ISTANBUL

Potovanje po Evropi

ISTANBUL

 

4 dni

ISTANBUL
ISTANBUL
ISTANBUL
ISTANBUL
ISTANBUL
 

ApiRoutes in SLOTUR vas vabita na potovanja v Istanbul za sladokusce.

Prevoz

letalo

Istanbul, Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, mesto na prepihu zgodovine, razpeto med krščanstvom in islamom, med tradicijo in modernim načinom življenja domačinov ter množico turistov, se staplja v harmonijo barv, zvokov, okusov, vonjav in dobre energije. Edino mesto na svetu, ki leži na azijski in evropski strani, ki ga deli veličasten, od sonca obsijan Bospor, po katerem plujejo ladje vseh morij in je najbolj priljubljena kulisa danes pri nas tako popularnih turških serij. Turčija in njeno največje ter najpopularnejše mesto Istanbul v sebi nedvomno skrivata izjemen potencial. Zmagovito kombinacijo tvorijo prijazni ljudje, bogata zgodovina, odlična kulinarika in ščepec skrivnostnosti s pridihom eksotike.

Prijave se zbirajo do 20. marca oz. do zasedbe prostih mest.

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

14.11.2019 - 17.11.2019 

25 oseb

619,00 €

19211

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:povratna letalska karta Ljubljana – Istanbul – Ljubljana, avtobusni prevoz in transferji v Turčiji po programu, 3 nočitve z zajtrkom v hotelu 4* (dvoposteljne sobe), vse vstopnine po programu (cca. 40 EUR), 2x večerja v tipični turški restavraciji in 1 x vožnja z ladjo, večerjo in folklornim programom (cca. 80 EUR), vožnja z metrojem, slovenski vodnik, lokalni vodnik, organizacija in izvedba potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:transfer do letališča in nazaj, enoposteljna soba 90EUR, zavarovanje TAS Elvia

Odstopnina: 30 EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

Način plačila:  Ob prijavi je potrebno plačati akontacijo v višini 150EUR po osebi, ostalo do 10 pred odhodom. V kolikor se odločite za odstopnino je le-to potrebno vplačati skupaj z akontacijo.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

 

POTNI LIST: potovanje v Turčijo je dovoljeno samo s potnim listom, ki mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev. Vizum ni potreben.

Letalski prevoznik si pridržuje pravico do spremembe ure poleta. Letališke pristojbine so v pristojnosti odločitve letalskega prevoznika in letališč in odvisne od povišanja varnostnih pristojbin ter pod vplivom podražitve goriva. Točen znesek je znan na dan izdaje letalskih kart, zato se končna cena aranžmaja pred odhodom lahko spremeni.

CENA:    599 EUR (30 oseb)          619 EUR (25 oseb)

Program potovanja:

DAN 1, 14.11.: LJUBLJANA – ISTANBUL (HAGIJA SOFIJA, MODRA MOŠEJA, HIPODROM, CISTERNE)

Predvideni let: Ljubljana (09:35) – Istanbul (12:45), Turkish Airlines

Zbirališče potnikov na letališču v Ljubljani in jutranji polet proti Istanbulu. Po prihodu v Istanbul bo sledila krajša panoramska vožnja z avtobusom, za oblikovanje prvega vtisa. Nato bomo popoldan z lokalnim turističnim vodnikom namenili ogledu arheoloških in arhitekturnih ostankov grško-rimskega BIZANCA. Antična metropola je predhodnica današnjega mesta. Z ogledi bomo začeli na Hipodromu, ki je predstavljal srce starega Bizanca in ga še danes krasijo antični stebri ter monumentalen egipčanski obelisk. Blizu se nahajajo nekdanje cisterne, ki so hkrati spomenik Justinijanove dobe. Strop tega veličastnega podzemnega prostora, imenovanega tudi “Potopljeni dvorec”, nosijo mogočni stebri, ki so deloma zaliti z vodo. Sledil bo obisk znamenite Justinjanove mojstrovine Hagije Sofije, ki se ponaša z veličastno kupolo in jestoletja veljala za največjo cerkev krščanskega sveta. Kasneje je bila spremenjena v mošejo, danes pa ta vrhunec bizantinske umetnosti v vlogi muzeja navdušuje obiskovalce s svojo jasno in preprosto arhitekturno zasnovo. Obiskali bomo še mogočno Modro mošejo, ki predstavlja vrhunec turškega stavbarstva. Arhitekturno se mošeja močno naslanja na sosednjo, tisoč let starejšo cerkev Hagija Sofija. Nad zgradbo se dviga šest minaretov, kar je edinstveno v vsem islamskem svetu.Transfer do hotela in nastanitev. Večerja v tipični turški restavraciji.

