SOŠKA DOLINA - aktivno romarsko doživetje

Potovanje po Evropi

SOŠKA DOLINA - aktivno romarsko doživetje

 

2 dni

  

AKTIVNO ROMARSKO DOŽIVETJE

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

02.09.2021 - 03.09.2021 

40 oseb

116,00 €

2167

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine in predornine, 1 polpenzion v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vsi zunanji ogledi po programu, vstopnine v Tolminska korita, Javorca in slap Kozjak, duhovno in strokovno vodstvo, organizacija in izvedba romanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:enoposteljna soba 20 EUR.

Odstopnina:8EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

Način plačila: 50EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

CENA:  116EUR (40 oseb),  136EUR (30 oseb), 166EUR (20 oseb) ter koriščenje turističnega bona v vrednosti 43EUR (na osebo v dvoposteljni sobi)         

REDNA CENA: 159 EUR (40 oseb),  179 EUR (30 oseb), 209 EUR (20 oseb)

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico do zvišanja cene, če pride do spremembe v cenah prevozov ali hotelsko gostinskih storitev ali romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan:         Mengore – Tolminska korita – Javorca – Tolmin

V jutranjih urah odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev. Pot nas vodi mimo Ljubljane na zahod naše dežele v Posočje. Prvi postanek naredimo blizu Mosta na Soči, kjer se nad modrozeleno Sočo ter tolminsko ravnino strmo dvigata vrhova Bučenica in Mengore. Že s ceste zagledamo hrib s cerkvijo na vrhu - MENGORE, romarsko srce Tolminske, cerkev posvečene Marijinemu imenu. V današnji obnovljeni cerkvi je oltarna slika stoječe Marije z Jezusom v naročju delo Toneta Kralja in njegove žene Mare. Na poti na Mengore so v letu 2008, na mestu v času komunizma porušenih kapelic, postavili nove, okrašene z mozaiki p. Marka Ivana Rupnika, enega izmed najbolj prepoznavnih umetnikov sakralne umetnosti današnjega časa. Do vrha opravimo križev pot, v cerkvi pa imamo mašo.

V prvi svetovni vojni je vzpetina Mengore s sosednjima vrhovoma predstavljala jedro avstro-ogrske obrambe tolminskega mostišča na soški fronti. Danes je na Mengorah muzej na prostem, ki je del Poti miru. Krožna pot po muzeju poteka po dobro ohranjenih in obnovljenih ostalinah prve avstro-ogrske obrambne črte in vodi mimo jarkov, kavern, spominskih obeležij, ...

Pot nadaljuejmo v bližnji TOLMIN, mesto na pomolu med Sočo in Tolminko. Sedanja župnijska cerkev Marijinega Vnebovzetja je bila zgrajena leta 1680 na mestu stare gotske romarske cerkve Marije na Ilovici iz 15. stol. Krasi jo bogata oprema: glavni marmornati oltar s tabernakljem Robbove šole in lesenim kipom Marije z Detetom iz delavnice Domenica da Tolmezzo, slika zaroke sv. Katarine Aleksandrijske iz prve polovice 16. stol., freske iz 17. stol., stenske poslikave,  križev pot akad. slikarja Tomaža Perka in vitraži akad. slikarja Staneta Kregarja, … Prosto za kavico, nato pa se podamo v TOLMINSKA KORITA, ki jih je bistra reka skozi tisočletja kot potrpežljivi umetnik dolbla v apnenčaste skale. So pravi biser med slovenskimi naravnimi lepotami in ležijo ob sotočju Tolminke in Zadlaščice ter so najlepša vstopna točka v Triglavski narodni park. Divji reki, Medvedova glava, Dantejeva jama, Hudičev most, … so le delček tega kar nas bo še kako navdušilo. Naše pohodniško raziskovanje na Tolminskem nadaljujemo z obiskom SPOMINSKE CERKVE SV. DUHA na JAVORCI. Večji del poti opravimo z lokalnim avtobusom, zadnji najbolj slikovit del poti premagamo peš. Visoko nad strugo Tolminke se dviga leseno svetišče, kulturni spomenik državnega pomena, ki nosi tudi znak evropske dediščine. Cerkev, edinstven primer secesije, zunaj krasi osemnajst grbov dežel Avstro-Ogrske ter Reke in Trsta, notranjost pa barvite poslikave. Ne le zgodovinska sporočilnost, z razgledne terase ob cerkvi nas navduši še izjemen pogled na veličastni Rdeči rob in očarljivo verigo tolminsko-bohinjskih gora. Vrnitev v dolino in nazaj v Tolmin. Če bo ostalo še kaj energije, se pred večerjo lahko odpravite še na kratek sprehod do sotočja Tolminke in Soče. Večerja v hotelu in nočitev.

