ISTANBUL

Potovanje po Evropi

ISTANBUL

 

4 dni

ISTANBUL
ISTANBUL
ISTANBUL
ISTANBUL
ISTANBUL
 

Prevoz

letalo

Istanbul, Bizanc, Konstantinopel, Carigrad, mesto na prepihu zgodovine, razpeto med krščanstvom in islamom, med tradicijo in modernim načinom življenja domačinov ter množico turistov, se staplja v harmonijo barv, zvokov, okusov, vonjav in dobre energije. Edino mesto na svetu, ki leži na azijski in evropski strani, ki ga deli veličasten, od sonca obsijan Bospor, po katerem plujejo ladje vseh morij in je najbolj priljubljena kulisa danes pri nas tako popularnih turških serij. Turčija in njeno največje ter najpopularnejše mesto Istanbul v sebi nedvomno skrivata izjemen potencial. Zmagovito kombinacijo tvorijo prijazni ljudje, bogata zgodovina, odlična kulinarika in ščepec skrivnostnosti s pridihom  eksotike.

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

05.11.2020 - 08.11.2020 

40 oseb

499,00 €

2021

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:povratna letalska karta Ljubljana – Istanbul – Ljubljana, avtobusni prevoz in transferji v Turčiji po programu, 3 nočitve z zajtrkom v hotelu 4* (dvoposteljne sobe), vožnja z metrojem, slovenski vodnik, lokalni vodnik, organizacija in izvedba potovanja, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možna doplačila:vstopnine (skupaj cca. 30 EUR), 2x večerja v tipični turški restavraciji in 1 x vožnja z ladjo, večerjo in folklornim programom (skupaj cca. 90 EUR), transfer do letališča in nazaj, enoposteljna soba 90EUR, zavarovanje z asistenco v tujini.

Odstopnina: 30 EUR  (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina: 15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

Način plačila:  Ob prijavi je potrebno plačati akontacijo v višini 150 EUR po osebi, ostalo do 10 dni pred odhodom. V kolikor se odločite za odstopnino je le-to potrebno vplačati skupaj z akontacijo.

CENA: 499 EUR (40 oseb), 529 EUR (30 oseb)

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si

 

POTNI LIST: potovanje v Turčijo je dovoljeno samo s potnim listom, ki mora biti veljaven še najmanj 6 mesecev. Vizum ni potreben.

Letalski prevoznik si pridržuje pravico do spremembe ure poleta. Letališke pristojbine so v pristojnosti odločitve letalskega prevoznika in letališč in odvisne od povišanja varnostnih pristojbin ter pod vplivom podražitve goriva. Točen znesek je znan na dan izdaje letalskih kart, zato se končna cena aranžmaja pred odhodom lahko spremeni.

Program potovanja:

Dan 1: četrtek, 5. november                    LJUBLJANA – ISTANBUL – TAKSIM

Zbirališče potnikov na letališču v Ljubljani in jutranji polet proti Istanbulu. Po prihodu v ISTANBUL sledi panoramska vožnja z avtobusom po t.i. ZLATEM ROGU, za oblikovanje prvega vtisa o edinem mestu, ki se razteza na dveh celinah. Transfer do hotela na Taksimu in nastanitev v sobe. Ta dan nas še čaka sprehod PO ULICI ISTIKLAL, najznamenitejši in najbolj obljudeni ulici Taksima, ki je hkrati  center sodobnega Istanbula. Ulica Istiklal je pravzaprav peš cona (z izjemo znamenitega starega tramvaja), dolga 1,4 kilometra. Sprehod od konca/začetka ulice Istiklal - do središča TRGA TAKSIM, ki je glavno zbirališče sodobnih Istanbulčanov, krasi ga spomenik revolucije v čast Gazi Mustafi Kemalu Atatürku, prvemu predsedniku sodobne republike Turčije, in Gezi park, kjer se odvijajo najbolj odmevne demonstracije v Turčiji. V »šoping« ulici Istiklal, ki je polna modernih nakupovalnih centrov, trgovin, restavracij, slaščičarn, nočnih lokalov, bo v naslednjih 3 dneh na voljo tudi nekaj prostega časa za samostojni potep ali nakupovanje. Večerja v tipični turški restavraciji (doplačilo)

Dan 2: petek, 6. november             HAGIJA SOFIJA – MODRA  MOŠEJA – HIPODROM – CISTERNE – FOLKLORNI VEČER NA LADJI IN VOŽNJA  PO BOSPORJU

