HRVAŠKA

Po Evropi

HRVAŠKA

 

3 dni

  

ZAGREB, MARIJA BISTRICA, ĐAKOVO, OSIJEK, ALJMAŠ, LUDBREG, VARAŽDIN in KOPAČKI RIT

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

05.06.2018 - 07.06.2018 

45 oseb

219,00 €

1823

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 2 polpenziona v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnine v Ergelo v Đakovu, Kopački rit in vožnja z ladjo, zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: enoposteljna soba 30 EUR.

Način plačila: 50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Prijavnina:13 EUR na pogodbo

Odstopnina:11 EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Program potovanja:

1. dan: torek, 5. junij            Slovenija – Zagreb – Đakovo – Osijek             

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja v ZAGREB, v glavno mesto naše južne sosede Hrvaške, kjer pričnemo z ogledi. Pot nas vodi čez trg Bana Jelačiča do stolnice, največje sakralne zgradbe iz 13. stol., z najvišjima zvonikoma v državi, ki sprejme več kot 5000 ljudi. Tukaj se ustavimo ob grobnici hrvaških mučencev in zadnjih treh kardinalov, med njimi blaženega Alojzija Stepinca. Naš ogled nadaljujemo skozi edina kamnita vrata v mestu do Gornjega grada kjer so na trgu sv. Marka mučili in usmrtili Matijo Gubca. Ogledamo si cerkev sv. Marka in palačo hrvaškega sabora ter Banske dvore, kjer so prebivali hrvaški bani, danes je tu sedež vlade. Po ogledih nas pot pelje po rodovitni pokrajini Slavonije vse do mesta ĐAKOVO. Danes je tu le še senca nekdaj slavnega živahnega obrtniškega in sejmarskega mesta, ki pa je ohranilo svoj pomen romarskega kraja. »Đakovo je srce Slavonije - katedrala pa srce Đakova«, pravijo domačini, zato si tudi ogledamo to umetnino iz 19. stol., ki jo je dal zgraditi škof Josip Juraj Strossmayer, ena najpomembnejših osebnosti hrvaške zgodovine, ki je tukaj tudi pokopan. Maša. V mestu imajo eno izmed devetih evropskih kobilarn Ergelo Đakovo, ki je bila ustanovljena 1506. leta, od 19. stol. pa se ukvarjajo z vzgojo lipicancev. Po ogledu vožnja do hotela v Osjeku, večeja in nočitev.

 

2.dan: sreda, 6. junij             Osijek – Kopački rit – Aljmaš – Varaždin

Zajtrk. Na obrežju Drave malo pred iztekom v Donavo stoji OSIJEK, središče pokrajine Slavonije in Baranje. Mesto je nastalo šele konec 18. stol., ko so se združila naselja Tvrdža, Gornji in Dolnji grad. Sprehod po srednjeveških ulicah nam odkriva zgodovino gradnje, osvajanj, rušenja in obstoja mesta. Nadaljevanje poti do narodnega parka in zoološkega rezervata KOPAČKI RIT. Sotočje Donave in Drave je eno največjih mokrišč v Evropi, kjer prihaja do občasnih poplavljanj večjih površin predvsem v spomladanskem času. Naravno ohranjeno in biološko raznoliko področje nudi zavetje okoli 300 vrstam ptic in v vodah 44 vrstam rib. S čolnom se popeljemo po rokavih sotočja Donave in Drave in v slikoviti pokrajini med bujnim rastlinjem opazujemo ptice. Sledi še eno doživetje tega dne, postanek v naselju ALJMAŠ, ki je širom Hrvaške poznano kot »Marijino pribežališče«, Marijin romarski kraj. Na praznik Velikega šmarna je zelo obiskan, letno pa se tu ustavi okoli 100.000 romarjev in turistov. Staro cerkev iz sredine 18. stol. so v zadnji vojni porušili do tal, a so verniki zgradili novo, moderno cerkev na desnem bregu Donave. Maša. Preostane nam le še vožnja do hotela v Varaždinu ali okolici, večerja in nočitev.

 

3. dan: četrtek, 7. junij                  Varaždin – Ludbreg – Marija Bistrica – Slovenija

Po zajtrku sledi ogled VARAŽDINA. V mestu baroka, glasbe in cvetja si v starem mestnem središču ogledamo glavne znamenitosti: katedralo sv. Janeza Krstnika, številne baročne palače in »najlepše pokopališče v Evropi«. In že nas pot pelje naprej proti vedno bolj poznanemu LUDBREGU. Danes je hrvaško božjepotno središče, prizorišče evharističnega čudeža, ki se je zgodil pred več kot 600 leti. Leta 1418 se je duhovniku, ko je pri sveti daritvi podvomil v resničnost spremenjenja hostije v Jezusovo telo in vina v resnično Jezusovo kri, v kelihu pojavila prava sveža kri. Po njegovi smrti so našli skrito posodico s krvjo zazidano v zidu kapele. Papež Leon X. je leta 1513 izdal bulo in z njo odobril javno čaščenje Jezusove dragocene krvi. Maša. Nadaljevanje vožnje do osrednjega romarskega središča v hrvaškem Zagorju MARIJE BISTRICE. Čudežni kip Črne Marije, ki se je prvotno nahajal v kapelici nad Marijo Bistrico, je bil zaradi nevarnosti turškega napada vzidan v župnijsko cerkev, kjer so ga vnovič odkrili leta 1684. Poleg čudovite bazilike je na ogled še Kalvarija s postajami križevega pota, ki vsaka zase predstavlja umetniško delo znanih hrvaških kiparjev. Za hribom Kalvarije, v oazi miru, se nahaja samostan Bosonogih karmeličanskih sester. Po litanijah bo nekaj prostega časa za osebne pobožnosti, oglede, …  Ostane nam le še pot v kraje odhoda, kamor se vrnemo v poznih večernih urah.