RAVENNA IN OGLEJ

Kulturni izleti

RAVENNA IN OGLEJ

 

2 dni

  

Umetnost v zgodnjekrščanskem obdobju z umetnostnim zgodovinarjem

Prevoz

avtobus

Cene in termini:

Termin:
Št. oseb
Cena
Sklic

14.06.2019 - 15.06.2019 

45 oseb

189,00 €

1935

Cena vključuje:

V ceno je vključeno:avtobusni prevoz po programu, cestnine, parkirnine, 1 polpenzion v hotelu 3* (dvoposteljne sobe, TWC), vstopnine: Ravenna (Mavzolej Galle Placide, bazilika San Vitale, San´t Apollinare in Classe, muzej Dante Alighieri, MAR muzej), Poponova bazilika Oglej (v vrednosti 30 EUR), organizacija in izvedba izleta, strokovno vodstvo, nezgodno zavarovanje in DDV.

Možno doplačilo: zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini TAS ELVIA: 6,55 EUR (za osebe starejše nad 75 let 9,82 EUR),enoposteljna soba 50 EUR.

Odstopnina:10 EUR (v primeru dokumentirane višje sile).

Prijavnina:15 EUR na prijavnico, ne glede na število oseb.

Način plačila:50 EUR ob prijavi, možnost odplačevanja na obroke.

Splošni pogoji so sestavni del programa in so objavljeni na spletni strani www.aritours.si.

CENA: 189 EUR (45 oseb), 209 EUR (35 oseb) 

 

Dovoljujemo si možnost manjših sprememb programa, vendar ne v škodo njegove vsebine. Pridržujemo si pravico romanje odpovedati v primeru višje sile ali premajhnega števila prijavljenih.

Program potovanja:

1. dan: petek, 14. junij Slovenija – Ravenna
Odhod avtobusa iz Maribora s postanki za vstop v Celju in Ljubljani ter vožnja v Italijo mimo Benetk v Ravenno. Mesto antične umetnosti in pesniškega navdiha pesnika Danteja slovi po bogastvu arhitekturnih, mozaičnih in kiparskih umetnin. Svojo zlato dobo je doživelo v 5. in 6. stol., ko je bilo izbrano za sedež zahodnorimskega cesarstva in središče bizantinskega eksarhata. Večina umetnin iz tistega obdobja se je ohranila in z njimi tudi zgodbe slavnih osebnosti. V Mavzoleju Galle Placide, žene rimskega cesarja Konstantina, občudujemo sijajne mozaike na stropu in stenah. Bazilika San Vitale je ena najlepših stvaritev bizantinske umetnosti v Italiji iz 6.stol. Ta dvorna cerkev cesarja Justinijana je polna bogatega okrasja, bibličnih dogodkov in upodobitve cesarskega para na mozaikih. Poleg tega si ogledamo baziliko Sant´ Apollinare Nuovo, ki jo krasijo mozaiki bizantinskega sloga in baziliko Sant´Apollinare in Classe, ki je edini ostanek mesta Classe, nekdanjega pristanišča mesta Ravenna. Notranjost krasijo mogočni stebri, sarkofagi in mozaiki. Med ogledi in sprehodom po starem mestnem središču obiščemo tudi grobnico in muzej najslavnejšega italijanskega pesnika Danteja Alighieri, ki je svoje zadnje dni preživel v izgnanstvu v Ravenni in tam dokončal Božansko komedijo. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.
2. dan: sobota, 15. junij Ravenna – Oglej – Slovenija
Po zajtrku si v muzeju umetnosti MAR ogledamo zbirko slik in skulptur iz 14. do 19. stol., zbirko modernih del od 19. do 21.stol. med katerimi je zastopan tudi Gustav Klimt ter zbirko sodobnih mozaikov. Sledi vožnja ob obali jadranskega morja čez narodni park delte reke Pad mimo Benetk do Ogleja. To je bilo eno izmed desetih najpomembnejših mest rimskega imperija, kjer je bila že v 4.stol. močna krščanska skupnost. V 7. stol. postane zaradi svoje pomembnosti sedež oglejskega patriarhata, ki je segal od Jadrana do Donave in proti vzhodu do Bosne. Vdori napadalcev in potres so bili razlog da je mesto propadlo in zasuto čakalo arheologe. Najimenitnejša ohranjena zgradba je Poponova bazilika v kateri je posebno lep pod z mozaikom stare cerkve iz 4.stol. z različnimi svetopisemskimi prizori. To je največji in najlepši starokrščanski mozaik na Zahodu. V nekdanjem benediktinskem samostanu, preurejenem v muzej si še ogledamo čudovite kiparske stvaritve iz različnih obdobij in druge umetnine. Po ogledu preostane le še vožnja proti domu. 

Ostala ponudba (Kulturni izleti)