 

2. dan:         Kobarid – slap Kozjak – Kolovrat

Po zajtrku vožnja v KOBARID, majhno, prijazno mestece v slikoviti dolini reke Soče, pod mogočnim Krnom. Tako kot ostali kraji v dolini Soče se tudi na Kobariškem lahko pohvalijo z izjemno naravno dediščino in široko paleto možnosti za preživljanje aktivnih počitnic. Na prvem mestu je prav gotovo Soča, saj je za kajakaše in ljubitelje vsega lepega najlepši del smaragdne reke prav Trnovska soteska. Ne manjka pa niti ciljev za zanimive sprehode v naravi.

Dan pričnemo z mašo v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete. Prva cerkev je stala v Kobaridu že v 12. stol. Leta 1683 je požar uničil ves Kobarid s 30 hišami in cerkvijo vred. Lep marmornati baročni oltar v današnjem svetišču je delo goriškega umetnika Pasquala Lazarinija iz leta 1716, kip Device Marije z Detetom Jezusom pa izvira že iz 15. stol.

 V prijetnem gozdičku, dobre pol ure hoda od Kobarida, se skriva eden lepših slapov pri nas - Veliki Kozjak. Ko se mu približujemo nas obdajajo vse ožje stene, pot pa večkrat preči potok preko zanimivih mostičkov. Kozjak pada preko razbrazdanih skal v čudovit zelen tolmun sredi skalnatega amfiteatera. Na poti nazaj malo zavijemo z glavne poti in si ogledamo ostanke kavern iz 1. svetovne vojne. V Kobarid se vrnemo preko impozantnega Napoleonovega mostu. Prosto za kavico in okrepčilo.

V okviru kobariškega muzeja je v okolici mesta veliko opomnikov na grozote 1. svetovne vojne in Soške fronte, ki pripovedujejo tankočutno zgodbo težkih in krvavih dni ob reki Soči, ki sta se jih spominjala tudi slavni osebnosti Ernest Hemingway in Erwin Rommel. Najprej se povzpnemo na grič Gradič, kjer se nahaja poleg Antonove cerkve monumentalna kostnica 7014 padlih italijanskih vojakov. Nato se z avtobusom odpravimo do muzeja na prostem KOLOVRAT. Na desnem bregu Soče se med Kobaridom in Tolminom dviga razgleden greben Kolovrata, od koder se odpira izjemen pogled na nekdanje bojišče soške fronte od Kanina, Krnskega pogorja do Svete Gore; na drugo stran pa nam pogled čez Benečijo in Furlansko nižino seže do Jadranskega morja. V času prve svetovne vojne je italijanska vojska na Kolovratu zgradila obsežen sistem tretje obrambne črte, kjer so danes obnovljena poveljniška in opazovalna mesta, mitralješki in topniški položaji, kaverne in mreža strelskih jarkov. Muzej na Kolovratu je del znane Poti miru in je zelo primeren za vse ljubitelje nezahtevne hoje. S prekrasnimi razgledi ob poučnih spominih iz I. svetovne vojne jo lahko zaključimo z vzponom na Kuk, ki je s 1243 m najvišji vrh Kolovrata. Po ogledu se navdušeni nad doživetji odpravimo proti domu, kamor se vrnemo v večernih urah.

Ostala ponudba (Potovanje po Evropi)