDONIJA in KOSOVO
SRBIJA, MAKEDONIJA in KOSOVO
SRBIJA, MAKEDONIJA in KOSOVO
SRBIJA, MAKEDONIJA in KOSOVO
SRBIJA, MAKEDONIJA in KOSOVO
 

Po poteh sv. Mati Terezije in častitljivega Božjega služabnika škofa Janeza Frančiška Gnidovca

Prevoz

avtobus

»Naš škof Gnidovec je bil svetnik. Vsi smo ga klicali s tem imenom. Bil je pravi duhovnik po Jezusovem Srcu; blagega in ponižnega srca. Ko sem odhajala v misijone, je zame maševal, obhajal me je, me blagoslovil in rekel: ›V misijone greste. Dajte Jezusu vse, samo Zanj živite, bodite samo Njegova, samo Njega ljubite, samo Zanj se žrtvujte. Naj vam bo Jezus vse v vašem življenju.‹  Prepričana sem, da prosi zame in da imam v njem pri Jezusu zaščitnika.«

sv. Mati Terezija

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

17.06.2019 - 22.06.2019 (ZAGOTOVLJENO)

45 oseb

449,00 €

19251

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 4 polpenzioni in 1 nočitev z zajtrkom v hotelih 3* in 4* (dvoposteljne sobe, TWC), večerja v restavraciji, obisk vinske kleti in degustacija vina, vse vstopnine po programu, avdio guide sistem (slušalke), duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: enoposteljna soba 100EUR, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini TAS ELVIA: 11,22 EUR (za osebe starejše nad 75 let 16,83 EUR)

Način plačila: 100 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Odstopnina:20EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

Splošni pogoji so sestavni del programa.

Za potovanje je potrebna veljavna osebna izkaznica ali potni list.

CENA: 449 EUR (45 oseb), 499 (35 oseb)                                                                    

Cena je izračunana novembra 2018.

Program potovanja:

1. dan:ponedeljek, 17. junij             Slovenija – Beograd

Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah in vožnja na Hrvaško ter naprej mimo Zagreba preko Slavonije v Srbijo, do BEOGRADA. Popoldne namenimo odkrivanju znamenitosti srbske prestolnice, enega najstarejših evropskih mest z bogato zgodovinsko preteklostjo: trdnjava Kalemegdan, Konak kneginje Ljubice, največja pravoslavna cerkev sv. Sava, zvezni parlament, trg Republike, Terazije, Narodno gledališče, Narodni muzej, vedno živahna Knez Mihajlova ulica, kjer začutimo utrip sodobnega Beograda, … Zapeljemo se še do nadškofijskega dvorca in stolnice, kjer imamo mašo in ogled lepih mozaikov v kapeli škofijskega dvorca, delo p. Marka Rupnika. Po vseh ogledih si za konec dneva privoščimo večerjo ob starogradskih pesmih v znanem boemskem delu Beograda na Skadarliji. Nočitev v hotelu.

2. dan: torek, 18. junij                      Beograd – Skopje

Po zajtrku vožnja na jug proti Makedoniji, do SKOPJA, prestolnice Republike Makedonije in hkrati njenega največjega mesta, kjer se je rodila velika dobrotnica in Nobelova nagrajenka za mir sv. Mati Terezija in od koder jo je v misijone poslal svetniški škof Gnidovec. Ogled glavnih znamenitosti pričnemo v orientalskem delu mesta, ki je dobil današnjo podobo v 16. in 17. stol. in je v tistem času veljal za najbogatejše trgovsko središče na Balkanu: skopska čaršija, Kuršumli ban, Daut-pašin haman, javno kopališče iz 16. stol, Begova džamija, znamenit kamniti most čez reko Vardar, pravoslavna cerkev sv. Spasa, … Ogled mesta zaključimo na glavnem trgu pri spomeniku sv. Materi Tereziji, ki stoji na mestu nekdanje cerkve, kjer je bila krščena. Njene rojstne hiše danes ni več, so pa v neposredni bližini kraja, kjer je nekoč stala, uredili muzej, ki si ga ogledamo in kjer imamo sv. mašo. Večerja in nočitev v hotelu.