Zajtrk. Ta dan nas čaka odkrivanje antične metropole, predhodnice današnjega mesta. Z lokalnim turističnim vodnikom se podamo na ogled arheoloških in arhitekturnih ostankov grško-rimskega BIZANCA. Z ogledi bomo začeli na HIPODROMU, ki je predstavljal srce starega Bizanca in ga še danes krasijo antični stebri ter monumentalen egipčanski obelisk. Blizu se nahajajo nekdanje CISTERNE, ki so hkrati spomenik Justinijanove dobe. Strop tega veličastnega podzemnega prostora, imenovanega tudi “Potopljeni dvorec”, nosijo mogočni stebri, ki so deloma zaliti z vodo. Sledil bo obisk znamenite Justinjanove mojstrovine HAGIJE SOFIJE, ki se ponaša z veličastno kupolo in je stoletja veljala za največjo cerkev krščanskega sveta. Kasneje je bila spremenjena v mošejo, danes pa ta vrhunec bizantinske umetnosti v vlogi muzeja navdušuje obiskovalce s svojo jasno in preprosto arhitekturno zasnovo. Obiskali bomo še mogočno MODRO MOŠEJO, ki predstavlja vrhunec turškega stavbarstva. Arhitekturno se mošeja močno naslanja na sosednjo, tisoč let starejšo cerkev Hagija Sofija. Nad zgradbo se dviga šest minaretov, kar je edinstveno v vsem islamskem svetu. Po končanih ogledih vrnitev v hotel. Nekaj prostega časa za samostojni potep ali čas za osvežitev in krajši počitek v hotelu, saj nas zvečer čaka vožnja z ladjo po Bosporju, z večerjo in bogatim folklornim programom (trebušne plesalke, folklora iz različnih delov Turčije). Z ladje bomo lahko opazovali nepozabno veduto večmilijonskega mesta na dveh celinah. Ne glede na vse dozidave v moderni dobi Bospor še vedno sodi med najlepše predele Turčije (doplačilo). Transfer nazaj v hotel in nočitev.

Dan 3:         Dan 3: sobota, 7. november          STOLP GALATA – TRG ZAČIMBNIC/EGIPČANSKI BAZAR – GRAND BAZAR

Po zajtrku sprehod po glavni ulici Taksima Istiklal do predela Galata, do pompoznega STOLPA GALATA, ki je bil zgrajen sredi 14. stoletja in je bil dolgo najvišja zgradba v Istanbulu, danes pa velja za enega zaščitnih znakov mesta. V tem predelu, ki ga preveva energija mladih, predvsem študentov, je ogromno lokalov, restavracij in trgovinic. Možnost vzpona na stolp (doplačilo). Pot nas popelje preko Galata mosta polnega ribičev, ki tukaj vsakodnevno ribarijo ponovno v stari del Istanbula. Pomešamo se med množico domačinov in se prepustimo zapeljivim vonjavam čaja, začimbnic in dišavnic, ki se vijejo po prepletenih ulicah EGIPČANSKEGA BAZARJA oz. BAZARJU ZAČIMB. Ljubitelji filmov James Bonda se ga bodo zagotovo spomnili iz filma Skyfall. Nekaj prostega časa za nakup začimbnic, suhega sanja,.. Za konec dneva pa nas čaka obisk več kot 500 let stare Velike tržnice oz. GRAND BAZARJA, ki še vedno velja za enega največjih pokritih bazarjev na svetu. Veliki bazar ima vsega skupaj 60 ulic, kjer je več kot 5000 trgovinic, 60 restavracij, 18 vodnjakov, 12 mošej. Če ste dobri v barantanju, bo Veliki Bazar raj za vas, sploh če imate radi preproge, usnjene izdelke, keramiko, zlatnino, spominke ali odlične kopije svetovno znanih oblikovalcev. Prosto za samostojne nakupe, barantanje, kavico, sveže stisnjene sokove pomaranč ali granatnih jabolk. Ob dogovorjeni uri sledi povratek v hotel. Večerja v Čiček pasaži…

Dan  4: nedelja, 8. november        PALAČA DOLMABAHCE – NAKUPOVANJE – LJUBLJANA

Po zajtrku se bomo peš odpravili do glavne podzemne postaje Taksima, kjer se bomo s kultno tirno vzpenjačo funikular spustili v predel Kabataş ob obali Bosporja in se od tam peš, tudi mimo arene BJK Vodafone Park, kjer domuje klub Beşiktaş, odpravili do veličastne palače Dolmabahce. Rezidenca zadnjih turških sultanov, kjer je kasneje domoval tudi Atatürk, je nenavadna mešanica orientalskih in evropskih vplivov. Ne bodo nas presenetile le izjemne dimenzije in očarljiva lega ob morju, marveč predvsem bogastvo materialov, iz katerih je palača zgrajena. Le najboljše, kar sta ponujali Evropa in Azija, je bilo dovolj dobro za sultanov dvor. Po ogledu palače sledi vožnja v eno izmed najnovejši nakupovalnih središč. Prosti čas za nakupe. Ob dogovorjeni uri nas čaka le še transfer na letališče in polet proti domu.

Ostala ponudba (Potovanje po Evropi)