24. tradicionalno postno romanje mariborske metropolije na POLJSKO

Po Evropi

24. tradicionalno postno romanje mariborske metropolije na POLJSKO

 

3 dni

24. tradicionalno postno romanje mariborske metropolije na POLJSKO
24. tradicionalno postno romanje mariborske metropolije na POLJSKO
 

duhovno vodstvo: mariborski nadškof metropolit msgr. mag. Alojz Cvikl DJ

Prevoz

avtobus

19. septembra 2019 bomo obhajali 20. obletnico beatifikacije blaženega škofa A.M. Slomška, obletnico velikega dogodka, ki ni le vsakoletni spomin na pomemben trenutek za naše mesto, našo škofijo in metropolijo, in za vso našo domovino. Ampak je doživljanje, kako Slomšek tudi danes in tukaj živi in deluje sredi med nami.

Z veseljem vas vabim, da se nam pridružite na 24. tradicionalno postno romanje Mariborske metropolije

»Po poteh sv. papeža Janeza Pavla II.«, ki je A.M. Slomška tukaj v Mariboru razglasil za blaženega.

Namen romanja je, da bi začutili, kako naš prvi slovenski blaženi vedno bolj živi med nami, kako mu lahko izročamo naše prošnje, želje in zahvale.

Sv. papež Janez Pavel II., je izrekel ob razglasitvi Slomška za blaženega naslednje besede:« Hodite po sledeh tega svojega svetniškega in velikodušnega rojaka, ki je hrepenel spoznati božjo voljo in jo uresničevati za vsako ceno. Posnemajte ga zlasti vi, dragi mladi Slovenci, kakor on, tudi vi brez oklevanja posvetite svoje mlade moči delu za nebeško kraljestvo in službi bratom. Vam duhovniki, naj bo zgled goreče delavnosti in požrtvovalnosti. Vam, prizadevni verniki, posebno tistim, ki delate v javnih ustanovah, naj bo vzor poštenosti, nepristranskega služenja, pogumnega iskanja pravičnosti in skupne blaginje«.

Na romanju po poti sv. Papeža Janeza Pavla II. in sv. Faustine Kowalske bomo rastli v hvaležnosti, da nam Bog na pot pošilja svetnike, da bi ob njih tudi mi postajali vedno bolj sveti, kajti samo s svetostjo

 lahko svet v katerem živimo postaja lepši in prijaznejši.

+Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

04.04.2019 - 06.04.2019 

45 oseb

199,00 €

1901

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine in parkirnine, 2 polpenziona v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnine v grobnice na Wawlu, v Marijino cerkev, muzej papeža sv. Janeza Pavla II. v Wadowicah, lokalno vodenje v Krakowu, zunanji ogledi po programu, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila: enoposteljna soba 50EUR, zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini TAS ELVIA: 6,55 EUR (za osebe starejše nad 75 let 9,82 EUR).

Odstopnino v znesku10EUR vam nudimo v kolikor bi zaradi bolezni, smrti v družini ali višje sile  romanje morali odpovedati. Če se odločite zanj, mora biti vplačano skupaj z akontacijo. Vsako naknadno sklepanje zavarovanja je neveljavno. Ob predložitvi uradnega pisnega potrdila vam vrnemo vsa vplačila, obdrži se le plačilo zavarovanja, prijavnina in administrativni stroški. Če potnik ne prične potovanja na dan, ki je določen kot začetek potovanja in le tega pred začetkom ne odpove, nima pravice do uveljavljanja vračila vplačil na osnovi plačane odstopnine.

Način plačila: 50EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan: četrtek, 4. april           Slovenija – Kalwaria Zebrzydowska – Krakow

Odhodi avtobusov v zgodnjih jutranjih urah iz Slovenije in vožnja preko Avstrije mimo Dunaja na Češko in naprej vse do Poljske. Naše romanje pričnemo na KALWARIJI ZEBRZYDOWSKI, poleg Čenstohove najbolj znanem romarskem središču na Poljskem. Samostanski in romarski kompleks je bil zgrajen v 17. stol., po načrtu takratnega Jeruzalema iz leta 1584. Bazilika, v kateri hranijo znamenito podobo Device Marije, je dobila današnjo podobo konec 17. stol., samostan pa na začetku 19. stol. Okoli svetišča je v čudoviti naravi, skozi gozdove in preko gričev speljana tudi romarska pot z 42 kapelicami in manjšimi cerkvicami. Predvsem v velikem tednu se sem zaradi znamenitega križevega pota zgrinjajo množice romarjev. Po maši vožnja do hotela v bližini Krakowa, večerja in nočitev.

2. dan: petek, 5. april             Krakow – Lagiewniki – Krakow

Zajtrk. Najprej obiščemo novozgrajeno svetišče sv. papeža Janeza Pavla II., ki so ga slovesno blagoslovili ob  njegovi beatifikaciji leta 2011. Cerkev je namenjena ohranjanju spomina na življenje in nauk nekdanjega papeža, ki je bil pred tem krakovski nadškof. Osrednja znamenitost svetišča je relikvija – steklenička njegove krvi, shranjena v kristalni posodi, ki so jo vgradili v oltar ter veličastni mozaiki p. Marka Ivana Rupnika. Maša. V neposredni bližini obiščemo tudi svetišče Božjega Usmiljenja Lagiewniki, tam je grob sv. FAUSTINEKOWALSKI, poslanke Božjega Usmiljenja. Papež sv. Janez Pavel II. je sestro Faustino leta 2000 razglasil za svetnico. Danes je njen grob cilj romarjev iz Poljske in drugih krajev sveta. V okviru svetišča je tudi restavracija, kjer si za doplačilo lahko privoščite tudi topel obrok. Popoldne namenimo ogledu kraljevega mesta Krakow. Z ogledi zgodovinskega in kulturnega središča južne Poljske pričnemo na gradu Wawel nad reko Vislo. Obiščemo katedralo z grobnicami kraljev ter pomembnih Poljakov, med njimi škofa sv. Stanislava zavetnika Poljske, ki je umrl mučeniške smrti pred 940 leti. Sprehodimo se od enega najlepših renesančnih grajskih dvorišč v Evropi skozi staro mestno jedro do glavnega trga Rynek Glowny, ki je zagotovo biser med evropskimi mesti. Obiščemo Marijino katedralo s petsto let starim oltarjem - draguljem rezbarske umetnosti, srednjeveški trg s tržnico, staro univerzo, škofijsko palačo, … Še nekaj prostega časa, nato pa se vrnemo v hotel. Večerja in nočitev.

3. dan: sobota, 6. april       Krakow – Wadowice – Slovenija

Po zajtrku vožnja v WADOWICE, rojstni kraj sv. papeža Janeza Pavla II. Sprehod po mestu zaključimo v farni cerkvi, kjer je bil krščen in kjer obhajamo zadnjo romarsko mašo. V neposredni bližini obiščemo še zanimiv muzej v njegovi rojstni hiši, kjer lahko podoživimo svetnikovo življenjsko pot od rojstva v Wadowicah do smrti v Vatikanu. Še nekaj prostega časa za kavico in kosilo, nato pa slovo od Poljske in vožnja mimo Brna ter Dunaja nazaj v Slovenijo. V kraje odhoda se vrnemo v nočnih urah.