3. dan: sreda, 19. junij                     Skopje – Kavadarci – Strumica

Po zajtrku maša v skopski stolnici Srca Jezusovega, kjer je deloval škof Gnidovec, potem ko je leta 1934 sedež škofije preselil iz Prizrena v Skopje. Vožnja po dolini reke Vardar, mimo Veleša, v pokrajino Tikveš, ki je znana kot največji vinorodni okoliš v jugovzhodni Evropi. Makedonska vina v zadnjem času močno pridobivajo na kvaliteti in tudi veljavi, zato se o kakovosti tamkajšnje žlahtne kapljice prepričamo v eni od vinskih kleti v okolici mesta KAVADARCI. Po nadaljujemo po makedonskem podeželju v STRUMICO, največje mesto vzhodne Makedonije in eno najpomembnejših kulturnih in ekonomskih središč Makedonije. V okolici gojijo mak, bombaž, tobak, sezam in anis – zelišče iz katerega izdelujejo znamenito mastiko. Strumica se je v starem veku imenovala Astraion (mesto zvezd), v mestu in njegovi okolici pa se nahajajo številne cerkve, samostani in kulturno zgodovinski spomeniki iz različnih obdobij. Ogled mesta ter obisk samostana Matere božje Eleusa iz 11. stol. v Veljuši ter samostanskega kompleksa sv. Leontiusa iz 11. stol. v vasi Vodoča, kjer je po legendi bizantinski car Bazil II. dal oslepiti 14.000 vojakov poražene bolgarske vojske carja Samuela. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: četrtek, 20. junij         Strumica – Bitola – Ohrid

Po zajtrku in maši vožnja v BITOLO, ki s svojo bogato zgodovino sodi med najstarejša evropska mesta. Kratek sprehod po središču mesta in ogled glavnih znamenitosti ter prosto za kavico. V nadaljevanju si ogledamo eno najbolje ohranjenih antičnih arheoloških najdišč na Balkanu - Herakleja Lyncestis, ki jo je osnoval Filip II., oče Aleksandra Velikega. Nadaljevanje poti do OHRIDA, enega najlepših mest Makedonije. Sprehod skozi staro mestno jedro, ki je pod zaščito UNESCA in ga krasi značilna arhitektura. Nekdaj je mesto imelo tristo petinšestdeset cerkva, po eno za vsak dan v letu in od tod tudi ime – »makedonski Jeruzalem«. Ogled glavnih znamenitosti, cerkve sv. Sofije, sv. Jovana Kanea, sv. Klementa, Klementove univerze, Samuelove trdnjave, rimskega amfiteatra, … Prosto za sprehod po ohridski »čaršiji« in možnost nakupa pravih ohridskih biserov, ki jih po starodavnem receptu, s skrivnimi metodami izdelujejo iz lusk male ribe Plasice. Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan: petek, 21. junij           Ohrid – samostan sv. Naum – Niš

Po zajtrku in maši vožnja do znamenitega samostana SV. NAUM, ki stoji na skalni gmoti, nad Ohridskim jezerom, v katerega se zlivajo deviški izviri Črnega Drima. Proti koncu svojega življenja je sv. Naum zgradil samostan in cerkev sv. Nadangela, v kateri je tudi pokopan. Še posebej impresivne so freske in ikone, ki upodabljajo njegovo življenje in čudeže. Po ogledih vožnja nazaj mimo Skopja in slovo od Makedonije, vse do hotela v okolici Niša. Večerja in nočitev.

6. dan: sobota, 22. junij         Niš – Slovenija

Po zajtrku ogled NIŠA, drugega največjega srbskega mesta, središča jugovzhodne Srbije. Za nas je Nais/Naissus (kot se je Niš imenoval v rimskih časih) pomemben kot rojstno mesto Konstantina Velikega. Prvi krščanski rimski cesar je s socesarjem Licinijem leta 313 izdal milanski edikt, s katerim je po vsem cesarstvu razglasil versko svobodo. V Nišu in okolici je veliko pričevanj njegove burne preteklosti: turška trdnjava, starokrščanska kripta in nekropola iz 4. stol., Ćele-kula z vgrajenimi glavami padlih srbskih vojakov v bitki s Turki 1809. leta in arheološki kompleks Mediana z ostanki poletnih rezidenc rimskih cesarjev. Za konec obiščemo še obnovljeno katoliško župnijsko cerkev, ki jo je l. 2013 ob praznovanju 1700. obletnice milanskega edikta z mozaiki obogatil p. Marko Ivan Rupnik. Po maši se podamo na pot domov. Mimo Beograda in Zagreba se v kraje odhoda vrnemo v poznih nočnih urah.