Novice

 
 

Video

ŽU Kungota v Franciji

ROMANJE PO ALPSKI ROMARSKI POTI V FRANCIJI,

v času od 15. do 18. junija 2016, v organizaciji Župnije Kungota in Aritoursa Maribor.

 

V zgodnjih jutranjih urah 15. junija smo krenili na romarsko pot proti Franciji. Pot nas je vodila najprej po naši prelepi deželi, nato v Italijo  in  Francijo.

Prva postaja našega romanja je bila v Italiji v SOTTO IL MONTE, rojstnem kraju sv. Papaže Janeza XXIII, kateri je imenovan tudi kot »Janez Dobri«. Omenjeni papež, je skupaj s Janezom Pavlom II, bil razglašen za svetnika, 27. aprila 2014. Po maši in ogledu njegove rojstne hiše smo nadaljevali pot proti Italijo. Pot nas je vodila čez prelaz Col de Montgenevre v mesto BRIANCON, ki leži na višini 1320 m in ga krasi starodavno obzidje. Tukaj smo tudi prenočili.

Drugi dan smo po zajtrku opravili ogled mesta, nato smo nadaljevali pot po prekrasni pokrajini v turistično alpsko mestece GAP. Po kratkem ogledu mesteca se po gorski panoramski cesti povzpnemo v LA SALETTE. V tej prekrasni alpski vasici se je leta 1846, Marija prvič prikazala dvema pastirčkoma. Njeno sporočilo ljudem je: »Spreobrnite se, molite, pokorite se, …«. V cerkvi smo imeli tudi mašo. Po večerji smo se priključili številnim romarjem in se udeležili procesije v čast Mariji. Zaradi dežja je procesija potekala v sami cerkvi. Sledila je prenočitev v hotelu.

Tretji dan smo zjutraj pričeli z mašo v cerkvi v La Salette, nato smo po čudoviti alpski pokrajini nadaljevali pot v dolino v kraj VOIRON, kjer smo obiskali slavno destilarno in največjo klet likerjev. Tukaj smo si ogledali klet in imeli pokušnjo francoskih likerjev znamke Chartreuse, ki ga pridelujejo kartuzijani iz bližnjega samostana. V likerju je prisotnih 130 cvetlic in zelišč.  Recepta menihi ne razkrijejo, obstaja pa še od leta 1737. Pot smo nadaljevali do kraja AIX LES BAINS, ki leži ob jezeru. To je staro zdraviliško mesto katerega so obiskovali kraljica Viktorija, cesarica Sisi in Napoleon III. Po ogledu nas je pot peljala naprej v ANNECY, kjer sta delovala sv. Frančišek Saleški, zavetnik katoliškega tiska in sv. Ivana Šantalska, Obiskali smo baziliko Marijinega obiskanja, v kateri se nahajata tudi grobova omenjenih. Po ogledu smo se odpeljali do hotela, kjer nas je čakala večerja in nočitev.

Četrti dan smo po jutranji maši, ki smo jo imeli v kapeli bazilike, nadaljevali pot proti CHAMONIX-u. Chamonix je svetovna prestolnica alpinizma. Mesto je obdano z verigo alpskih vrhov, ledenikov in smučišč. Tukaj je množica turistov. Z gondolsko žičnico smo se povzpeli na vrh AIGUILLE DU MIDI, ki je visok 3842 m.  S ploščadi na vrhu so vidni mogočni alpski vrhovi in ledeniki.  Vendar pa nam zaradi megle, ni bil dan pogled na najvišji Mont Blanc, ki je visok 4807 m. . Po vrnitvi z gondolsko žičnico smo si ogledali mesto Chamonix in podali  na pot proti domu.

V teh dolgih štirih dneh, ki so prehitro minili,  so ob molitvi, prepevanju in pomenkovanju spletle prijateljske vezi med vsemi prisotnimi romarji. Vzdušje na poti je bilo prečudovito, za kar se moramo posebej zahvaliti naši  vodički  ge. Alenki, katera nam je podajala informacije o dogajanjih na poti v taki veličini, da naš um vsemu sploh ne more slediti. Zahvala gre tudi izvrstnima šoferjema g. Marinku in g. Feliksu, ki sta vrhunska glede vožnje in pa seveda tudi v dogodkih sobivanja na poti. Zahvala pa gre tudi našemu duhovnemu vodji g. Cirilu, ki je vodil vajeti po duhovni plati. Hvala tudi agenciji ARITURS, za tako lepo pripravljeno pot romanja.

Vsem, v imenu prisotnih udeležencev romanja,  ISKRENA HVALA, s prošnjo, da se še kdaj srečamo in prepotujemo še kakšno romarsko pot. BILO JE VEČ KOT ODLIČNO.

 

Zapisala:  Ana Černko, Svečina