BALTSKE DEŽELE

Po Evropi

BALTSKE DEŽELE

 

6 dni

  

LITVA, LATVIJA in ESTONIJA

Prevoz

letalo

Burna in bogata zgodovina, tevtonski vitezi v srednjem veku, odlično ohranjena starodavna mesta, gradovi, sijajne cerkve, palače, značilne meščanske hiše,… prostrani gozdovi, raznolikost pokrajine, nešteta jezera in izjemni narodni parki, vse to bo prava paša za oči.

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

09.06.2020 - 14.06.2020 

40 oseb

790,00 €

2001

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:letalski prevoz, letališke pristojbine, ročna prtljaga na letalu (10 kg), prevoz do letališča in nazaj, 5 polpenzionov v hotelih 3***, avtobusni prevoz po programu, slovenskega vodnika, duhovno vodstvo, zdravstveno in nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo:enoposteljna soba 150EUR, dodaten kovček na letalu 50 EUR (dodatnih 20 kg).

Odstopnina:35 EUR(v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina:15 EUR na pogodbo.

Način plačila: 200EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.

CENA: 790 EUR (40 potnikov), 840 EUR (30 potnikov), 890 EUR (20 potnikov)

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan: torek, 9. junij             Slovenija – Talin – muzej na prostem »Rocca al mare« 

V jutranjih urah vožnja z avtobusom na enega bližnjih letališč in polet v prestolnico Estonije TALIN. Po prihodu ogled mesta, katerega posebnost so značilne lesene hiše, ki pa danes hitro izginjajo. V minulih stoletjih so mestu vladali Švedi, Poljaki, Nemci in Rusi, saj je bil ta prostor zelo pomemben zaradi strateškega položaja ob finskem zalivu. Po osamosvojitvi Estonije leta 1991 se je Talin kmalu razvil v moderno mesto, ki pa mu je uspelo ohraniti svoj srednjeveški pridih. Ogledamo si stari del mesta z mogočno protestantsko cerkvijo s 124 metrov visokim zvonikom, ki je posvečena norveškemu kralju Olafu II. Tu je tudi edina gotska mestna hiša v severni Evropi, cerkev sv. Miklavža danes muzej sakralne umetnosti in stara lekarna iz 15. stol. Pod vznožjem hriba Toompea si ogledamo še grad iz 13. stol., kjer danes domujeta vlada in parlament. Nasproti vladne palače nas bo navdušila pravoslavna katedrala Aleksandra Nevskega (zunanji ogledi). Sprehodimo se skozi mestni park Kadriorg, ki ga je dal urediti Peter Veliki in po zavitih ulicah s številnimi starimi lesenimi hišami do marine Pirita, v muzeju na prostem »Rocca al mare« pa se seznanimo z estonsko kmečko arhitekturo in kulturo na vasi od 18. do 20. stol. Večerja in nočitev.

2. dan: sreda, 10. junij          Talin – Sigulda – Riga

Zajtrku in nadaljevanje poti v Latvijo. Prvi daljši postanek naredimo v mestu SIGULDA, ki leži v čudoviti pokrajini Gauja, imenovani tudi »latvijska Švica«. Prelestna narava in številni srednjeveški gradovi nas gotovo ne bodo pustili ravnodušne. V mestu si ogledamo razvaline gradu Tevtonskih vitezov in škofovski grad Turaida iz 13. stol. Iz gradu, kateremu daje poseben čar rožnata barva, se ponudi krasen razgled na prostrane gozdove več kot 900 km² velikega narodnega parka. Sledi še kratka vožnja do latvijske prestolnice, ki se razprostira ob riškem zalivu. Kmalu po ustanovitvi v 12. stol. postane RIGA tudi sedež škofije in obenem pomembno trgovsko središče. Mestu so vladali Poljaki in Švedi, od začetka 18. stol. naprej pa Rusi. V svetovljanskem mestu sta kultura in umetnost ostali zvesti svoji večstoletni tradiciji. Podobo mestnega središča zaznamuje cerkev sv. Petra s 123m visokim zvonikom, poseben pečat pa mu dajejo še stolnica s svetovno znanimi orglami, parlament, Mačja hiša, mestna vrata, obzidje s smodnišnico in lepe stare meščanske hiše. Po ogledu večerja in nočitev v hotelu.

