Izrael in Palestina - strokovna čebelarska ekskurzija

Po Evropi

Izrael in Palestina - strokovna čebelarska ekskurzija

 

8 dni USPEŠNICA

Sveta dežela –  po puščavi, med arheološka najdišča in živa svetišča
Sveta dežela –  po puščavi, med arheološka najdišča in živa svetišča
Sveta dežela –  po puščavi, med arheološka najdišča in živa svetišča
Sveta dežela –  po puščavi, med arheološka najdišča in živa svetišča
Sveta dežela –  po puščavi, med arheološka najdišča in živa svetišča
Sveta dežela –  po puščavi, med arheološka najdišča in živa svetišča
Sveta dežela –  po puščavi, med arheološka najdišča in živa svetišča
Sveta dežela –  po puščavi, med arheološka najdišča in živa svetišča
 

Izrael in Palestina - strokovna čebelarska ekskurzija

Prevoz

letalo

Soncezjutraj najprej obsije cerkve, mošeje in sinagoge, nato se svetloba razlije po rodovitnih poljih in puščavah, po vsej pokrajini, na katero je že Mojzes gledal kot na obljubljeno deželo, kjer se cedita med in mleko. Izraelske svetopisemske zgodbe segajo daleč nazaj v čas Kanaancev, Filistejcev in drugih ljudstev, ki so poselili Palestino. Že v Svetem pismu je zapisano, da je to «Dežela pšenice, ječmena, trte, fig, granatnih jabolk, oljk in medu.« V Izraelu je čebelarstvo že 130 let organizirana dejavnost, danes je tam več kot 500 čebelarjev z več kot 100.000 panjev, večina je postavljenih na kmetijskih površinah za potrebe opraševanja. Obiski čebelarjev in tudi znanstvenih institucij se bodo prepletali z ogledi naravnih in zgodovinskih zanimivosti.

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

05.09.2020 - 12.09.2020 

45 oseb

1.250,00 €

2009

 

35 oseb

1.350,00 €

2009

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: letalski prevoz v ekonomskem razredu v Tel Aviv in nazaj, letališke in varnostne pristojbine, prevoz z avtobusom po programu v Izraelu, 7 polpenzionov v hotelu 3*/4* (dvoposteljne sobe, TWC), vsi ogledi, strokovna predavanja in vstopnine po programu, strokovno vodstvo, organizacija in izvedba potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Doplačila: obvezne napitnine za šoferja in v hotelih 55 EUR po osebi.

Možna doplačila:enoposteljna soba 250 EUR.

Odstopnina: 50 EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Način plačila: 250 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa.

Dokument potreben za potovanje je potni list, ki mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev na zadnji dan romanja. Ob prijavi, nam prosim pošljite fotokopijo potnega lista.

 

Dovoljujemo si možnost, da poletimo iz katerega koli bližnjega letališča, zaradi morebitnih sprememb ali ugodnejše ponudbe prevoza. Letalski prevoznik si pridržuje pravico do spremembe ure poleta. Letališke pristojbine so v pristojnosti odločitve letalskega prevoznika in letališč in odvisne od povišanja varnostnih pristojbin ter pod vplivom podražitve goriva. Točen znesek je znan na dan izdaje letalskih kart, zato se končna cena aranžmaja pred odhodom lahko spremeni. Dovoljujemo si možnost manjše spremembe programa, vendar ne v škodo njegove vsebine.

Program potovanja:

1. dan, sobota 5. september: Slovenija – Tel Aviv – Jeruzalem/Betlehem
Zbor udeležencev na letališču JP Brnik in polet v Tel Aviv. Po pristanku vožnja v hotel, večerja in nočitev.
 
2. dan, nedelja 6. september: Biodinamično posestvo – urbano čebelarstvo – Jeruzalem 
Po zajtrku se zapeljemo v jeruzalemsko hribovje na biodinamično čebelarsko kmetijo, kjer živi in deluje čebelar, predavatelj, umetnik, ustanovitelj in pobudnik številnih projektov vezanih na ohranjanje narave, urbano čebelarjenje in kmetovanje, ohranjanje čebel, predvsem pa je velik ljubitelj čebel in narave. Predstavil nam bo koncept in razvoj biodinamičnega kmetijstva in čebelarstva v Izraelu ter tudi njegov način čebelarjenja. S projektom ˝Bees for Peace˝- »Čebele za Mir«, se zavzema za sožitje med Judi, Arabci in kristjani. Spoznali bomo kako so čebele spremenile življenje žensk v vzhodnem Jeruzalemu ter kako čebele gradijo most med različnimi narodnostmi ter religijo.  Vožnja v Jeruzalem, starodavno mesto, ki nas preseneti zaradi velikih nasprotij in različnosti, saj se v njem stapljajo staro in novo, sveto in posvetno ter izjemna arhitektura v čarobno mešanico simbolov, zvokov in vonjav. Obiščemo urbano oazo. Na vrhu stavbe se nahaja zelena terasa, ki je namenjena raziskovanju ter kreativnim delavnicam, igram. Tu ima sedež združenje Propolis, kjer se družijo čebelarji, vzrejevalci matic, čebelarski navdušenci,… in kjer se izvajajo izobraževanja. Sledi sprehod skozi stari Jeruzalem. Od, za kristjane najsvetejšega kraja, bazilike Božjega groba se podamo po ozkih ulicah prepolnih turistov in neštetih prodajaln spominkov, začimb, hrane,. do najsvetejšega kraja za Jude, Zahodnega zidu ali zidu objokovanja.  Vrnitev v hotel, večerja in nočitev. 
 
