ČEŠKA

Po Evropi

ČEŠKA

 

3 dni

  

PRAGA, VELEHRAD, SVATA HORA in BRNO

Prevoz

avtobus

“Praga te nikoli ne izpusti iz svojega objema… kot bi ti dušo s kleščami ujela. Morali bi zanetiti požar na obeh straneh mesta, v Višegradu in Hradčanih, in mogoče takrat, bi ji bilo mogoče ubežati.” (iz pisma Franza Kafke prijatelju)

duhovno vodstvo: prof. dr. Vinko Potočnik 

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

26.08.2021 - 28.08.2021 (ZAGOTOVLJENO)

45 oseb

229,00 €

2118

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 1 polpenzion in 1 nočitev z zajtrkom v hotelih 3 in 4* (dvoposteljne sobe, TWC), večerja v pivnici v Pragi, vstopnine za voden ogled samostana na Sveti Gori, stare kraljeve palače, baziliko sv. Vida in Zlato uličko na Hradčanih, audio guide sistem (slušalke), vsi zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: enoposteljna soba 50EUR.

Odstopnina: 10 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

Način plačila:50 EURob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

CENA: 229 EUR (45 oseb), 259 (35 oseb)

Program potovanja:

1. dan:        Slovenija – Velehrad – Brno

Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja v Avstrijo ter naprej mimo Dunaja na Češko vse do VELEHRADA, največjega in najpomembnejšega božjepotnega središča Moravske. Brata Ciril in Metod sta prišla v te kraje že v 9. stol. in Velehrad je postal sedež Metodove metropolije ter prestolnica Velike Moravske. Slovanska apostola sv. Ciril in Metod sta zelo pomembna tudi za nas Slovence, saj sta širila krščansko oznanilo in uvedla bogoslužje v domačem jeziku. Veličastno baziliko in mogočno samostansko poslopje so zgradili cistercijani v 13. stol. V 18. stol. je cerkev dobila čudovito baročno opremo z velikim glavnim oltarjem iz carrara marmorja, ki ga krasijo lepi mozaiki in reliefi. V baziliki posvečeni Mariji Vnebovzeti ter sv. Cirilu in Metodu se udeležimo maše. V baziliki je za glavnim oltarjem tudi grob kardinala p. Tomaža Špidlika, ki ga krasi čudovit mozaik slovenskega umetnika patra Marka Ivana Rupnika.Nadaljevanje poti v BRNO in sprehod po starem mestnem središču moravske prestolnice ob vznožju slikovitega češko-moravskega gričevja. Grad Špilberk, gotska katedrala sv. Petra in Pavla, prostran Zelenjavni trg z lepim vodnjakom, imenitne palače in cerkve so zagotovo vredni ogleda. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

2. dan:        Brno – Praga

Zajtrk in vožnja v PRAGO, eno najlepših evropskih prestolnic, ki nas očara s čudovitimi palačami, cerkvami in ulicami, ki še danes dihajo s tisto srednjeveško sapo kot takrat, ko se je imenovala zlata Praga. Mesto z več kot tisočletno zgodovino je kljub številnim nesrečam ohranilo podobo prestolnice naklonjene umetnosti. Najprej se zapeljemo na grič nad levim bregom Vltave in obiščemo zgodovinski kompleks Hradčane. Praški grad je že stoletja sedež čeških vladarjev, v znameniti gotski katedrali sv. Vida so grobovi čeških kraljev in svetnikov: sv. Vida mučenca iz obdobja preganjanja kristjanov pod cesarjem Dioklecijanom, sv. Janeza Nepomuka in sv. Venčeslava, tudi grob Barbare Celjske, ... Sprehodimo se tudi po občudovanja vrednih grajskih dvoriščih in po znameniti »Zlati ulički.« Maša. V mestnem središču se ustavimo na slavnem Karlovem mostu iz katerega so vrgli v reko sv. Janeza Nepomuka, navduši nas mestni trg s številnimi lepimi palačami in mestno hišo na kateri občudujemo slavno astronomsko uro, spomenik Jana Husa, staro univerzo Carolinum, … V čudoviti Tynski cerkvi Marijinega vnebovzetja se ustavimo pri kipu sv. Cirila in Metoda ter se spomnimo blaženega škofa Slomška, saj je bila prav tukaj leta 1860 uvedena Slomškova bratovščina sv. Cirila in Metoda. Večerja in nočitev v hotelu.

3. dan:        Praga – Svata Hora – Slovenija

Zajtrk in vožnja v predel mesta imenovan Vinohradi. Slavni slovenski arhitekt Jožef Plečnik je pustil močan pečat v češki prestolnici, saj je na povabilo takratnega češkoslovaškega predsednika Masaryka tukaj deloval med letoma 1920 in 1935, ko je prenovil in vtisnil novo podobo sedežu čeških vladarjev gradu Hradčani ter se lotil gradnje mogočnega sakralnega objekta, ki sodi v sam vrh njegovega ustvarjanja, cerkve Srca Jezusovega v Vinohradih. Po maši zapustimo češko prestolnico in se zapeljemo na SVATO HORO, najstarejše in najpomembnejše romarsko središče Češke, kamor se vsako leto zgrinjajo množice vernikov. Na mestu, kjer danes stoji mogočen kompleks, naj bi prva kapela v čast Matere božje stala že leta 1260. Med vodenim ogledom po svetišču se ustavimo v romarskem muzeju, samostanu, kapeli Marije Magdalene, se sprehodimo preko osrednjega trga ter se povzpnemo po mogočnem stopnišču. Oglede zaključimo v baziliki posvečeni Marijinemu vnebovzetju, kjer na pozlačenem oltarju hranijo Marijin kip z detetom iz 14. stol. In še kratek koncert na novih orglah, kjer se prepričamo v akustičnost katedrale. V zgodnjih popoldanskih urah zapustimo češko prestolnico in preostane nam le še pot nazaj proti domu, kamor prispemo v nočnih urah.