Covid-19

 
 

AKTUALNA POJASNILA V POVEZAVI S KORONAVIRUSOM COVID-19

Vprašanja, odgovori in pojasnitve

 

Do današnjih dni se še ni nihče soočil s pandemijo takšnega obsega, kot jo je prinesel koronavirus Covid-19. Turistični sektor pa se je posledično znašel v izjemno težki situaciji, saj je nedvomno najbolj prizadeta dejavnost. Vse odpovedi potovanj imajo tako za potnike kot za nas potovalne agencije neprijetne posledice. Edini način, da lahko zavarujemo in ohranimo celotno vrednost vaših vplačanih sredstev je prestavitev potovanja na kasnejši termin.

Razumemo vašo zaskrbljenost, pomisleke o vnovičnem potovanju v tujino. Razumemo, da nekatere izmed vas pestijo zdravstvene težave, zaradi česar se je strah pred potovanjem še povečal. Razumemo tudi, da se je marsikdo izmed nas znašel v finančni stiski zaradi odrejenega čakanja na domu, zmanjšanega obsega dela ali celo izgube službe in ne ve ali bo lahko potoval v bližnji prihodnosti, … Prosimo pa vas, da poskusite razumeti tudi vi nas in situacijo v kateri smo se znašli. Verjemite, da se trudimo po najboljših močeh in zmožnostih v danih okoliščinah, da zaščitimo in ohranimo naše poslovanje, da zaščitimo vaša dobroimetja ter da zaščitimo in ohranimo delovna mesta. Vsi zaposleni imamo družine, majhne otroke. Tudi mi smo se znašli pred novim izzivom za reševanje katerega nismo dobili nobenih smernic, napotkov, namigov.

Kljub vsemu pa nismo izgubili upanja, ostajamo pozitivno naravnani in verjamemo, da se bo vse dobro izteklo. Kljub vsemu verjamemo, da bomo ponovno kmalu skupaj potovali, romali, se družili, smejali in pisali nova nepozabna doživetja. Do takrat pa: Ostanimo strpni, prijazni, sočutni in dobronamerni drug do drugega.  

Kot rečeno, dali bomo vse od sebe, da »premagamo in preživimo« to izjemno preizkušnjo. »Vsemu bomo kos!«

 

DELOVNI ČAS AGENCIJE ARITOURS

V skladu z vladnim odlokom o preprečevanju širjenja okužbe s koronavirusov Covid-19 je agencija Aritours od 16.3.2020 zaprta. Za vsa nujna vprašanja smo za vas omejeno dosegljivi na tel. št. 02/25 21 619 od ponedeljka do četrtka med 10. in 15. uro oz. po elektronski pošti info@aritours.si. Trudimo se, da v najkrajšem možnem času odgovorimo na vaša vprašanja in poskušamo najti najboljšo možno rešitev za vašo situacijo. Agencija trenutno ne posluje, zato bomo vaše pisne zahtevke obravnavali, ko bodo razmere ponovno dopuščale vzpostavitev poslovanja.

 

ODPOVEDI OZ. PRESTAVITVE POTOVANJ IN ROMANJ ZARADI IZREDNIH RAZMER

V luči širitve koronavirusa vas želimo obvestiti o aktualnih razmerah in opozorilih, ki so relevantna za potovanje v tujino. Ob tem naj zagotovimo, da smo v tesnem stiku s poslovnimi partnerji, redno pa spremljamo tudi informacije, posredovane s strani Ministrstva za zunanje zadeve (MZZ), Združenja turističnih agencij Slovenije (ZTAS), Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NJIZ) in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Po posvetu in dogovoru s soorganizatorji, vašimi duhovniki, razredniki, ravnatelji oz. osebami, ki so odgovorne za organizacijo se sproti dogovarjamo o odpovedih oz. prestavitvah vaših potovanj in romanj na čas, ko bo ponovno možno varno potovati. Trenutno so odpovedana oz. prestavljena vsa potovanja in romanja, ki so bila načrtovana v času do 20. maja. Vsi potniki, ki so bili prijavljeni na katero izmed potovanj ali romanj do 20. maja so bili o odpovedih oz. prestavitvah obveščeni po pošti.

Ne glede na to, da trenutne razmere ne omogočajo potovanja, pa omejitve in priporočila pristojnih institucij v Sloveniji in v tujini zaenkrat niso tako daljnosežne, da bi v tem trenutku dokončno vplivale na tehnično izvedbo potovanj in romanj po 20. maju. Pravočasno vas bomo obvestili o sprejetih odločitvah v povezavi s potovanjem ali romanjem na katero ste prijavljeni. Priporočamo, da redno spremljate našo spletno stran, našo FB stranali preverite stanje pri odgovorni osebi, soorganizatorju vašega potovanja ali romanja.

 

VPLAČANA SREDSTVA

Vsa vplačana sredstva, vključno s stroški prijave in rizika odpovedi, se bodo prevezala na nov termin. V kolikor bo romanje ali potovanje v novem terminu cenejše, boste razliko prejeli v obliki dobroimetja/vrednotnic, ki jih boste lahko porabili na katerem drugem romanju ali potovanju.