3. dan, ponedeljek 7. september: Rehovot – Tel Aviv 
Zajtrk in vožnja v Rehovot. Na Hebrejski fakulteti za kmetijstvo imajo Čebelarski raziskovalni center, kjer se seznanimo z njihovim delovanjem, raziskavami, dognanji,. Srečanje s profesorjem in predavanje. Nadaljevanje poti v Tel Aviv, moderno živahno mlado mesto slovi kot gurmanska prestolnica, ki nikoli ne spi. Krožna vožnja ter postanek za sprehod po največji mestni tržnici, kjer prodajalci ponujajo vse, od oblačil do začimb, od sadja in zelenjave do elektronike; vonjave, zvoki in barve pa kar vabijo med stojnice.
Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
 
4. dan, torek 8. september: Jeruzalem – Betlehem
Zajtrk. Obisk Hebrejske univerze. Srečanjem s profesorjem in vodjo čebelarskega raziskovalnega področja, ki nam bo na predavanju predstavil njihove raziskave: razvoj in obnašanje čebel, vzreja matic, opraševanje,... V novem delu Jeruzalema se v parku Yad Vashem spomnimo vseh Judov, ki so bili ubiti med II. sv. vojno. Popoldan preživimo v Palestini v Betlehemu. Ogled središča starega mesta in bazilike Jezusovega rojstva. V kolikor bo čas dopuščal obiščemo tudi Pastirske poljane, kjer so se ohranile votline, kot so bile pred 2000 leti.  Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
 
5. dan, sreda 9. september: Jeriho – Mrtvo morje – Qumran – Jordanska dolina – Tiberija
Po zajtrku se zapeljemo v Jeriho, mesto palminih dreves, eno najstarejših neprekinjeno naseljenih mest na svetu. Srečanje s palestinskimi čebelarji. V Qumranu si ogledamo arheološko mesto, kjer so bili po naključju najdeni okoli 2000 let stari Mrtvomorski rokopisi. In že smo ob Mrtvem morju, najbolj slanem in najnižje ležečem morju na svetu. Možnost kopanja. Nadaljevanje poti po rodovitni dolini reke Jordan v Tiberijo ob istoimenskem jezeru. V kolikor bo možno se med potjo ustavimo na arheološkem kraju Tel Rehov,  kjer so odkrili najstarejši čebelnjak na svetu iz časa bronaste dobe. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.
 
6. dan, četrtek 10. september: Kafarnaum – Kibuc – Yardenit  
Zajtrk. Okoli Tiberijskega jezera, največjega v Izraelu, se zapeljemo v Kafarnaum, ki ga imenujejo tudi »Jezusovo mesto«. Med ostanki nekdaj pomembnega naselja na poti Via Maris si ogledamo Petrovo hišo in ostanke sinagoge iz 4. stol. Postanek v kibucu ob jezeru, zadružnem naselju, ki je izraelska posebnost. Skozi leta so se tukaj razvijale raznolike dejavnosti na področju izobraževanja, socialne terapije in rehabilitacije, medicine, umetnosti, kmetijstva in ekološke prehrane. V kibucu trenutno živi okoli 600 ljudi, od tega približno 150 odraslih in otrok s posebnimi potrebami. Med obiskom si bomo ogledali ekološki kmetijski center ter čebelarski biodinamični center. Srečamo se s tamkajšnjimi kmeti, slišimo njihovo vizijo ter delovanje na tem področju. Za konec še postanek v Yardenitu, kjer se kristjani krščujejo s potapljanjem v reki Jordan. Vrnitev v hotel, prosto do večerje, nočitev.
 
7. dan, petek 11. september: Nazaret – Čebelarstvo in sviloprejstvo – Alon ha Galil
Zajtrk. Vožnja v Nazaret, kjer so prebivalci pretežno Arabci, kar se odraža na vsakem koraku. V središču starega mesta si ogledamo baziliko Marijinega oznanjenja. Obisk čebelarstva, ki se že 5 generacij ukvarja s čebelarstvom in sviloprejstvom.  V bližini se nahaja kooperativa Sindyanna, neprofitna organizacija, ki nudi enake možnosti arabskim in judovskim ženam, da svoje pridelke prodajajo po pravični ceni. Srečanje z njimi in možnost nakupa. V kraju Alon ha Galil se ustavimo na farmi, kjer se ukvarjajo s čebelarstvom in vinogradništvom. Na različnih lokacijah imajo okoli 1000 nakladnih panjev. Predstavitev dejavnosti ter pokušina medenih pridelkov in vina.  Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
 
8. dan, sobota 12. september: Betlehem – Tel Aviv – Slovenija
Vožnja na letališče v Tel Aviv ter polet v Slovenijo na letališče JP Brnik.
 

Na strokovni ekskurziji po Izraelu in Palestini nas bosta spremljala g. Šivic in izraelski čebelar, ki nam bosta podajala strokovne čebelarske vsebine. Vrstni red strokovnih ogledov se lahko spremeni, saj je odvisen od razpoložljivosti strokovnjakov.