BOLGARIJA

Po Evropi

BOLGARIJA

 

6 dni

BOLGARIJA
BOLGARIJA
BOLGARIJA
BOLGARIJA
BOLGARIJA
BOLGARIJA
BOLGARIJA
 

duhovno vodstvo: mag. p. Branko Cestnik

Prevoz

avtobus

Znameniti samostani Rila, Bačkovo, Arbanasi in drugi, priče tisočletne bolgarske zgodovine, kulture naroda in verske zavesti ter bogate ustvarjalnosti. Zgodovinska mesta Sofija, Plovdiv, Veliko Tarnovo, čudovita Dolina vrtnic in Kazanlak, od koder prihaja edinstveno rožno olje, ljudski običaji in folklora, odlična bolgarska kuhinja in vrhunska vina, prijaznost ter gostoljubnost njenih prebivalcev… Odkrijmo skupaj deželo, ki je resnično biser Balkana.

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

08.06.2020 - 13.06.2020 

45 oseb

499,00 €

2019

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 4 x polpenzion, 1 x nočitev z zajtrkom v hotelih 3* (dvoposteljne sobe, TWC), 1 x večerja v narodni restavraciji, vsi zunanji ogledi po programu, vstopnine: samostan Rila, muzej Etar, Plovdiv, Kazanlak, ogled kleti in degustacija v vinski kleti, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: enoposteljna soba 100EUR, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 11,22 EUR (za osebe starejše nad 75 let 16,83 EUR).

Odstopnino v znesku25EUR vam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile  romanje morali odpovedati. Če se odločite zanj, mora biti vplačano skupaj z akontacijo. Vsako naknadno sklepanje zavarovanja je neveljavno. Ob predložitvi uradnega pisnega potrdila vam vrnemo vsa vplačila, obdrži se le plačilo zavarovanja, prijavnina in administrativni stroški. Če potnik ne prične potovanja na dan, ki je določen kot začetek potovanja in le tega pred začetkom ne odpove, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačil na osnovi plačane odstopnine.

Način plačila: 100EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

CENA: 499 EUR (45 oseb),519 EUR (40 oseb), 549 EUR (35 oseb), 599 EUR (30 oseb)

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan: ponedeljek, 8. junij                    Slovenija – Beograd – Niš                         

Odhod iz dogovorjenih krajev v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja preko Hrvaške v Srbijo ter mimo Beograda proti Nišu. Kratek ogled mesta, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. dan: torek, 9. junij                    Niš – Sofija                                       

Po zajtrku nadaljevanje poti mimo Pirota čez mejni prehod Dimitrovgrad in naprej v SOFIJO, prestolnico Bolgarije. Že v 5.stol. je na ozemlju današnjega mesta stalo močno trakijsko oporišče, ki je doživelo razdejanje; uničila sta ga Filip II. Makedonski in Aleksander Veliki. Nekoč cvetoče rimsko mesto Serdica je v naslednjih stoletjih doživelo vrsto opustošenj: najprej Goti, za njimi Huni, v srednjem veku Madžari in Srbi, pa tudi Križarji pod kraljem Friderikom I. Barbarosso so mestu povzročili veliko gorja. Kasneje postane eno najpomembnejših trgovskih središč, v 14.stol. se preimenuje v Sofijo. Iz majhnega provincijskega mesta se razvije močno industrijsko, politično, gospodarsko in kulturno središče, ki šteje več kot milijon prebivalcev. Ogledi: katedrala Aleksander Nevski, zgrajena v neobizantinskem slogu, simbol svobode in spomenik dvestotisoč ruskim vojakom, ki so dali življenje za bolgarsko neodvisnost, s kripto v kateri so na ogled ikone in zbirka dragocenih predmetov, cerkev sv. Sofije iz 6.stol. po kateri je mesto dobilo ime, parlament, spomenik Osvoboditeljem,… Sprehod po starem mestnem središču in najživahnejši mestni ulici Viltoša. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. dan: sreda, 10. junij                 samostan Rila – Samokov – Plovdiv                  

