ASSISI, GORA LA VERNA in RIVOTORTO

Po Evropi

ASSISI, GORA LA VERNA in RIVOTORTO

 

3 dni

  

Duhovne vaje

Prevoz

avtobus

Prelepo srednjeveško mesto Assisi, skrito med umbrijskimi griči in danes pod Unescovo zaščito, je kraj, ki ga enostavno moraš obiskati. Ko hodiš po poteh, ki jih je ubiral že sv. Frančišek Asiški, začutiš bližino njegovega duha in šele tu resnično spoznaš skromnost, ki jo je živel in učil.

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

15.05.2020 - 17.05.2020 

45 oseb

229,00 €

2016

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in mestne takse, 2 polpenziona in 1 kosilo v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vsi zunanji ogledi po programu, prispevek in lokalno vodenje v katedrali v Assisiju, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:enoposteljna soba 50 EUR, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini: 6,55 EUR (za osebe starejše nad 75 let 9,82 EUR).

Prijavnina:15 EUR (na pogodbo).

Odstopninov znesku 10 EUR vam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile potovanje morali odpovedati. V tem primeru se vam vrne vplačani znesek, obdrži se le plačilo zavarovanja in administrativni stroški. Če se odločite zanj, mora biti vplačano skupaj z akontacijo. Vsako naknadno sklepanje zavarovanja je neveljavno. Ob predložitvi uradnega pisnega potrdila vam vrnemo vsa vplačila, obdrži se le plačilo zavarovanja, prijavnina in administrativni stroški.Če potnik ne prične potovanja na dan, ki je določen kot začetek potovanja in le tega pred začetkom ne odpove, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačil na osnovi plačane odstopnine.

Način plačila: 50EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

CENA: 229 EUR (za 45 udeležencev), 259 EUR (za 35 udeležencev)  

Splošni pogoji so sestavni del programa.

 

Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali gostinsko - hotelskih storitev, v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih pa potovanje odpovedati. Dovoljujemo si možnost manjše spremembe programa, vendar ne v škodo njegove vsebine.

Program potovanja:

1. dan: petek, 15. maj                   Slovenija –Assisi

Odhod avtobusa v jutranjih urah iz dogovorjenih krajev. Nadaljevanje poti v Italijo in naprej mimo Benetk, Bologne ter Firenc po slikoviti Toskani in Umbriji. Prihod v slikovito mestece ASSISI, ki obdano z mogočnim obzidjem, stoji na enem izmed umbrijskih gričev.Najprej se zapeljemo v tri kilometre oddaljen RIVOTORTO, kjer je sv. Frančišek ustanovil prvo redovno naselbino svoje redovne skupnosti. Ko se je sv. Frančišek odločil da zapusti udobno življenje, je nekaj časa s svojimi učenci preživel v nizki kamniti stavbi, pokriti z vejami. Po letu 1500 so nad preprosto kolibo postavili cerkev, ki naj bi varovala prvo prebivališče Frančiškovih bratov. Ko jo je leta 1854 porušil potres, so na njenih temeljih v gotskem slogu sezidali današnjo. Nizka kamnita zgradba znotraj te cerkve pa je verjetno približna rekonstrukcija Frančiškove kolibe iz leta 1455. Izjemne so notranje poslikave v cerkvi, delo umetnika Cesare Permeia in predstavljajo ključne trenutke v življenju sv. Frančiška v času bivanja v Rivotortu. V nadaljevanju se ustavimo na ravnini pod Assisijem in si ogledamo veličastno cerkev Angelske Matere božje, zgrajeno leta 1569. Pod njeno kupolo se nahaja kapelica Porcijunkula, Frančiškov najljubši prostor, saj je tukaj največ molil in premišljeval. V bližini bazilike je skupaj s sobrati zgradil skromno bivališče iz katerega se je kasneje razvil prvi frančiškanski samostan. V samostanu hranijo številne predmete iz svetnikovega življenja, v njem se nahaja tudi kapela Frančiškove smrti. Po maši se nastanimo v hotelu, kjer imamo pred večerjo še uvodni del programa duhovnih vaj. Večerja in nočitev v hotelu.  

2. dan: sobota, 16. maj          Assisi

Zajtrk. V mestu sv. Frančiška in sv. Klare začutimo tisti duh Assisija, ki ga lahko doživi vsakdo, ki to želi, saj nas spremlja povsod, kamor koli se odpravimo. »Raj na zemlji« je poimenoval to mestece papež Janez XXIII., ko je kot romar molil na grobu sv. Frančiška. Obiščemo najimenitnejšo in najlepšo stavbo - baziliko sv. Frančiška. Dve mogočni gotski cerkvi sta zgrajeni ena nad drugo, z lepimi freskami pa so ju obogatili znameniti umetniki: Giotto, Simeone Martini, Giunto, Pisano in drugi. V kripti pod glavno ladjo se nahaja Frančiškov grob z njegovimi posmrtnimi ostanki, kamor jih je položil brat Elija. V njegovi bližini pa se nahajajo relikvije njegovih štirih zvestih učencev. Po maši sprehod po ozkih mestnih ulicah, kjer si ogledamo glavni trg, lepe palače, ostanke Minervinega templja, baziliko sv. Klare ter stolnico, ki je posvečena sv. Rufinu, škofu iz časa preganjanja kristjanov. Še nekaj prostega časa za pravi italijanski cappucino, nato pa se vrnemo v hotel na kosilo. Popoldne se najprej podamo do samostana sester klaris, po povratku v hotel pa sledi nadaljevanje programa duhovnih vaj in možnost svete spovedi. Večerja in nočitev.

 

 

3. dan: nedelja, 17. maj         Assisi – gora La Verna – Slovenija

Po zajtrku na robu mesta vstopimo v cerkev sv. Damijana, ki je bila odločilna za Frančiškovo odločitev o tem, da postane nov človek in sprejme Božji klic. Nagovorjen s Križa se tukaj javno odreče očetovemu bogastvu in življenjskemu udobju. Po ogledu zapustimo Assisi in se zapeljemo na GORO LA VERNA, kraj miru in tišine. Na tem mestu je Frančišek leta 1213 prejel Kristusove rane, se sem vedno znova vračal in tu preživel veliko časa. Na nadmorski višini 1128 m, od koder je čudovit razgled po dolini in na Apenine, vidimo trg, obdan z več zgradbami, ki so nastale večinoma v 15. in 16. stol. Ogledamo si kapelo Angelske Matere Božje iz sredine 13. stol., baziliko, kjer se nahaja kapela v kateri hranijo relikvijo sv. Frančiška, ter postanemo pri lesenem križu, glavnem znamenju Frančiškovih molitev, … Na tem posebnem kraju zaključimo naš program duhovnih vaj in naše romanje sklenemo z zadnjo romarsko mašo. Povratek proti domu, kamor se mimo Bologne in Benetk vrnemo v poznih večernih urah.