MAROKO

Potovanje po Evropi

MAROKO

 

7 dni

  

VELIČASTNI MAROKO z ogledom kraljevih mest Fes – Meknes – Marakeš – Rabat – Casablanca

Prevoz

letalo

Maroko je kot drevo, ki ima korenine v Afriki, njegovo listje pa diha evropski zrak.”  Tako slikovito je opisal svojo deželo kralj Hasan II.. Velika sodobna mesta Casablanca in Rabat so pravo nasprotje Fesu ali Meknešu, kjer se je čas ustavil in se ti zazdi, kot da si v kakšni arabski pravljici. Kraljeva mesta, morje, puščava, prijazni ponosni Berberi in polnost vseh barv, vonjav, okusov vabijo v to čarobno deželo.Mistično, zlato, zgodovinsko in lepo je le nekaj besed, ki bi jih lahko uporabili za opis Maroka, ...

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

06.10.2020 - 12.10.2020 

40 oseb

999,00 €

2034

 

30 oseb

1.099,00 €

2034

Cena vključuje:

V ceno je vključeno: letalski prevoz,letališke in varnostne pristojbine,transfer od/do letališča in avtobusni prevoz po programu, sedem polpenzionov v hotelih 3-4* (lokalna kategorija),zunanji ogledi po programu z lokalnimi vodniki, vstopnine, strokovno vodstvo, nezgodno zavarovanje, organizacija in izvedba potovanja ter DDV.

Doplačila: obvezne napitnine 45 EUR po osebi (vodniku na poti).

Možna doplačila: enoposteljna soba 160EUR, zavarovanje z asistenco v tujini: 11,22 EUR (za osebe starejše nad 75 let: 16,83 EUR),vstopnina v mošejo Hassana II., vstopnina in prevoz za ogled vrtov Majorelle.

Odstopnina: 45 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR na pogodbo ne glede na število prijavljenih oseb