V kolikor v novo določenem terminu ne bi mogli odpotovati, vam bomo izstavili dobroimetje/vrednotnico. Veljavnost vnovčenja je do 31.12.2021 za vsa potovanja, romanja, izlete, ekskurzije, izobraževanja v organizaciji agencije Aritours. V tem primeru bomo prenesli vsa vplačana sredstva razen rizika odpovedi, ki ga je potrebno skleniti za vsako potovanje posebej ter stroška administracije/prijavnine. Posebni pogoji veljajo v primeru skupinskih potovanj in romanj z letalom*.

V primeru, da vam novi termin potovanja ali romanja ne ustreza, je potrebno poslati pisno obrazložitev/odpoved v elektronski obliki na info@aritours.siali po navadni pošti na naš naslov: Aritours d.o.o., Slomškov trg 7, 2000 Maribor. Vaše zahtevke bomo obravnavali, ko bodo vrata agencije ponovno odprta. Trenutno je agencija zaradi vladnih odlokov in izrednih razmer zaprta.

Svetujemo, da z morebitno odpovedjo še počakate. V kolikor pa je vaša odločitev dokončna in želite svoje potovanje preusmeriti ali odpovedati, nam to sporočite v pisni obliki.

 

SKUPINSKA POTOVANJA IN ROMANJA Z LETALOM*

Letalske družbe ne vračajo denarja za vplačane letalske karte. Izdajajo t.i. vrednotnice, ki se jih lahko koristi v določenem in omejenem časovnem obdobju. Ker gre za skupinske karte se dobroimetje/vrednotnica lahko koristi le za skupino oseb, za katero so bile vplačane letalske karte. Vsaka letalska družba določa svoje pogoje koriščenja dobroimetja/vrednotnice. Odpovedi posameznikov se bodo obravnavale v skladu s pogoji letalskih družb in hotelov.

 

ALI SO VREDNOTNICE ZAKONSKO SPREJETE?

Edini način, da skušamo zavarovati in ohraniti celotno vrednost vaših vplačanih sredstev je prestavitev potovanj, romanj na kasnejši termin.V tem primeru se vsa vplačana sredstva vključno s stroški prijave, rizika odpovedi prevežejo na nov termin.

V dogovoru z Združenjem turističnih agencij ZTAS, katere član je tudi potovalna agencija Aritours, v primeru, da v novem nadomestnem terminu potnik ne more potovati potovalne agencije izdamo t.i.vrednostnico/dobroimetje, ki ga lahko potnik koristi za kateri drug potovalni produkt v organizaciji dotične potovalne agencije v določenem časovnem obdobju. Za skupinska potovanja in potovanja z letalom veljajo posebni pogoji koriščenja vrednotnic, kot je omenjeno v prejšnjem odstavku.*

Izdajanje vrednotnic je praksa, ki je uveljavljena v številnih drugih evropskih državah in tudi drugod po svetu. Tako letalske družbe, kot večina hotelirjev od samega začetka razglasitve pandemije ne vračajo denarja, ampak izdajajo vrednotnice.

Vrednotnice v Sloveniji trenutno še niso zakonsko sprejete. S strani ZTAS je bil vložen predlog za izdajo vrednotnic/dobroimetja z jamstvom države, ki ga je minister za gospodarstvo in razvoj pozdravil in hkrati nakazal, da so zakonske spremembe in rešitev nujne ter tudi edini način, da se zaščiti tako slovenski, kot svetovni turizem ter seveda zaščiti dobroimetje potnika.

 

ALI MORDA NISTE PREJELI OBVESTILA?

V kolikor do sedaj še niste prejeli obvestila o odpovedi oz. prestavitvi potovanja ali romanja, ki je bilo načrtovana do 20. maja, nam to prosim sporočite po elektronski pošti info@aritours.siali nas pokličite od ponedeljka do četrtka med 10. in 15. uro na tel. št. 02/ 25 21 619.

 

DRAGI NAŠI ROMARJI, POTNIKI, PRIJATELJI

Upamo, da boste nastalo situacijo sprejeli z razumevanjem. Verjamemo v to, da nam bo skupaj uspelo prebroditi tudi to preizkušnjo. Potrebna bo velika mera strpnosti, razumevanja, prilagajanja. Ker smo trenutno nemočni in ne vemo kdaj bomo lahko ponovno skupaj poromali, se Aritoursovci trudimo pripravljati najrazličnejše zanimive vsebine, ki jih objavljamo na naši spletni strani, FB strani, ... Za Vas, draga Velika Aritoursova Družina. Veseli bomo, če se boste tudi vi odzvali s kakšno mislijo, z nami podelili spomin, risbo, karikaturo, fotografijo, video, … Kar nekaj se vas je že odzvalo. To je za nas velika vzpodbuda, ogreje nam srca. Takrat vemo, da se je vredno truditi, četudi se ti zdi, da si nemočen in ne vidiš poti. Za vsakim dežjem posije sonce, a ne? JVerjamemo, da se kmalu spet srečamo. Hvala Vam za zaupanje! Hvala, da nam zaupate v teh izjemno težkih časih. Ne bomo Vas razočarali!

Vaš Aritours

 

POSLUŠAJTE TUDI VROČI MIKROFON NA VAL202:

https://4d.rtvslo.si/arhiv/vroci-mikrofon/174687541?jwsource=em