Covid-19

 
 

AKTUALNA POJASNILA V POVEZAVI S KORONAVIRUSOM COVID-19

Naj se Vam najprej zahvalimo, da ste tako potrpežljivo in z razumevanjem počakali, da se vrnemo v svoje prostore in začnemo ponovno poslovati. Do konca junija poslujemo omejeno, z julijem pa bomo za vas dosegljivi, kot smo bili prej.

Najbrž imate veliko vprašanj za nas v vezi vaših romanj, potovanj, izletov, počitnic,... Eno izmed skorajda že vsakodnevnih vprašanj, ki prihajajo po naši elektronski pošti ali po telefonu je: »ALI BOMO LETOS SPLOH LAHKO ROMALI?« SEVEDA BOMO. Morda vse ne bo tako, kot smo bili doslej vajeni, marsikaj bo drugače, a tisto najpomembnejše, bistvo ostaja.

Romanje je potovanje z namenom. Včasih spoznaš, da ni toliko pomembno kam se podajamo, kot to kako romanje zapolni tisti košček v nas, da se vrnemo izpopolnjeni, spočiti, zadovoljni, nasmejani, potolaženi, pomirjeni, ... obogateni za še eno prekrasno izkušnjo, ki se nam zapiše v srce.

»Ali bomo romali v tujino?« V letošnjem letu najbrž zelo omejeno in z veliko mero previdnosti. Po vsakem hudem pretresu je potreben čas za obnovo, regeneracijo, zato verjamemo, da bo tudi tokrat čas tisti, ki bo narekoval kdaj bomo ponovno poromali v oddaljene dežele.

ZDAJ JE ČAS. MOJA SLOVENIJA.

S tem sloganom slovenska turistična organizacija vabi, da Slovenci letošnji dopust preživimo v Sloveniji in na tak način pomagamo prebroditi krizo vsem, ki delamo v turizmu.

Morda se spomnite radijskih nadaljevank, ki jih je vrsto let pripravljal naš Ciril za različne radijske postaje: radio Ognjišče, radio Maribor, radio Maxi, radio Ptuj, radio Brezje, ... eden izmed sklopov nadaljevank so bili prispevki o bolj ali manj znanih božjepotnih poteh in cerkvah po Sloveniji. Prav zato smo se odločili, da vam predstavimo te manj poznane kraje v Sloveniji, ki pripovedujejo izjemne zgodbe preteklosti in tudi sedanjosti. Nabor krajših programov eno, dvo ali tro-dnevnih romanj po Sloveniji bo pester, ponudbo pa bomo kot vedno prilagodili glede na vaše želje in predloge.

Kot ste lahko zasledili iz medijev je država namenila turistične bone v višini 200 EUR za vse odrasle državljane republike Slovenije in 50 EUR za otroke rojene po letu 2002, kot pomoč slovenskemu turizmu. Najnovejša informacija je, da bodo lahko turistične bone koristili za nočitve z zajtrkom ali samo nočitve v več delih. TURISTIČNE BONE LAHKO VNOVČITE TUDI PRI NAS, zato bo romanje ali romarske počitnice v Sloveniji iz naše ponudbe še bolj privlačno. Izkoristite to ugodnost za romanje po Sloveniji.

Prav tako bo v večini primerov možno istočasno s turističnimi boni koristiti tudi znesek plačil/dobroimetje za vaše morebitno odpovedano letošnje romanje. Seveda bo za koriščenje dobroimetja možno preko naše agencije rezervirati tudi katerikoli drug turistični aranžma, ki bo vključeval nočitev v Sloveniji.

Tako kot ostali kolegi, ki delajo v turizmu smo se tudi mi znašli v izjemno težki situaciji. Neizmerno bomo hvaležni, če nam boste zaupali tudi v teh časih, ko se borimo, da ohranimo sedaj že skoraj 30 letno družinsko tradicijo in poslanstvo romarske agencije, kot tudi delovna mesta ter s tem zaščitimo naše mlade družine. In nenazadnje se tudi v prihodnje vsi skupaj veselimo vedno novih romarskih užitkov in doživetij, ki smo jih deležni med našimi romanji.

 

POJASNILA GLEDE VPLAČANIH SREDSTEV ZA ODPADLA ROMANJA V 2020

Državni zbor je dne 28. 4. 2020 sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki, med drugim, uvaja vrednotnice na področju potovalnih aranžmajev, ki so bili odpovedani zaradi koronavirusa. Zakon je dne 30. 4. 2020 objavljen v Uradnem listu RS, št. 61/2020, veljati pa je začel naslednji dan po objavi, 1. 5. 2020. Z omenjenim zakonom se določa, da se v primerih, ko pogodba o paketnem potovanju zaradi neizogibnih in izrednih okoliščin, ki jih povzroča epidemija, ni izpolnjena, šteje, da organizator potovanja izpolni svojo obveznost glede vračila vseh plačil iz šestega in osmega odstavka 57.f člena ter 1. točke 57.g člena Zakona o varstvu potrošnikov (Uradni list RS, št. 98/2004-UPB2, 114/2006-ZUE, 126/2007, 86/2009, 78/2011, 38/2014, 19/2015, 55/2017-ZKolT in 31/2018), če potrošniku izda vrednotnico v višini vseh plačil. Vrednotnica se glasi na prinosnika in omogoča unovčljivost v 24 mesecih od izdaje. Če potrošnik izdane vrednotnice ne unovči v 24 mesecih od izdaje, lahko v 14 dneh po preteku tega obdobja od organizatorja potovanja zahteva, da mu v 14 dneh od prejema zahtevka vrne znesek, na katerega se glasi vrednotnica.
 
Če se potrošnik ne strinja z izdajo vrednotnice, lahko od organizatorja potovanja zahteva vračilo vseh plačil, pri čemer organizator potovanja potrošniku vrne vsa plačila v dvanajstih mesecih po razglasitvi prenehanja epidemije, najkasneje do 31.5.2021.