ČEŠKA z Radiem Ognjišče

Po Evropi

ČEŠKA z Radiem Ognjišče

 

3 dni

PRAGA, VELEHRAD, BRNO, SVATA HORA
PRAGA, VELEHRAD, BRNO, SVATA HORA
 

PRAGA, VINOHRADI, BRNO in SVATA HORA

Prevoz

avtobus

“Praga te nikoli ne izpusti iz svojega objema… kot bi ti dušo s kleščami ujela. Morali bi zanetiti požar na obeh straneh mesta, v Višegradu in Hradčanih, in mogoče takrat, bi ji bilo mogoče ubežati.”

(iz pisma Franza Kafke prijatelju)

In še vedno je nekaj čarobnega v tem mestu, stoletja Evropi in svetu poznanem kot „Zlata Praga“. V osrčju Evrope skrito mesto kraljev ter drugih vladarjev, umetnikov in astronomov, je svojo čarobnost ohranilo skozi generacije obiskovalcev ter dajalo inspiracijo pesnikom in pisateljem, od Mozarta do Dvořáka, od Kafke do Klime. Naj ta čudežna moč Prage izvira iz njenega bogastva kulturne zgodovine in čudovite arhitekture ali pa iz značilnega uličnega vrveža številnih turistov in že pregovorno prijaznih domačinov, z vsemi svojimi aduti te mesto preprosto prevzame in očara. Praga, eden najbolj zaželenih ciljev turistov iz celega sveta, pa ni samo prestolnica srednjeevropske kulture, umetnosti in izjemne arhitekture, kjer se srečamo z Jožetom Plečnikom, Janom Husom, legendarnim Švejkom in mnogimi drugimi znanimi osebnostmi, je tudi mesto svetnikov: sv. Vida, Venčeslava, Janeza Nepomuka, sv. Ljudmile in hkrati mesto pomembnih romarskih cerkva, veličastnih spomenikov verskega življenja te lepe dežele.

duhovni vodja: msgr. Franci Trstenjak, glavni urednik radia Ognjišče

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

04.10.2020 - 06.10.2020 

45 oseb

249,00 €

20183

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine, predornine in parkirnine, 1 polpenzion in 1 nočitev z zajtrkom v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), večerja v pivnici, vstopnini za ogled Loreta in Hradčane ter voden ogled samostana na Svati Hori (skupaj cca. 25 EUR), vsi zunanji ogledi po programu, strokovno in duhovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo:enoposteljna soba 60 EUR, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 6,55 EUR (za osebe starejše nad 75 let 9,83 EUR).

Odstopnina:11 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina:15 EUR (na pogodbo).

Način plačila: 50 EURob prijavi, možnost odplačevanja na obroke.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan: petek, 18. september                    Slovenija – Svata Hora – Praga

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Vožnja v Avstrijo do Dunaja in naprej na Češko do SVATE HORE, ki je najstarejše in najpomembnejše romarsko središče Češke, kamor se vsako leto zgrinjajo množice vernikov. Na mestu, kjer danes stoji mogočen kompleks, naj bi prva kapela v čast Matere Božje stala že leta 1260. Med vodenim ogledom po svetišču se ustavimo v romarskem muzeju, samostanu, kapeli Marije Magdalene, se sprehodimo preko osrednjega trga ter se povzpnemo po mogočnem stopnišču. Oglede zaključimo v baziliki posvečeni Marijinemu vnebovzetju, kjer na pozlačenem oltarju hranijo Marijin kip z detetom iz 14. stol. Po maši nadaljevanje poti do hotela v Pragi, večerja in nočitev.

2. dan: sobota, 19. september                   Praga

Zajtrk. Dan namenimo PRAGI, eni najlepših evropskih prestolnic, ki nas očara s čudovitimi palačami, cerkvami in ulicami, ki še danes dihajo s tisto srednjeveško sapo kot takrat, ko se je imenovala zlata Praga. Mesto z več kot tisočletno zgodovino je kljub številnim nesrečam ohranilo podobo prestolnice naklonjene umetnosti. Najprej se zapeljemo v predel mesta imenovan VINOHRADI. Slavni slovenski arhitekt Jožef Plečnik je pustil močan pečat v češki prestolnici, saj je na povabilo takratnega češkoslovaškega predsednika Masaryka tukaj deloval med letoma 1920 in 1935, ko je prenovil in vtisnil novo podobo sedežu čeških vladarjev gradu Hradčani ter se lotil gradnje mogočnega sakralnega objekta, ki sodi v sam vrh njegovega ustvarjanja, cerkve Srca Jezusovega v Vinohradih. Po maši se zapeljemo na grič nad levim bregom Vltave in obiščemo zgodovinski kompleks HRADČANI. Praški grad je že stoletja sedež čeških vladarjev, v znameniti gotski katedrali sv. Vida, ki je pravi biser Prage in Hradčanov, so grobovi čeških kraljev in svetnikov: sv. Vida mučenca iz obdobja preganjanja kristjanov pod cesarjem Dioklecijanom, sv. Janeza Nepomuka in sv. Venčeslava, sv. Vojteha tudi grob Barbare Celjske, ... Sprehodimo se tudi po občudovanja vrednih grajskih dvoriščih in po znameniti »Zlati ulički.« V bližnji romarski cerkvi Loreto pa si ogledamo še kopijo Nazareške »svete hiše«. V nadaljevanju se spustimo v mestno središče, kjer se ustavimo na slavnem Karlovem mostu iz katerega so vrgli v reko sv. Janeza Nepomuka, navduši nas mestni trg s številnimi lepimi palačami in mestno hišo na kateri občudujemo slavno astronomsko uro, spomenik Jana Husa, staro univerzo Carolinum, … V krasni Tynski cerkvi Marijinega vnebovzetja se ustavimo pri kipu sv. Cirila in Metoda ter se spomnimo blaženega škofa Slomška, saj je bila prav tukaj leta 1860 uvedena Slomškova bratovščina sv. Cirila in Metoda. Še nekaj prostega časa za samostojne oglede nato pa naš čaka še pristno češko doživetje v eni od praških pivnic, kjer si ob večerji obvezno privoščimo še kozarec piva ali dva. Nočitev v hotelu.

3. dan: nedelja, 20. september                  Praga – Brno – Slovenija

Po zajtrku vožnja v BRNO in ogled starega mestnega središča moravske prestolnice ob vznožju slikovitega češko-moravskega gričevja. Sprehodimo se po prostranem Zelenjavnem trgu z lepim vodnjakom, mimo zanimivega ukrivljenega pročelja stare mestne hiše, možička na Jakobovi cerkvi, Mahenovega gledališča, … ter se povzpnemo do mogočne gotske katedrale Sv. Petra in Pavla, katere zvonovi bijejo ob 11. namesto ob 12. uri. Po maši še nekaj prostega časa za nakupe in zadnje češko pivo in že smo na poti proti domu, kamor se vrnemo v večernih urah.