3. dan: četrtek, 11. junij         Riga – Rundale – Kryžu Kalnis (Križeva gora) – Šiluva – Klaipeda

Po zajtrku obiščemo sijajni baročni dvorec RUNDALE, najlepšo palačo baltskih dežel. Za njeno razkošno notranjost je poskrbel »baročni genij« Francesco B. Rastrelli. V štiridesetih od 138 soban, kolikor jih je odprtih za oglede, občudujemo stilno pohištvo, dragocene umetnine iz porcelana, stenske poslikave , … In že nas pot vodi na jug v Litvo, najsevernejšo katoliško deželo v Evropi. Najprej obiščemo slovito goro križev KRYŽU KALNIS, najpomembnejši narodni spomenik v Litvi, obenem pa tudi eno najbolj obiskanih božjepotnih središč v tem delu Evrope. Po vstaji v letih 1831 – 1863 se je na tem griču začelo pojavljati na tisoče križev, ki so jih lokalne oblasti v sedemdesetih letih 20. stol. poskušale uničiti. Nekaj tisoč so jih podrli, vendar so jih prebivalci Litve in drugih dežel vedno znova postavljali nazaj. Leta 1993 je kraj obiskal tudi papež sv. Janez Pavel II. Med takratnim obiskom Litve, je obiskal tudi najstarejšo božjo pot v Litvi – ŠILUVA, ki jo obiščemo tudi mi. Ogled svetišča in sv. maša, nato pa pot nadaljujemo v priobalno mesto KLAIPEDA. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: petek, 12. junij          Klaipeda – narodni park Kurska Kosa – JuodkranteNida – Kaunas

Po zajtrku se s trajektom zapeljemo na znamenito KURSKO KOSO, več kot 100 km dolg zemeljski nasip v obliki kose. Narodni park, kjer posamezne sipine segajo do 60 m visoko, je pod UNESCO-vo zaščito. Med vožnjo po slikovitem parku se ustavimo v mestih JUODKRANTE in NIDA, kjer si ogledamo galerijo jantarja in hišo, v kateri je prebival nemški pisatelj Thomas Mann. Po končanih ogledih vrnitev na kopno in vožnja  v KAUNAS, nekdanjo prestolnico Litve. Sprehodimo se skozi staro mestno jedro z mestno hišo, ki jo domačini imenujejo Beli labod in po sijajni promenadi Laisves aleja. Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan: sobota, 13. junij         Kaunas – Trakai – Vilna

Zajtrk in vožnja do mesta TRAKAI, kjer si na otoku sredi jezera ogledamo srednjeveški grad. Nadaljevanje poti do glavnega mesta Litve VILNA, ki leži ob reki Neris. Ogled prestolnice, katerega burna zgodovinska preteklost sega daleč nazaj v 14. stol., v veliki meri so ga zaznamovali tudi Židje. Ogledamo si katoliško stolnico, nekdanji samostan – najlepši primerek opečne gotike v Litvi, cerkev sv. Ane iz 16. stol., univerzo, predsedniško palačo, hišo poljskega pesnika Mickiewicza ter »baročni biser« cerkev sv. Petra in Pavla. Vilna je neposredno povezana tudi s sv. Faustino Kowalsko, ki je tukaj delovala nekaj časa kot redovnica. Večerja in nočitev v hotelu.

6. dan: nedelja, 14. junij        Vilna – Slovenija

Po zajtrku naše romanje zaključimo z mašo v svetišču Božjega usmiljenja, kjer častijo podobo Usmiljenega Jezusa, ki jo je po navodilih sv. Faustine, naslikal Eugenijus Kazimirovskis. Še prosto za zadnjo kavico in nato transfer na letališče ter polet do enega domu bližnjih letališč. Sledi le še vožnja z avtobusom v kraje odhoda.

Kjer ni posebej navedeno, bodo maše v dogovoru z duhovnim vodjem.