 

DAN 2, 15.11.: MUZEJ NEDOLŽNOSTI – VOŽNJA  Z LADJO PO BOSPORJU – FOLKLORNI VEČER

Po zajtrku sprehod do predela Galata, oziroma do pompoznega stolpa Galata, ki je bil zgrajen sredi 14. stoletja in je bil dolgo najvišja zgradba v Istanbulu, danes pa velja za enega zaščitnih znakov mesta. V tem predelu, ki ga preveva energija mladih, predvsem študentov, je ogromno lokalov, restavracij in trgovinic. Sledil bo obisk nekonvencionalnega muzeja Nedolžnosti, ki je narejen po knjigi turškega nobelovca, rojenega Istanbulčana, Orhana Pamuka. V muzeju je toliko vitrin, kot je poglavij v knjigi, torej 83. Gre za zbirko predmetov, ki reflektirajo poglavja in s tem tudi tridesetletno zgodovino modernega Istanbula od leta 1975 do danes, v njej se zrcali večni konflikt med modernim in tradicionalnim načinom življenja v novi Turčiji. Tako kot je knjiga razkošen, debel roman, ki slavi ljubezen na izjemen način, je muzej majhen, skrit, intimen, nekonvencionalen primer svoje vrste. Vrnemo se na ulico Istiklal, najznamenitejšo in najbolj obljudeno ulico Taksima, ki je hkrati  center sodobnega Istanbula. Ulica Istiklal je pravzaprav peš cona (z izjemo znamenitega starega tramvaja), dolga 1,4 kilometra. Sprehod od konca/začetka ulice Istiklal - do središča trga Taksim, ki je glavno zbirališče sodobnih Istanbulčanov, krasi ga spomenik revolucije v čast Gazi Mustafi Kemalu Atatürku, prvemu predsedniku sodobne republike Turčije, in Gezi park, kjer se odvijajo najbolj odmevne demonstracije v Turčiji. V »šoping« ulici Istiklal, ki je polna modernih nakupovalnih centrov, trgovin, restavracij, slaščičarn, nočnih lokalov, bo na voljo tudi nekaj prostega časaza samostojen potep. Nato osvežitev in krajši počitek v hotelu, saj nas zvečer čaka vožnja z ladjo po Bosporju, z večerjo in bogatim folklornim programom (trebušne plesalke, folklora iz različnih delov Turčije). Transfer nazaj v hotel in nočitev.

----------------------------------

Turčija, še posebej Istanbul, je s svojo pestro in razsežno kulinariko pravi raj za vse ljubitelje hrane in razvajence brbončic. Za Turke je hrana eden največjih užitkov v življenju, prav tako pa menijo, da je treba jesti dobro in predvsem nikoli sam. Tradicionalna turška kuhinja se je razvila pod okriljem otomanske dinastije, zanjo pa je značilna izredna raznolikost, ki je posledica geografskih značilnosti in vplivov Azije, Srednjega Vzhoda, Mediterana in Balkana. Osnovne sestavine njihove kuhinje so meso (jagnjetina, govedina, perutnina), ribe, olivno olje, med, jogurt, pšenica, stročnice in veliko zelenjave. Da sploh ne govorimo o slaščicah. Vsega tega se ne da se opisati, preprosto je treba poskusiti!

