FRANCIJA - LA SALETTE

Po Evropi

FRANCIJA - LA SALETTE

 

4 dni USPEŠNICA

Francija, alpska romarska pot
Francija, alpska romarska pot
FRANCIJA - LA SALETTE
FRANCIJA - LA SALETTE
Francija, alpska romarska pot
Francija, alpska romarska pot
Francija, alpska romarska pot
 

SACRA DI SAN MICHELE, LA SALETTE, OROPA

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

15.07.2019 - 18.07.2019 

45 oseb

389,00 €

19054

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine, 3 polpenzioni v hotelih 3* in v romarskem domu na La Salettu (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnina in vodenje na Sacra di San Michele, ogled kleti in destilarne ter degustacija likerjev, zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo:enoposteljna soba 70 EUR.

Odstopnina:19 EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Način plačila:100 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Program potovanja:

1. dan: ponedeljek, 15. julij             Slovenija–  Sacra di San Michele – Briancon

V zgodnjih jutranjih urah odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev. Vožnja v Italijo ter naprej mimo Benetk, Verone in Milana vse do Torina. Naš prvi alpski romarski cilj je bližnja opatija SACRA DI SAN MICHELE – monumentalni kompleks, znamenit po spektakularni legi na vrhu hriba nad vhodom v dolino Susa, od koder je prečudovit razgled. Spada med najznamenitejše opatije v severni Italiji ter večje komplekse romanske arhitekture v Evropi. Začetki opatije segajo v 10. stol. in ležijo na še starejših temeljih iz dobe Langobardov, večina stavbnega kompleksa pa je nastala do 13. stol. Po ogledih in maši nadaljujejmo pot v Francijo, v osrčje Dauphinskih Alp. Preko slikovitega prelaza Col de Montgenevre prispemo v BRIANCON, najvišje ležeče mesto v Evropi (1320m), ki ga krasi starodavno obzidje. Večerja in nočitev v hotelu.

 

2. dan: torek, 16. julij                       Briancon – Gap – La Salette

Zajtrk in ogled mesta nato pa nadaljevanje vožnje po slikoviti pokrajini v GAP, privlačno turistično alpsko mestece. Po postanku se po gorski panoramski cesti povzpnemo v LA SALETTE, enega najpomembnejših Marijinih romarskih krajev v Evropi, ki ga letno obišče več stotisoč romarjev iz vseh evropskih dežel. Majhna vasica v srcu francoskih Alp je bila izbrana za kraj, kjer se je Marija leta 1846, podobno kot v Lurdu in Fatimi, prikazala majhnima pastirčkoma. Tudi njeno sporočilo ljudem je podobno: »Spreobrnite se, molite, pokorite se, …« Po maši bo na voljo dovolj časa za okrepčilo, oglede, nakup spominkov, sprehode, … Po večerji podobno kot v Lurdu z lučkami v rokah med procesijo pojemo in molimo Mariji v čast. Nočitev v hotelu.

 

3. dan: sreda, 17. julij                      La Salette – Voiron – Annecy

Po maši in zajtrku vožnja v VOIRON, kjer obiščemo slavno destilarno in največjo klet likerjev. Chartreuse je francoski liker, ki je poimenovan po kartuzijanih iz bližnjega samostana Grande Chartreuse. Menihi ga od leta 1737 izdelujejo po skrivnem receptu iz 130 zelišč in cvetlic. Po predstavitvenem filmu, liker z značilno zelenkasto barvo seveda tudi poskusimo. Našo pot nadaljujemo pod vznožje Savojskih alp do kraja ANNECY, kjer občudujemo vedno živahno srednjeveško jedro nad katerim se dviga trdnjava iz 16. stol. Mesto slovi tudi kot romarski kraj, kjer sta delovala sv. Frančišek Saleški, zavetnik katoliškega tiska, in sv. Ivana Šantalska, katerih grob se nahaja v baziliki Marijinega obiskanja. Vožnja v Italijo do hotela, večerja in nočitev.

 

4. dan: četrtek, 18. julij                    Annecy – Oropa – Slovenija

Po zajtrku se podamo v osrčje pogorja Alpe di Hera, kjer na višini 1200 m leži skrita med alpskimi vršaci OROPA, ena najstarejših Marijinih božjih poti v Evropi. Ogled ogromnega romarskega kompleksa, ki ga letno obišče skoraj milijon romarjev iz vseh koncev Evrope. Izročilo pravi, da je Marijin kip prinesel iz Svete dežele škof sv. Evzebij in tukaj ustanovil puščavniško skupnost. V 13. stol. so zgradili prvo majhno cerkev, ko je le ta zaradi vedno večjega števila romarjev postala premajhna, so leta 1600 zgradili novo triladijsko, vanjo pa so pod mogočno kupolo postavili Evzebijevo kapelo s čudodelnim kipom »črne oropske Matere božje«. Po maši si ogledamo »staro in novo baziliko« z mogočno 81 m visoko kupolo, ter galerijo zahvalnih slik in predmetov. Slovo od gorskega sveta … in že smo na poti proti Sloveniji. Mimo Milana in Benetk se v kraje odhoda vrnemo v poznih nočnih urah.