Vožnja v osrčje gorovja Rila, kjer so v kotlini pod vrhom Maljevica na višini okrog 1100m že v 10.stol. zgradili samostan RILA (Ivan Rilski), ki ga kot prvega obiščemo na naši poti. Samostan je še danes najpomembnejše versko in kulturno središče države, v preteklosti je veljal za kraj narodnega prebujenja. Ogledali si bomo lepo samostansko cerkev, ki jo na stenah krasijo poslikave številnih umetnikov, v notranjosti dragoceni ikonostas in druge umetnine, zakladnico ter mogočno trinadstropno samostansko poslopje. Nadaljevanje poti skozi zimsko športno središče Borovec v SAMOKOV. Postanek za ogled mesteca, ki velja za središče rezbarske in slikarske umetnosti (slavna Samokovska šola). V nadškofijski cerkvi Sveta Bogorodiza občudujemo rezbarsko umetnino ikonostas, ogledali pa si bomo tudi Bairakli mošejo. V večernih urah prihod v Plovdiv, večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: četrtek, 11. junij

Plovdiv – Dolina vrtnic – Kazanlak – Velika Šipka – Etar – Veliko Tarnovo 

PLOVDIV, ki leži ob reki Maricise je v svoji več kot dvatisočletni zgodovini iz prvotne utrdbe Eumolpias iz 4. stol., preko rimske naselbine Trimontium in srednjeveškega trgovskega središča Philibe, v preteklem stoletju razvil v močno gospodarsko in kulturno, drugo največje bolgarsko mesto. V starem zgodovinskem mestnem središču si ogledamo najlepšo cerkev sv. Konstantin in Elena, dobro ohranjen rimski teater, stadion in mnoge lepe značilne bolgarske stavbe.

Nadaljevanje poti v Dolino Vrtnic. Bolgarija slovi kot največja proizvajalka rožnega olja, zato bo pogled na polja vrtnic, ki so osnova za izdelavo parfumov še posebno doživetje. Postanek v KAZANLAKU za ogled grobnice enega izmed trakijskih knezov iz 3.stol. pr. Kr., ki je zaradi svoje pomembnosti pod zaščito UNESCA. V ŠIPKI obiščemo cerkev, ki jo krasijo zlate kupole, zgradili pa so jo v spomin na padle ruske vojake v bojih s Turki. Ob koncu dneva še ogled ETARJA, vasi muzeja na prostem, ki so ga odprli v 70. letih preteklega stoletja. Seznanimo se bomo z načinom življenja in dela na bolgarskem podeželju. V številnih trgovinicah bo vsakdo lahko našel kakšen značilni domači izdelek za spomin. Zvečer prihod v VELIKOTARNOVO in nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

5. dan: petek, 12. junij                 Veliko Tarnovo – Arbanasi – Sofija                  

Ogled slikovitega mesta VELIKOTARNOVO ob reki Jantri, ki je že v 13.stol. bilo prestolnica bolgarskega kraljestva, danes pa je pomembno gospodarsko in univerzitetno središče. Na treh od več gričev, na katerih se mesto razteza se nahajajo glavne znamenitosti: trdnjava iz 14.stol., Patriarhova cerkev, ostanki Carske palače… Sprehodimo se po uličicah s številnimi trgovinicami in obiščemo čudovite freske v cerkvi sv. Petra in Pavla. V bližini mesta obiščemo majhno vas ARBANASI, ki nas navduši z izvirno arhitekturo, petimi cerkvami in dvema samostanoma: »Sveta Trojica in Preobraženski«. Postanek v kraju Lyaskovac, kjer ustvarjajo najboljša peneča vina v Bolgariji. Ogled kleti in pokušina. Zvečer prihod v SOFIJO in nastanitev v hotelu. Zadnjo večerjo na bolgarskih tleh nam postrežejo v narodni restavraciji, kjer uživamo ob spremljanju folklornega programa in bolgarske glasbe. Nočitev.

6. dan: sobota, 13. junij                Sofija – Slovenija                             

Po zajtrku slovo od Bolgarije ter vožnja s postanki mimo Beograda in Zagreba v kraje odhoda, kamor se vrnemo v poznih večernih urah. Maše bodo vsak dan po dogovoru z duhovnim voditeljem.