----------------------------------------

DAN 3, 16.11.: PALAČA DOLMABAHCE – TRG ZAČIMBNIC/EGIPČANSKI BAZAR

Po zajtrku se bomo peš odpravili do glavne podzemne postaje Taksima, kjer se bomo s kultno tirno vzpenjačo funikular spustili v predel Kabataş ob obali Bosporja in se od tam peš, tudi mimo arene BJK Vodafone Park, kjer domuje klub Beşiktaş, odpravili do veličastne palače Dolmabahce. Rezidenca zadnjih turških sultanov, kjer je kasneje domoval tudi Atatürk, je nenavadna mešanica orientalskih in evropskih vplivov. Ne bodo nas presenetile le izjemne dimenzije in očarljiva lega ob morju, marveč predvsem bogastvo materialov, iz katerih je palača zgrajena. Le najboljše, kar sta ponujali Evropa in Azija, je bilo dovolj dobro za sultanov dvor. Po ogledu palače si bomo po želji privoščili še izlet z ladjo po Bosporju (doplačilo 8 €), da doživimo in spoznamo to krasno morsko ožino z njenimi mostovi tudi čez dan.Obale morske ožine med Evropo in Azijo so posejane s številnimi palačami, mošejami in razvalinami, ki so nastajale od antike do danes. Še posebej očarljive so lesene vile iz otomanskega obdobja, ki sodijo med najlepše primerke turške posvetne arhitekture. Opazovali bomo lahko nepozabno veduto večmilijonskega mesta na dveh celinah. Ne glede na vse dozidave v moderni dobi Bospor še vedno sodi med najlepše predele Turčije. Sledil bo sprehod po Egipčanskem bazarju oz. bazarju začimb, ki se ga ljubitelji filmov James Bonda spomnijo iz filma Skyfall. Vrnitev v hotel za osvežitev. Večerja v tipični turški restavraciji z živo glasbo v kultni pasaži Çiçek, to so pokrite arkade z vrsto zgodovinskih kavarn, vinotek in restavracij. Nočitev v hotelu.

DAN 4, 17.11.: GRAND BAZAR - GRAZ

Po zajtrku check-out v hotelu in transfer do več kot 500 let stare Velike tržnice oz. Grand Bazarja, ki še vedno velja za enega največjih pokritih bazarjev na svetu. Veliki bazar ima vsega skupaj 60 ulic, kjer je več kot 5000 trgovinic, 60 restavracij, 18 vodnjakov, 12 mošej. Če ste dobri v barantanju, bo Veliki Bazar raj za vas, sploh če imate radi preproge, usnjene izdelke, keramiko, zlatnino, spominke ali odlične kopije svetovno znanih oblikovalcev. Prosto za samostojne nakupe, barantanje, kavico, sveže stisnjene sokove pomaranč ali granatnih jabolk. Ob dogovorjeni uri sledi transfer na letališče. Polet na letališče Jožeta Pučnika, kamor prispemo predvidoma okoli 19. ure.

Zakaj je Istanbul tako enkraten? Sploh, če ga doživite z nami?......

  • Občutili boste njegovo dušo skozi okuse, vonjave, barve, podobe, njegove ljudi, neskončno bogato zgodovino ter sedanjost…
  • Začutili boste, da lahko življenje teče počasneje, kot smonavajeni…”Yavaş yavaş- Počasi, počasi”
  • Zazibali se bomo v turški ritem, ob turškem čaju, kavi in raziskovanjuna najznamenitejših turških bazarjih/tržnicah
  • Spoznali boste kulturo, tradicijo, način življenja, prijaznost, dobrohotnost in gostoljubnost turških ljudi…

Ostala ponudba (Potovanje po Evropi)