Način plačila: 250 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke brez obresti.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan: torek, 6. oktober Slovenija – Benetke – Fes
Odhod avtobusa iz dogovorjenih krajev in vožnja do bližnjega letališča od koder je predviden polet v Fes v dopoldanskih urah. Po pristanku in namestitvi v hotelu bo čas za prvi stik in spoznavanje kraljevega mesta. Večerja in nočitev v hotelu.
2. dan: sreda, 7. oktober Fes
Najstarejše kulturno in duhovno kraljevo mesto Maroka je nastalo v 8.st., pravijo mu tudi Meka Zahoda. Stari del mesta imenovan Medina (UNESCO) nas vrne v srednjeveški čas, ko so trgovci vodili natovorjene mule skozi 9.000 ozkih in vijugastih ulic. Danes je to ena izmed najstarejših in največjih urbanih peš con. Med sprehodom si ogledamo zunanjost mošeje al-Karaouine, ki je hkrati tudi najstarejša univerza na svetu in mavzoleja Moulaya Idrissa II. ter medreso Attarine iz zlate dobe Fesa. V arabski hiši se seznanimo s starimi obrtmi. Fes pa je najbolj poznan po odličnem usnju, ki ga še vedno obdelujejo in barvajo po starodavnem načinu, živo pisani bazeni in smrad je nepozabna zgodba. V Fez el-Jadidu, so ob kraljevi palači utrdili prvi Mellah – judovsko četrt, tukaj obiščemo pokopališče in sinagogo. Mesto nas vabi tudi na samostojno potepanje... Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.
3. dan: četrtek, 8. oktober Fes - Volubilis – Meknes - Rabat
Po zajtrku vožnja do VOLUBILISA, nekdanjega rimskega mesta, kjer arheološko najdišče priča o tukajšnjih številnih civilizacijah od predzgodovinskih časov do zgodnjega islamskega obdobja. Sijajni mozaiki nekdanjih palač, ostanki bazilike, Karakalov slavolok….vse priča o sijaju mesta, njegovi gospodarski in politični moči. Pot nadaljujemo v MEKNES, ki je svojo zlato dobo kot vladarska prestolnica doživel v 18. st., ko ga je v »maroški Versailles« povzdignil sultan Moulay Ismail. Zunanji ogled palače Dar Jamai iz 19st., kjer je zdaj muzej Maroške umetnosti, palač El-Hedime in Bab Mansour, zbiralnika vode Sahrij Swani, videli pa bomo tudi ostanke kraljevih konjušnic in žitnih kašč ter mavzoleja Moulaya Ismaila. Še vožnja v maroško prestolnico RABAT. Večerja in nočitev.
4. dan: petek, 9. oktober Rabat – Casablanca - Marakeš
V glavnem mestu in političnem središča Maroka si ogledamo zunanjost Kraljeve palače, Hasanovega stolpa, minaret nedokončane mošeje Yakuba al-Mansurja in mavzolej Mohameda V., maroškega sultana in kralja, ki je zaslužen da je Maroko mirno popeljal v neodvisnost. V stari mestni četrti si še ogledamo Kasbah des Oudaias. Sledi vožnja v CASABLANCO, svetovljansko pristaniško mesto, kjer nas bo navdušila veličastna mošeja Hassana II., saj velja za arhitekturni čudež (doplačilo za ogled notranjosti), trg združenih narodov in okolica kraljeve palače. Večerja in nočitev v hotelu.
5. dan: sobota, 10. oktober Marakeš
Vožnja v »rožnato« mesto MARAKEŠ, nesporno prestolnico maroškega juga. V času francoskega protektorata v 20. st. je ekscentrični marakeški paša, znan kot Gospodar Atlasa, postal ambasador mesta in Marakeš se je vpisal na turistični zemljevid najbolj posebnih mest na svetu. Med sprehodom si ogledamo arhitekturno mojstrovino minareta Koutoubia iz konca 12. stoletja, palača Bahia nam ponudi predstavo o življenju na veliki nogi v 19. st., saadske grobnice, kraljevo nekropolo iz 17. st. in mošejo Koutoubia. Glavni trg Jemaa el fna in tržnica ponujata doživetje za vsa čutila, pripovedovalci zgodb, artisti, glasbeniki s kačami, stojnice s hrano, izobilje začimb, dišav in čajev naredi ta kraj čaroben. 
6. dan: nedelja, 11. oktober Marakeš – Essauiro - Marakeš
Celodnevni izlet v slikovito obmorsko ribiško mesto ESSAOUIRA, nekoč poznano z imenom Mogador. Med sprehodom po številnih prepletenih ulicah obzidane Medine se bomo ponovno znašli v srednjeveškem času. Kraj je doživel »zlato dobo« v času vladavine alavitskega sultana Mohameda III, ki je s pomočjo francoskega arhitekta Cornuta zgradil čudovito pristaniško mesto, da bi utrdil trgovske vezi z Evropo. Le to še danes slovi po morskih specialitetah, o tem se lahko prepričamo v kateri izmed številnih restavracij ali na ribji tržnici. Po želji sprehod do obale atlantskega oceana. Med potjo še postanek v kooperativi, kjer nas berberske žene seznanijo s procesom pridelave arganovega olja, ki v Maroku velja za čudež narave, saj ima številne zdravilne lastnosti. Vrnitev v Marakeš, večerja in nočitev.
7. dan: ponedeljek, 12. oktober Marakeš – Treviso – Slovenija
Po zajtrku prosto za samostojno raziskovanje, potepanje in zadnji nakup spominkov. Predlagamo ogled čudovitih maroških vrtov Majorelle, kjer je imel vilo tudi modni kreator Y.S. Laurent. V vrtu lahko občudujete rastlinstvo kar iz petih celin. V sklopu vrtov je tudi muzej islamskih umetnosti. Ob dogovorjeni uri transfer na letališče in polet proti domu. Po pristanku povratek v kraje odhoda. 

Ostala ponudba (Potovanje po Evropi)